Skip to content

Wandelen met Frouke 5: Het Heilooërbos-Overbos Multi-cache

Hidden : 12/2/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze geocache is een multicache door een deel van het Heilooërbos, het Overbos. Het is een korte wandeling door een mooi bos waarbij op een zestal plaatsen een makkelijke vraag beantwoord moet worden. Een paar kleine sommetjes brengen je dan naar de cache. Deze geocache is een onderdeel van een serie en er KAN een BONUSWOORD in zitten. Het Heilooërbos is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Wandelen met Frouke 5: Heilooërbos - Overbos.



Na de 6 wandelingen met Rosa die in augustus 2017 is overleden komen er weer een aantal wandelingen bij, nu met Frouke ons nieuw hondje.
Deze zesde wandeling is in het Heilooërbos en wel het deel ten westen van de spoorlijn genaamd Overbos. Het is een iets langere multicache met een lengte van ongeveer 2,5 km door een mooi gemengd bos. De vragen zijn makkelijk en we gaan tenslotte op zoek naar een regular zoals jullie eigenlijk van onze wandelingen met Rosa gewend zijn. Tijdens de wandelingen hoeven de paden niet verlaten te worden. In een groot deel van de wandeling moeten honden aan de lijn. Alleen in het gedeelte door het bos ten oosten van de spoorlijn mogen de honden loslopen. De geocache is gelegd met goedkeuring van Natuurmonumenten en de gemeente Heiloo. Veel plezier.



Het Heilooërbos.

Het Heilooërbos is net als alles in Heiloo gelegen op een strandwal, die 4000 jaar geleden is gevormd. Aan weerskanten van het bos liggen weilanden die in de strandvlakten liggen. In het Heilooërbos zijn verschillende delen te onderscheiden: het gebied rond landgoed Nijenburg ten oosten van de Kennemerstraatweg, het oorspronkelijke Heilooërbos dat ten westen van de Kennemerstraatweg ligt en het Overbos dat weer ten westen van het spoor ligt. Het bos bestaat voornamelijk uit oud opgaand loofhout dat doorsneden wordt door slingerende wandelpaden en hier en daar een open vlakte. Het Heilooërbos maakt deel uit van het landgoed Nijenburg. Landgoed Nijenburg is oorspronkelijk gesticht door de Heren van Egmond van de Nijenburg. Tijdens het beheer van Nijenburg door Cornelis van Foreest (vanaf 1573 bewindvoerder) vonden grote bebossingen plaats. Deze bebossing was vooral bedoeld voor de houtindustrie (vooral eikenhout) en de jacht. Met name het Overbos was steeds vrij toegankelijk. De gebieden gelegen tussen de Zandslootlaan, Kennemerstraatweg en Kuillaan bleven onbebost en werden gebruikt voor tuinbouw (asperge, witlof en aardbeien). Een ingrijpende verandering voor het bos was de aanleg van het spoor in 1865. De aanleg van stoomtrambaan langs de Kennemerlaan vond plaats in 1896-1897. Tegenwoordig behoort het bos toe aan Natuurmonumenten.

PARKEREN: N 52 36.651 E 004 42.435
Op deze plaats kunnen we de auto parkeren en er is meestal meer dan voldoende plaats. De parkeerplaats kan wat modderig zijn. .

De wandeling begint bij de parkeerplaats. De honden moeten we hier aanlijnen omdat in een groot deel van dit bos de honden niet vrij mogen lopen. We lopen over de Stetlaan en zien links een mooie boerderij liggen. Deze stolpboerderij en rentenierswoning is onderdeel van het landgoed Nijenburg

WAYPOINT 1: N 52 36.683 E 004 42.506.



VRAAG 1:We zien hier een aantal halfronde ramen in het voorste gebouw, 7 aan de voorkant en 1 aan de linkerkant. Hoeveel ruitjes heeft het linkse raam aan de voorkant?
A: Aantal raampjes

We lopen verder en komen aan bij een T-splitsing, linksaf nog steeds de Stetlaan, rechtsaf de Kraaienlaan. Hier gaan we naar links. De weg loopt dood en komt uit bij een boerderij met de naam Het Stet.



WAYPOINT 2: N 52 36.838 E 004 42.540.

VRAAG 2: Wat is de functie van Het Stet nu (geel bordje)? We zoeken één woord.
B:Letterwaarde 6e letter.

We lopen 15 meter terug en slaan links af, een smal pad het bos in. We lopen door tot we bij een plaats met een bank komen. Bij deze bank hebben we door de brede open laan een vrij uitzicht op Huize Nijenburg.



WAYPOINT 3: N 52 36.924 E 004 42.670

Op de bank zit op het ruggedeelte een metalen plaatje met een tekst.

VRAAG 3: Welke naam staat op dit metalen plaatje?
C: de letterwaarde van de 6e letter van de voornaam.

We verlaten deze bank en vervolgen het pad en gaan bij een kruising naar links. We komen aan bij het volgende waypoint.

WAYPOINT 4: N 52 36.984 E 004 42.838.

Bij een dikke omgevallen boom zien we ook hier een bank staan. Deze bank kijkt uit over de open weilanden richting Egmond. Ook deze bank heeft een metalen plaatje op het ruggedeelte links (dus niet het plaatje met de gegevens van de maker)met een tekst.



VRAAG 4: Wat is het 4e woord op dit metalen plaatje.
D: aantal klinkers in dit woord.

We lopen weer verder over een smal pad dat kronkelt door het bos. We komen uit bij een een splitsing waar we het bos weer verlaten. Links zien we een prachtige stolpboerderij liggen.



We gaan naar rechts en steken voorzichtig het dubbele spoor over via een met licht en geluid bewaakte spoorwegovergang. We lopen door en komen terecht bij de ingang van een kwekerij aan de linkerkant.

WAYPOINT 5: N 52 36.938 E 004 43.085.

Hier staat een bord waarop de naam van de kweker vermeld wordt.

VRAAG 5: Wat is de voorletter van deze kweker?
E: de letterwaarde van deze letter.



We lopen door en even later komen we aan bij de kruising van de Westerweg met de Kuillaan. De Westerweg gaat hier over in een fietspad. Een bijzondere plek hier is de plek die de Preekstoel wordt genoemd. Het is een kleine verhoging in het landschap bij deze kruising. Volgens de overlevering was de Preekstoel een oude voorchristelijke cultusplaats waar men oude goden aanbad. Ook Willibrord zou hier gepreekt hebben. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat Willibrord persoonlijk in Heiloo geweest is. Op deze plek hebben de protestanten wel hun hagenpreken gehouden. Wij hebben echter zelf de bewuste plaats niet in het landschap kunnen ontdekken maar het blijven mooie verhalen. Wat we wel nog kunnen zien is de ijsbaan die we aan de linkerkant van het kruispunt tussen de bomen kunnen zien liggen.

De ijsbaan: N 52 36.926 E 004 43.150.



Deze ijsbaan werd in 1924 aangelegd op een driehoekige plaats aan de Zanderslootlaan-Kuillaan. Wij gaan op de kruising naar rechts en lopen hier het bos weer in. We lopen nu links van het fietspad en het spoor. In dit deel van het bos mogen de honden wel ongelijnd rondlopen.



We lopen een tijd rechtdoor en steken de brede laan, met links weer zicht op Huize Nijenburg en rechts zicht op het spoor, over. Na weer een stuk wandelen komen we op een punt waar diverse paden bij elkaar komen. Links van het pad staat een bank. Op dit punt gaan we naar rechts en lopen weer richting een spoorwegovergang. Voor we bij de spoorwegovergang komen steken we nog een fietspad over. Wees hier voorzichtig.



WAYPOINT 6: N 52 36.735 E 004 42.743.

VRAAG 6:
Waar moet je hier op letten?
F: aantal letters van dit woord.

DE CACHE

We hebben nu alle gegevens en kunnen de coördinaten van de cache gaan berekenen. Helaas is er geen bank in de buurt maar het rekenwerk vergt gelukkig niet veel tijd. We steken het spoor over en gaan gelijk het bos weer in via een smal onverhard pad aan de linker kant. Wanneer we het pad nu volgen komen we vanzelf terecht bij de plek waar de cache te vinden is. In dit gebied is het weer verplicht om de hond aan te lijnen.

DE CACHE:N 52 36. UVW E 004 42.XYZ
U=A+1
V=B-1
W=C
X=D+1
Y=E+2
Z=F-2




De cache is een small en is gelegd met toestemming van Natuurmonumenten en de gemeente Heiloo. Blijf op de paden lopen en alleen bij het zoeken van de cache mag het pad even verlaten worden. Geniet van de natuur en kijk behalve naar de waypoints ook eens naar de dieren en planten in dit schitterende gebied. Het Heilooërbos is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

BONUS

Vergeet niet het bonuswoord te noteren.

Veel succes

Willy en Francina

Additional Hints (Decrypt)

Tebgr orex. Fcbvyresbgb va tnyrevw.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)