Skip to content

14 Kastelen & Kloosters van Leudal Multi-cache

Hidden : 2/1/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


DEZE CACHE IS ALLEEN TE VOET TE BEREIKEN, ER MOGEN ABSOLUUT GEEN FIETSEN KOMEN

LET OP DE MEESTE CACHES LIGGEN OP OF VLAKBIJ PRIVÉTERREIN, EN WIL JULLIE OP HET HART DRUKKEN OM ALS VOLWASSENEN MET DE CACHES EN SITUATIES OM TE GAAN, , MOCHT ER OM WELKE REDEN TOCH EEN DNF ONTSTAAN , NEEM DAN CONTACT OP VIA EEN BERICHT. HET ZOU ZONDE ZIJN DAT AL HET VELE WERK VOOR NIKS IS GEWEEST, HET GAAT TOCH OM HET LEUKE, LEERZAME EN NIET OM IETS KOST WAT KOST TE BEMACHTIGEN.

Onder andere in de gemeente Leudal staan meerdere kastelen en kloosters , dit zijn imposante gebouwen en hebben vaak een lange geschiedenis, onderstaand is een beschrijving van het gebouw en haar bewoners door de tijd.

Sommige zijn eventueel te bezoeken middels afspraak, andere zijn privé bezit en is bezoek helaas niet mogelijk.

De reeks bestaat uit in totaal 17 traditionals, korte multi’s of mysteries, waaronder de BONUS. In de caches zul je een Noord of Oost cijfer vinden dat samen met de andere uiteindelijk de coördinaten moeten geven om de bonuscache te vinden. Zie de formule in de bonuscache. Ook kunnen vragen helpen om de slotcode te bemachtigen.

Ook is een korte wandelroute bij nummer 14 waar ABSOLUUT geen fiets mag komen opgenomen

Deze reeks is per fiets of auto te doen, en zal ca 40 km lang zijn, ook is hij voor een deel te combineren met de reeds bestaande reeks WATERRADMOLENS VAN LEUDAL.

De cache is geplaatst met toestemming van de familie Graef


KASTEELHOEVE NEINGHOOR ( VROEGER KASTEEL NEINGHOOR )


LIGGING EN HERKOMST VAN DE NAAM

Waar nu boerderij ( hoeve) Ghoor ligt heeft een aantal eeuwen geleden ernaast een groot kasteel gestaan Neyenghoor genaamd. In 1212 is er sprake van een versterkt huis Ghoor van de heren van Ghoor de Horne te Haelen. Rond 1370 liet Arnold I zoon van Daniel III een kasteel bouwen in het nabijgelegen Neer. Om duidelijk te verschaffen en verwarring met het huis Ghoor in Haelen te voorkomen is men het kasteel in Haelen Aldenghoor gaan noemen en het nieuwe kasteel in het nabijgelegen Neer Nienghoor of Neyenghoor.

BESCHRIJVING VAN HET KASTEEL

Het kasteel Ghoor was een riddermatig gebouw met drie hoektorens. 'Riddermatig' wil zeggen dat het gebouw voldeed aan de voorwaarden die voor het lidmaatschap van het ridderschap waren gesteld. Links zien we de hofstede, waarin de boerderij en verdere bedrijfsgebouwen waren gevestigd. In het midden was de kapel, die in 1772 tijdens een hevige storm is ingestort en niet meer herbouwd werd. Rechts staat het mooie kasteel afgebeeld, dat einde 18de eeuw in een zeer slechte staat verkeerde en vanaf 1790 werd afgebroken.. Het geheel was nog omgeven door een achtvormige gracht. Bij Neyenghoor zijn door RAAB archeologische opgravingen uitgevoerd waarbij restanten van een volmolen ontdekt zijn. Een volmolen werd gebruikt om schapenwol te vollen, min of meer te verdichten tot een vast materiaal of vilt. Dit ruwe materiaal ging naar Tilburg waar men er dekens en lakens van maakte nadat men het eerst bewerkt had met aarde, urine en zeep. Vanwege het gebruik van urine worden de Tilburgers nu nog steeds “kruikenzeikers” genoemd. Ze kregen voor elk kruikje “zeik” een bepaalde som geld van de fabriek. Vroeger werd de schapenwol met de handen en voeten vervilt een niet al te fris en ongezond werk. Oude bewoners van het buurtschap Kinkhoven kunnen zich nog herinneren dat vlak bij de brug over de Haelense beek een schuur heeft gestaan. Het zou een restant van de volmolen geweest kunnen zijn. Door verkleuringen in de grond en de vondst van een houten schoepenrad heeft met het een en ander kunnen reconstrueren.

GESCHIEDENIS EN BEWONERS

1250: De geschiedenis van kasteel Ghoor of Nienghoor (nieuw Ghoor) gaat terug tot in de dertiende eeuw.

1475: In het laatste kwart van de vijftiende eeuw (14….) vererfde Ghoor en de heerlijkheden Pol en Panheel in de mannelijke lijn van het geslacht Van Ghoor en kwam het enige tijd in het bezit van de families De Rover en Van Cruningen.

1500: Het kasteel van Ghoor werd door de Prins van Luik belegerd en ingenomen.

1550: In de zestiende eeuw kwam het in bezit van de fam. Van Millendonck. Deze familie hield Ghoor in bezit tot ongeveer 1560.

1560: Daarna werd Ghoor verkocht aan Hieromina Catharina van Spaur die weduwe was van Henrik graaf van den Bergh.

1573: De eerste afbeeldingen stammen uit 1573 en zijn gemaakt door ene Christian Sgroten.

1700: Rond 1700 verkochten de erfgenamen van Catharina het kasteel aan het geslacht Van Doerne. Anna Wilhelmina barones van Doerne en erfdochter van Asten, Ommel (mogelijk kwamen de zusters van Ommel daarom naar Nunhem ) en Ghoor trouwde met Gerard Assuerus Louis baron de Horion en daardoor kwam Ghoor in 1719 in het bezit van deze familie.

1719: Het kasteel raakte,mogelijk door gebrek aan geld, door de jaren heen in verval en werd mogelijk kort na 1719 afgebroken.

1738: Een tekening van Jan Beijer en een kopergravure uit 1738 en 1744 geven ook een goed beeld van de omvang van het kasteel met bijgebouwen. Niet alle gebouwen zijn in dezelfde tijd gebouwd. Men leidt dit af uit de verschillende bouwstijlen.

1772: De kapel werd op 10 januari 1772 door een hevige stormwind totaal verwoest.

1780: De boerderij, een leengoed, werd verkocht aan de baron van Merwijck tot Kessel. Daarna werd de familie Keverberg van kasteel Aldenghoor eigenaar. Zijn erfgenaam was baron Hugo de Weichs von Reiberg. Hij verkocht de boerderij.

1836: Men ontdekte men bij het wegnemen van puin een put, die nog in goede staat verkeerde. Aan de binnenzijde van de wanden van deze put staken een aantal messen en scherpe punten uit. De vloer van de put was bedekt met mensenbeenderen. Ook vond men 5 doodshoofden. De put schijnt bestemd te zijn geweest voor ter dood veroordeelden. Er zijn meer dan honderd messen uit de stenen genomen. De put is daarna weer gevuld.

2018: Wat er nu nog staat zijn dus enkele van de bijgebouwen van het oude kasteel, waarvan een woning is gemaakt.

Voor geïnteresseerden, er is een mooie wandeling rondom het terrein van ruim 1,5 km, op WP1 staat een infobordje met mooi zicht op de huidige hoeve en zicht waar het kasteel heeft gestaan.

Denk eraan: absoluut geen fietsen in het wandelgedeelte

De cache:

(bonus noordgetal uit cache 13) - (670) = 51 14. ???

(bonus oostgetal uit cache 12) - (829) = 005 58. ???

Additional Hints (Decrypt)

Ibbemvpugvt zrr bztnna, crgyvat bc mvwa xbc grehtmrggra viz zrg ang jbeqra Qrax nna urg abbeq ra bbfg trgny va pnpur 12 ra 13 Qrax nna qvg obahftrgny

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)