Skip to content

12 Kastelen & Kloosters van Leudal Multi-Cache

Hidden : 2/1/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


LET OP DE MEESTE CACHES LIGGEN OP OF VLAKBIJ PRIVÉTERREIN, EN WIL JULLIE OP HET HART DRUKKEN OM ALS VOLWASSENEN MET DE CACHES EN SITUATIES OM TE GAAN, , MOCHT ER OM WELKE REDEN TOCH EEN DNF ONTSTAAN , NEEM DAN CONTACT OP VIA EEN BERICHT. HET ZOU ZONDE ZIJN DAT AL HET VELE WERK VOOR NIKS IS GEWEEST, HET GAAT TOCH OM HET LEUKE, LEERZAME EN NIET OM IETS KOST WAT KOST TE BEMACHTIGEN.

Onder andere in de gemeente Leudal staan meerdere kastelen en kloosters , dit zijn imposante gebouwen en hebben vaak een lange geschiedenis, onderstaand is een beschrijving van het gebouw en haar bewoners door de tijd.

Sommige zijn eventueel te bezoeken middels afspraak, andere zijn privé bezit en is bezoek helaas niet mogelijk.

De reeks bestaat uit in totaal 17 traditionals, korte multi’s of mysteries, waaronder de BONUS. In de caches zul je een Noord of Oost cijfer vinden dat samen met de andere uiteindelijk de coördinaten moeten geven om de bonuscache te vinden. Zie de formule in de bonuscache. Ook kunnen vragen helpen om de slotcode te bemachtigen.

Ook is een korte wandelroute bij nummer 14 waar ABSOLUUT geen fiets mag komen opgenomen

Deze reeks is per fiets of auto te doen, en zal ca 40 km lang zijn, ook is hij voor een deel te combineren met de reeds bestaande reeks WATERRADMOLENS VAN LEUDAL.

De cache is geplaatst met toestemming van gemeente Leudal


KASTEEL NUNHEM


LIGGING EN HERKOMST VAN DE NAAM

Over de geschiedenis van kasteel Nunhem in het gelijknamige Midden-Llimburgse dorp is tot op heden weinig geschreven. Privé woning en onderdeel van een tuinbouwbedrijf, Kasteel Nunhem ligt vlakbij de kern van het dorp en bij de kerk. Kerk en kasteel zijn ook hier een tweeëenheid geweest, zoals op zoveel plaatsen. Het kasteel ligt ook een paar honderd meter ten westen van de Napoleonsweg, met welke het is verbonden door een laan van eeuwenoude beuken- en kastanjebomen., maar de weg ligt er nog en wordt zeer druk bereden door het autoverkeer.

BESCHRIJVING VAN HET KASTEEL

Huis Nunhem. Op een gedeeltelijk omgracht terrein gelegen complex bestaande uit een rechthoekig gebouw met door vierkante torentjes geflankeerde voorgevel, XVIII, uitgebrand 1947, en twee dienstgebouwen links en rechts van het voorplein, XVIII. Hierop aansluitend de haakvormige hoeve met ankerjaartal 1710. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) Huis Nunhem is een voormalig kasteel te Nunhem, gelegen aan Voort 4. Het huis werd voor het eerst vermeld in 1458 en dat betrof een omgracht kasteel, waaromtrent echter niet veel bekend is. Begin 18e eeuw werd het vervangen door een nieuw huis, dat in 1778 nog ingrijpend verbouwd werd tot de huidige situatie. Toen verschenen ook de vierkante hoektorens aan weerszijden van de ingangspartij. Het geheel is een streng symmetrisch huis van twee verdiepingen plus een zolderverdieping. Een trap voert naar de toegangsdeur. Aan weerszijden van het voorplein staan een aantal 18e-eeuwse woningen. De neerhof werd in 1710 gebouwd, doch nadien enkele malen gewijzigd.

GESCHIEDENIS EN BEWONERS

1250: Mogelijk dat er reeds in de tweede helft van de dertiende eeuw al bewoond is en verdwijnt deze familie uit het dorp Nunhem en trekt via Vlodrop naar de omgeving van Straelen in het Duitse grensgebied, om daar verder te leven onder de naam Van Nunem genaamd Dücker. Deze familie Van Nunhem voerde als wapen drie balken. De familie Van Ghoor. De volgende familie op het goed Nunhem is een tak van de in de regio ruim verspreide familie Van Ghoor. Waarschijnlijk via vererving is zij in het bezit gekomen van Nunhem. De Van Ghoor's waren een zijtak van de hoogadellijke familie Van Horn, wiens wapen zij ook voerden, maar met verschillende kleurschakeringen: drie horens, geplaatst twee en een. De Van Ghoor's waren dan ook vaak in dienst van de Heren van Horn als drossaard of rentmeester. Deze familie was, zoals gezegd, in de regio ruim verspreid. Men vindt ze niet alleen te Nunhem, maar ook in Neer (waar een kasteel Ghoor stond, overigens hemelsbreed maar enkele honderden meters van kasteel Nunhem), te Haelen op de kastelen Aldenghoor en Warenberg, te Lottum op kasteel Kaldenbroek, te Heerlen op kasteel Ten Weyer, etcetera. De familie Collart van Lynden genaamd Van Nunhem .

1450: De derde familie op kasteel Nunhem vestigt zich op het kasteel, met als eerste vertegenwoordiger Hendrick Collart van Lynden. Zeer waarschijnlijk dankzij het feit dat hij de erfdochter van het huis trouwt, komt hij in het bezit van het kasteel. In ieder geval gaat hij zich, na verloop van tijd, naar zijn nieuwe bezit noemen: Hendrick Collart van Lynden genaamd van Nunhem. Zijn kinderen noemen zich al reeds enkel Van Nunhem. Dit maakte het voor de onderzoekers van de geschiedenis van kasteel Nunhem nog eens extra ingewikkeld: zij haalden de oude en de nieuwe familie Van Nunhem door elkaar, aangezien ze dachten met één en dezelfde familie van doen te hebben. Deze nieuwe familie Van Nunhem voerde echter een geheel ander wapen, namelijk een hertekop, en is derhalve eigenlijk gemakkelijk te onderscheiden van de oude familie.

1458 was Robert van Nunhem eigenaar van het huis. Later kwam het huis in handen van de familie Waes.

1600: Stond de familie Van Nunhem op het gelijknamige kasteel op uitsterven. De laatste Van Nunhem op kasteel Nunhem was alweer een erfdochter: Margaretha van Nunhem. De familie Van Pollart Margaretha van Nunhem trouwde met jonker Vulling van Pollart, afkomstig van kasteel Warenberg te Haelen en vermoedelijk ook aldaar geboren rond 1561. Hij was in 1592 scholtis te Thorn en ook lid van de Ridderschap aldaar en in het Graafschap Thorn. Daarna was hij een tijd lang ritmeester.

1610: Rond deze tijd moet hij ongeveer 50 jaar oud zijn geweest en is gestorven. Zijn weduwe, Margaretha van Nunhem, trouwde kort daarna met jonker Johan van Waes, die afkomstig was uit Kessenich. Hij trouwde als het ware in op kasteel Nunhem. Uit dit tweede huwelijk van Margaretha werden geen kinderen geboren. Haar eerste huwelijk met Vulling van Pollart had wèl kinderen opgeleverd, namelijk één zoon en twee dochters. De zoon Reyner Bertram van Pollart was evenals zijn vader militair. Hij huwde met een Thorns meisje: Elisabeth Volquyns van den Eynde.

1632: Uit dit huwelijk werd één kind geboren te Breda, waar Reyner Bertram toen in garnizoen lag. Ouders en kind zijn echter allen vóór 1639 gestorven,

1639 : het erfdeel van het kind vererfde op de beide zusters van Reyner Bertram: Antonetta en Agnes van Pollart. Antonetta trouwde met Peter van Bock van Haasdal en Agnes van Pollart met Mr. Johan van Odenhoven, drossaard van Hönnepel (aan de Rijn), een zoon van Mr. Willem van Odenhoven, scholtis van Gerdingen en van Agnes Heisters.

1647: De familie Van Odenhoven Ook Johan van Odenhoven is vrij jong gestorven: op het einde van het jaar leeft hij al niet meer. Hij liet zijn vrouw achter met zes kinderen.

1656: Grootmoeder Margaretha van Nunhem, eigenaresse van kasteel Nunhem, leeft dan echter nog steeds. Zij overleed in dit het jaar.

1659: Ook na haar dood kwam het kasteel niet vrij: haar tweede man Johan van Waes had het vruchtgebruik tot aan zijn overlijden. Ondertussen moet er toch al een soort deling zijn gemaakt. Immers, kasteel Nunhem is later geheel eigendom van de kinderen uit het huwelijk Van Odenhoven-Van Pollart.

1662: Door het huwelijk van Jhr. Johan van Odenhoven met de jonkvrouwe Agnes van Pollart werden zijn zonen eveneens getooid met het predikaat jonker en werden zij daarmee ook lid van de Ridderschappen van het Land van Thorn en het Graafschap Horn. De oudste zoon jonker Joost Vullinck Maximiliaan van Odenhoven emigreert naar Frankrijk en hij verkoopt zijn aandeel van kasteel Nunhem aan zijn broers en zusters . Daarna blijft het kasteel decennia lang onverdeeld tussen de kinderen Van Odenhoven. 1750: Volgens de literatuur zou Johan van Odenhoven het huidige kasteel hebben laten bouwen. Dit lijkt ons onwaarschijnlijk. Hij was namelijk op het moment van overlijden helemaal geen eigenaar van kasteel Nunhem. Meer voor de hand ligt een bouw van het huidige kasteel kort voor dit jaar.

1731 werd het huis gebruikt als klooster.

1861: Via vererving komt het kasteel in de tweede helft van de negentiende eeuw in handen van de familie Stercken, die het gebouw verkoopt aan de familie Storms.

1914: Verandert de naam van de eigenaar nog een aantal malen om tenslotte in laatstgenoemd jaar te worden verworven door de uit Rotterdam afkomstige familie Meddens. De familie gaat het kasteel ook bewonen en sticht in het nabij gelegen boerderijcomplex het zaadselecteerbedrijf "Nunhem's Zaden".

1948: ging het kasteel in vlammen op. Alleen de buitenmuren bleven staan.

1978 Eerst een tiental jaar geleden is het gebouw weer gerestaureerd en wordt sindsdien gebruikt voor representatieve doeleinden. In de tussentijd had het bedrijf zijn zelfstandigheid verloren. Thans is "Nunhem's Zaden", eigenaar van kasteel Nunhem, opgeslokt door de chemiereus Hoechst.

1997: Hoechst gaat terug naar haar kernactiviteiten en werd het overgenomen door Bayer

2018: Het bedrijf is overgenomen door Basf

De cache :

Enkele korte vraagjes om het coördinaat te berekenen, vragen zijn te beantwoorden bij WP 1

Aantal raampjes in een dakkapel, antwoord is A

Aantal dakkapellen op het dak , antwoord is B

De woordwaarde van de straat waar je op staat ( 10 letters ) , antwoord is C

De woordwaarde van het dorp waar je nu bent, antwoord is D

De formule

N51 14. (6 x A) + ( 5 x B ) + ( 3 x C ) + ( 3 x D ) + 2

O 005 57. (8 x A) + ( 6 x B ) + ( 4 x C ) + ( 2 x D ) - 2

Additional Hints (Decrypt)

Yrg urry tbrq bc ibbe zhttyref Baqre qr O .... , ebbq qbcwr, tbrq grehtcynngfra Rra cvaprg xna zvffpuvra unaqvt mvwa Qrax nna urg obahftrgny

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)