Skip to content

MAKE OVERvecht great again Multi-cache

This cache has been archived.

Biegstra: Toch maar in archief

More
Hidden : 10/16/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze cache is ontstaan als resultaat van een project van de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (HKU), tweedejaars studenten Spatial design met als thema: "Zet Overvecht beter op de kaart."

Graag zouden we zien dat je in de log aangeeft wat je van de wijk Overvecht vindt en geef minstens één tip wat er aan de wijk zou kunnen verbeteren. Zo bouwen we met elkaar aan een beter Overvecht!

De eindplek van de cache is alleen te bezoeken op de volgende dagen en tijden:
- Op maandag van 14.00-18.00 uur
- Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur
- Op zaterdag van 10.00-17.00 uur
- Op zondag gesloten.


Over Overvecht
De naam Overvecht zegt het al: vanuit de stad gezien is het de wijk over de Vecht. De wijk is goed afgebakend en ligt ingeklemd tussen de Vecht, Oud Zuilen, de Marnixdreef en de Albert Schweiterdreef in het noordoosten en het spoor naar Soest. Direct ten Noorden van Overvecht begint het weidse plassengebied met vrijwel geen bebouwing.
De wandeling voert van het centrale winkelcentrum in een rondje door het groen terug naar datzelfde winkelcentrum. Zowel de Vecht, de brede lanen, diverse soorten flats en de ruime opzet in het groen worden duidelijk op deze wandeling.


Opbouw van de wijk
De wijk Overvecht is ontworpen door de CIAM, Congrès Internationaux d’Architecture Moderne 1928-1959. Een stedenbouw- en architectuur-platform dat de woningnood in deze tijden door heel de wereld wilde oplossen. De bekende namen als Le Corbusier, Gerrit Rietveld, Walter Gropius en vele anderen waren lid van deze organisatie. Er zijn veel wijken zoals Overvecht gebouwd in deze tijd. Denk aan de Bijlmer, Le Havre in Frankrijk dat sinds kort zelfs Werelderfgoed is. Maar ook in Kroatië en Roemenië zijn veel van dit soort wijken gebouwd. Hieronder zie je links de ooit geplande opzet van Overvecht en rechts de zelfvoorzienende eilanden waarover ik later meer vertel.



Overvechts eerste plan was het maken van verschillende eilanden die zelfvoorzienend zouden moeten zijn.
Dit betekende voor deze tijd dat de eilanden een eigen winkelcentrum hadden en snelle verbindingen naar de stad. Op deze eilanden was eigenlijk alleen hoogbouw, gemaakt van de pre-fep betonnen platen die wij nu kennen als lelijke architectuur. Eerst was het bedoeld om maar 12 hoog te bouwen. Tijdens de bouw werd dit veranderd naar 16 hoog.
Al gauw zijn deze plannen voor zelfvoorzienende eilanden veranderd en werd de tussenruimte bij deze eilanden ook bebouwd met laagbouw. Het verschil tussen hoog- en laagbouw is dus erg groot en goed te zien in Overvecht.




Toen naar nu
Overvecht was in de jaren 1960 tot 1980 een succesvolle wijk. Iedereen wilde er graag wonen en daar een toekomst opbouwen. Het unieke karakter van de wijk werd ook benadrukt, zoals blijkt uit onderstaande artikel. Het was voor velen een eerste huis zonder ouders, met voor die tijd ongekend veel ruimte in huis en uitgebreid groen om het huis. Dat trok veel starters aan, die tot dan toe vaak bij (schoon)ouders moesten inwonen wegens gebrek aan woonruimte. Gebrek aan woonruimte die nog langdurig na de oorlog bleef bestaan. Een deel van deze mensen, de eerste bewoners, zijn er nog steeds en vormen de ouderen in de wijk. Al snel werd de wijk ook bevolkt door gastarbeiders en zijn er nu veel nationaliteiten te vinden in de wijk. Door de jaren heen is er dus veel veranderd in de wijk, het imago van de wijk is achteruit gegaan.



Wat getallen:
- 71% van de wijk bestaat uit huurwoningen;
- 30% hiervan is sociale huur
- 176 verschillende nationaliteiten. (dus hoe maak je daar een eenheid van?)

De wijk kent vele problemen met de bewoners. Ook bewoners uit andere wijken (b.v. Kanaleneiland) zijn hier gekomen en hebben de problemen vergroot. De gemeente doet de laatste jaren veel om Overvecht beter op de kaart te krijgen en betrekt daar graag de eigen bewoners bij, wat lang niet altijd makkelijk is.


Forten
Aan de randen van Overvecht liggen drie forten die deel uitmaken van de vroegere Hollandse Waterlinie. Deze zijn allemaal rijksmonumenten. Deze forten dienen nu als recreatie- en evenemententerreinen. Het zijn de forten Gagel uit 1821 (links hieronder), de Klop uit 1819 en Blauwkapel uit 1821 (rechts hieronder).



Opknappen van de wijk
Het opknappen van de wijk is al eerder onderwerp geweest. Een van de leuke én nuttige zaken is het aanbrengen van grote geveldoeken op flats. Het bedrijf HIK-ontwerp heeft geveldoeken op de zijkanten van de hoge flats geplaatst. Dit om een eigen gezicht aan de flats te geven, omdat veel flats op elkaar lijken. Sommige bewoners raakten daardoor de weg kwijt. Men kan door die geveldoeken nu de eigen flat herkennen en ook is het een leuk gezicht. Hieronder een voorbeeld op twee flats en de plekken in de wijk waar overal de gevelbekleding is aangebracht.



Gagelpark
De eerste visies voor Overvecht waren dat men veel in een groene omgeving wilde leven. Daarom is er in Overvecht ontzettend veel groen aangelegd. Het Gagelpark, de Vechtzoom en alle forten zijn benadrukt en/of behouden. Ook wordt het groen wat je kan vinden in Overvecht goed bijgehouden. Als je door de wijk wandelt, dan zie je dat goed terug. Alles staat er keurig bij en overal zijn bloemperken aangelegd. Ook is er over het groen goed nagedacht. Veel groen staat in verbinding met elkaar. Het Gagelpark (het park "de Gagel") is een groot park dat zich door een behoorlijk stuk van de wijk slingert. Feitelijk kun je van noord naar zuid lopen helemaal door het park en ook van oost naar west. Dat is goed te zien op het kaartje hieronder. De foto daarnaast is gemaakt in park de Gagel en je kunt zien dat de eerste flat op grote afstand staat, dat geeft de grootte van het park weer.




C&A
Binnen de uiterst functionele opzet van het Grootwinkelcentrum Overvecht is geen ruimte voor individuele gebouwen, met één uitzondering. Het C&A gebouw van architect Groosman (1970) heeft een geheel eigen stijl met ronde vormen en grote gepleisterde gevels. Het is voor C&A de eerste vestiging die zij buiten de binnenstad opende. Het gebouw is in zijn hoofdopzet gaaf behouden gebleven en is beeldbepalend op deze hoek van het winkelcentrum en in de gehele omgeving. Bij de laatste grootschalige verbouwing en overkapping van het winkelcentrum is het gebouw zoveel mogelijk ‘los’ gehouden om het bijzondere karakter te behouden.



De cache
De cache bestaat uit een wandeling van een kilometer of 3 en duurt een uur. De eindplek is NIET alle dagen en alle tijden bereikbaar. Kijk dus goed bovenaan deze pagina voor de juiste openingstijden.
De cache eindigt bij het het winkelcentrum. Je kunt daar parkeren bij referentiepunt P0. De start van de cache is vlak bij parkeerplaats P1. Voor of na de cache kun je van winkelcentrum naar startplek lopen via tussenpunt 15: N 52°06.783’ – E 005°06.287’
Daar sta je op de Einsteindreef, een van de brede lanen met veel groen, de verbinding vormend tussen 'oud'-Utrecht en het nieuwe Overvecht.

Ga naar waypoint 1: N 52°06.690’ – E 005°06.106’
Hier sta je bij de Vecht, de zuidelijke grens van Overvecht. De achtergrondfoto is hier gemaakt: duidelijk een referentie naar de golven van het water van de Vecht. Je vindt hier onder andere een bordje met een fietsknooppunt.
A= het eerste cijfer van het fietsknooppunt.

Ga naar waypoint 2: N 52° 06.809' - E 5° 05.935'
Hier sta je bij een woonboot, de eerste op je tocht.
B= het eerste cijfer van het huisnummer van die woonboot.

Ga naar waypoint 3: N 52° 06.917' - E 5° 05.874'
In het parkje waar je nu bent staan ook kunstwerken. Dit is er een.
C= het eerste cijfer van de lantaarnpaal die het dichtst bij het kunstwerk staat.

Ga naar waypoint 4: N 52° 06.993' - E 5° 05.946'
Hier sta je bij een lage flat met vier verdiepingen, ook een foto hiervan in de cachebeschrijving. Voor elk portiek een fietsenrek.
D= het aantal fietsen dat je in het zwarte fietsenrek zou kunnen plaatsen

Ga naar waypoint 5: N 52° 07.137' - E 5° 06.071'
Op de hoek van de straat is enige bedrijvigheid, o.a. een bedrijf waar Berend Jansen werkt.
E= het laatste cijfer van het huisnummer waar Berend Jansen werkt

Ga naar waypoint 6: N 52° 07.218' - E 5° 06.068'
Een waterplaats om te spelen. Daarbij een cirkel waar gemetselde stenen blokken de watertoevoer regelen.
F= het aantal gemetselde blokken waar water via stalen pijpjes uitkomt

Ga naar waypoint 7: N 52° 07.292' - E 5° 06.150'
In het park meerdere kunstwerken. Hier een met rechtsbeneden een enkele letter.
GH= de plek in het alfabet van de letter die hier op het kunstwerk staat

Ga naar waypoint 8: N 52° 07.254' - E 5° 06.269'
Het hoogste punt in het park, meteen met een indrukwekkend groot kunstwerk.
I= het aantal bankjes direct rond dit kunstwerk op de heuvel.

Ga naar referencepoint 9: N 52° 07.156' - E 5° 06.305'
Hier hoef je geen cijfer te vinden. Wel is hier de grote gevelbekleding te zien, in dit geval een hond.

Ga naar waypoint 10: N 52° 07.142' - E 5° 06.415'
Je staat hier op een speelveld, omgeven door behoorlijk hoge flats. Kinderen kunnen hier leuk spelen. Een van de objecten is gemaakt om op te klimmen met gele en blauwe 'klimnoppen'.
J= het aantal gele 'klimnoppen' op dit stuk kinderspeelgoed

Ga naar waypoint 11: N 52° 07.113' - E 5° 06.577'
Meerdere gebedshuizen in de wijk. Dit is een christelijke.
K= het laatste cijfer van legging van de eerste steen op 1 mei 196....

Ga naar waypoint 12: N 52° 06.960' - E 5° 06.640'
Het volgende gebedshuis is een moskee. Kijk naar de zijde aan de kant van het winkelcentrum.
LM= het aantal ramen met punt op verdieping 1 hier aan de zijkant van de moskee

Ga naar referencepoint 13: N 52° 6.895' E 5° 6.681'
Hier sta je bij het bijzondere gebouw van C&A, in het winkelcentrum. Dit is het eind van de tocht. Je kunt hier vast wel een plekje vinden om de eindplek te berekenen

De cache ligt op N 52°0H.(E+F)(J+G)(K-B)’ – E 005°0I.(D-M)(C+L)(A-L)’

Ter controle: je moet zijn bij het pand met huisnummer: H-E. Ga daar naar binnen.
En alle losse cijfers A t/m M bij elkaar opgeteld = 60

Gebruik je verstand en stel mogelijk een vraag aan een specialist: Je vindt de cache bij Sport en Hobby. Wees voorzichtig met dat wat je vindt.
Gebruik als code voor het slot: (C-M)HJ

A B C D E F G H I J K L M
.


Additional Hints (Decrypt)

Fcbeg ra Ubool, fybgpbqr = (P-Z)UW iennt ibbeybcvt rira ovw qr onyvr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)