Skip to content

DRH#01 - Maasmond (haven 9840) Multi-cache

This cache has been archived.

Dulkie68: Na 3 jaar komt er een einde aan de DRH-serie. Wij hebben ervan genoten, u hopelijk ook. Dank voor de vele favo's en de positieve logs!
De cache is inmiddels fysiek verwijderd.

More
Hidden : 9/10/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Aankondiging per 04-07-2021: de DRH-serie zal in september 2021 gearchiveerd worden.

Welkom in De Rotterdamse Haven!

De DRH-trail brengt u op verrassende plekjes in de grootste zeehaven van Europa, waar altijd bedrijvigheid heerst en waar altijd wat te zien is. Vanwege de afstanden en bijbehorend cache-onderhoud hebben we de serie beperkt tot de zuidwestkant van het havengebied, ruwweg van de Maasmond tot aan de Beneluxtunnel. Reken echter op meer dan 250 kilometer rijden om alle 27 caches uit de serie te vinden. Op de logrol van iedere cache staat een bonusgetal vermeld.
In DRH#27 - Bonus staat een overzicht met een link naar alle listings.

Uiteraard bevindt iedere cache zich op openbaar terrein, maar het kan soms best lastig zijn om de exacte locatie te vinden. In iedere titel staat daarom een havennummer vermeld. Volg de witte borden met de havennummers langs de weg. Deze brengen u zo dicht mogelijk bij de cache. Parkeer daarna op de aangewezen parkeercoördinaten. Deze liggen altijd dichtbij WP1 of bij de cache. In alle listings staat bij P1 een extra navigatieaanwijzing.

De haven is geen plek om rare dingen te doen. Er rijdt beveiliging rond en op sommige plekken kan een algeheel rookverbod gelden. Denk altijd aan uw veiligheid en die van anderen. Overal wordt gewerkt met zwaar materieel, dus wees alert en let goed op de verbodsborden ter plaatse. Bezoek de caches alleen bij daglicht en gebruik uw gezond verstand. Alle caches hebben een lage moeilijkheidsgraad en een (over)duidelijke hint. Komt u niet uit een multi of kunt u een cache niet vinden? Haal dan geen rare toeren uit, maar vraag ons om een extra aanwijzing. Wij willen graag dat onze caches gevonden worden en doen echt niet moeilijk over het geven van een extra hint of een ander duwtje in de rug.

Veel plezier met de haventoer. En vergeet bovenal niet te genieten van de prachtige uitzichten!

Rotterdam is de nummer 1 zeehaven van Europa (de nummer 7 van de wereld) en dankt haar leidende positie aan de uitstekende bereikbaarheid via zee, aan de intermodale verbindingen en aan de 180.000 mensen die in het haven- en industriegebied werkzaam zijn. Hoewel de haven niet meer de grootste ter wereld is, heeft zij wel de ambitie om de beste, slimste en meest duurzame te zijn.

In 2017 zijn 29.646 zeeschepen en 105.000 binnenvaartschepen de haven binnengekomen. De overslag van droog en nat bulkgoed, containers en breakbulk (stukgoed) bedroeg opgeteld 467,4 miljoen ton. In de eerste 6 maanden van 2018 was dat 232,8 miljoen ton. Meer feiten en cijfers over de haven vindt u hier.


Maasmond

De Maasmonding is het kustgebied waar het deel van Nederlandse rivierdelta, dat gevormd wordt door Maas en Rijn, uitstroomt in de Noordzee. In de scheepvaart wordt dit aangeduid als de Maasmond. In de monding van de Maas is vanaf ca. 1970 de Maasvlakte aangelegd. Bij besluit van 20 april 1976 werd door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam formeel 'Maasmond' genoemd: 'de toegangsvaarweg voor Rotterdam en Europoort, welke uit zee gezien zich bevindt tussen de Noorderdam, de Splitsingsdam en de zuidwal'.

Nederland bestaat voor een groot deel uit het aaneengesloten deltagebied van de rivieren Rijn, Maas en Schelde. Hun mondingen, die merendeels door getijdenwerking zijn verbreed tot estuaria, liggen in de provincies Zeeland en Zuid-Holland. De Rijntakken IJssel en Utrechtse Vecht stromen via kleine delta's naar de voormalige Zuiderzee. De Maasmond bestond in de Romeinse tijd uit het Helinium, een grote zeearm bij Hellevoetsluis. In de middeleeuwen stroomde de Maas via twee takken richting de Maasmond: de Oude Maas en de Romeins-Middeleeuwse Maas. Ten noorden hiervan stroomde de Merwede (langs Dordrecht en Rotterdam), die het grootste gedeelte van het Rijnwater naar zee bracht (maar ook door de Maas gevoed werd). Later is de naam voor de Merwede tussen Slikkerveer en Rozenburg veranderd in Nieuwe Maas.

Maasmond, bezien vanaf Hoek van Holland

Na de Sint-Elisabethsvloed stroomde het grootste deel van het Maas- en Rijnwater tussen Dordrecht en Werkendam via de Biesbosch in zuidwestelijke richting weg van de oorspronkelijke mondingsarmen. Toch heeft een deel van het Maaswater via de Beneden-Merwede nog lange tijd de Maasmond kunnen bereiken. Sinds het afsluiten van de Maas bij Andel en het graven van de Bergse Maas is de Maasmond feitelijk afgesneden van zijn bronrivier. Anno 2015 kan nog maar een beetje Maaswater via Spui en Dordtse Kil tot de Maasmond doordringen. De rest van de Maas stroomt via het Haringvliet naar zee. Dat betekent dat de Maasmond nu vooral door de Rijn gevoed wordt.

Tot in de twintigste eeuw bestond de Maasmond uit twee geulen (de Brielse Maas en het Scheur) die met elkaar in verbinding stonden en gevoed werden door de Nieuwe Maas en de Oude Maas. Voor de oude duinenrij bij de Hoek van Holland kwamen zij in het Noorder Diep weer bij elkaar. Met een knik naar het zuiden stroomde de Maas daarna de Noordzee in. Door aanslibbing ontstonden in de Maasmonding zandplaten waarop men door bedijking de polders van onder meer het nieuwe eiland Rozenburg creëerde. De verzanding was zo sterk dat voor de steeds groter wordende zeeschepen in 1830 als alternatieve route naar de Noordzee het Kanaal door Voorne naar Hellevoetsluis en in 1872 de Nieuwe Waterweg door de Hoek van Holland moest worden gegraven. De Brielse Maas was daarna voor de scheepvaart niet meer van belang en werd in 1950 om verzilting van het water in het achterland tegen te gaan afgedamd bij Oostvoorne.

De Rotterdamse haven

De vragen:


WP1: Ga naar de coördinaten bovenaan de listing. U vindt hier een informatiebord. Alle antwoorden zijn hierop te vinden.

A = Om aan te geven hoe vaak schepen de Rotterdamse haven in- of uitvaren noemt Rijkswaterstaat 2 cijfers. Wat is het gemiddelde van deze twee?
B = Hoeveel meter afstand moet er minimaal zitten tussen de onderkant van een schip en de rivierbodem?
C = Hoeveel miljoen kub slib en zand haalt Rijkswaterstaat jaarlijks uit de vaargeulen? Stapeltel de beide cijfers tot 1 getal.
D = Hoe vaak zou je met deze hoeveelheid de Rotterdamse Kuip (bijna) kunnen vullen?
E = Op hoeveel kilometer buiten de haven dumpen de baggerschepen het opgezogen slib en zand weer in de Noordzee?
F = Wat is het verschil in diepte tussen de Nieuwe Maas onder Schiedam en de Nieuwe Maas bij de Rotterdamse Erasmusbrug (de meest rechtse waarde op de kaart)?

U vindt de cache op:
Noord 51° 59. (B-C) (E-D) (½D+A)
Oost 004° 02. (D-F) (½D+E) (A-E)

(De afstand naar GZ is meer dan 700 meter. U kunt een heel stuk met de auto, maar niet helemaal tot aan de cache / The distance to GZ is more than 700 meters. You can drive quite far, but not all the way to the cache)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
English: (regretfully there is no English text on the info panel).

WP1: Go to the coordinates at the top of the listing. Here you will find an information panel, on which you can find all answers in Dutch.
A = To indicate how often ships enter or exit the port of Rotterdam, Rijkswaterstaat mentions 2 figures. What is the average of these figures? (keywords = 'Elke .. tot .. minuten')
B = How many meters at a minimum should there be between the bottom of a ship and the bottom of the river? (keywords = 'meter afstand')
C = How many million cubic meters of silt and sand does Rijkswaterstaat 'hoover up' from the shipping channels every year? Stack both numbers up to 1 digit. (keywords = 'slib en zand weg')
D = How often could the Rotterdam football stadium be filled with this quantity? (keyword = 'de Kuip')
E = At ​​how many kilometers outside the port do the dredgers dump the silt and sand back into the North Sea? (keywords = 'de Noordzee op')
F = What is the difference in depth between the Nieuwe Maas below Schiedam and the Nieuwe Maas at the Rotterdam Erasmus Bridge (the rightmost value on the map)?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De cache is geplaatst met toestemming van de eigenaar/beheerder van het terrein, onder voorwaarde dat er geen schade wordt toegebracht aan de omgeving en er geen overlast voor omwonenden veroorzaakt wordt. Wij verzoeken u vriendelijk om deze regels te respecteren.

In de cache is ruimte voor kleine trackables en goodies.

Additional Hints (Decrypt)

[Checksum] qevrëagjvagvt / gjragl-guerr [NL] Mbrx ghffra qr ebgfoybxxra anne rra onxfgrra (mvr fcbvyre). Xyvzzra bs xynhgrera vf avrg abqvt. [EN] Ybbx sbe n oevpx orgjrra gur ebpxf (frr fcbvyre). Ab arrq gb pyvzo be fpenzoyr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)