Skip to content

DRH#09 - Maeslantkering (haven 5710) Multi-cache

This cache has been archived.

Dulkie68: Na 3 jaar komt er een einde aan de DRH-serie. Wij hebben ervan genoten, u hopelijk ook. Dank voor de vele favo's en de positieve logs!
De cache is inmiddels fysiek verwijderd.

More
Hidden : 9/10/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Aankondiging per 04-07-2021: de DRH-serie zal in september 2021 gearchiveerd worden.

Welkom in De Rotterdamse Haven!

De DRH-trail brengt u op verrassende plekjes in de grootste zeehaven van Europa, waar altijd bedrijvigheid heerst en waar altijd wat te zien is. Vanwege de afstanden en bijbehorend cache-onderhoud hebben we de serie beperkt tot de zuidwestkant van het havengebied, ruwweg van de Maasmond tot aan de Beneluxtunnel. Reken echter op meer dan 250 kilometer rijden om alle 27 caches uit de serie te vinden. Op de logrol van iedere cache staat een bonusgetal vermeld.
In DRH#27 - Bonus staat een overzicht met een link naar alle listings.

Uiteraard bevindt iedere cache zich op openbaar terrein, maar het kan soms best lastig zijn om de exacte locatie te vinden. In iedere titel staat daarom een havennummer vermeld. Volg de witte borden met de havennummers langs de weg. Deze brengen u zo dicht mogelijk bij de cache. Parkeer daarna op de aangewezen parkeercoördinaten. Deze liggen altijd dichtbij WP1 of bij de cache. In alle listings staat bij P1 een extra navigatieaanwijzing.

De haven is geen plek om rare dingen te doen. Er rijdt beveiliging rond en op sommige plekken kan een algeheel rookverbod gelden. Denk altijd aan uw veiligheid en die van anderen. Overal wordt gewerkt met zwaar materieel, dus wees alert en let goed op de verbodsborden ter plaatse. Bezoek de caches alleen bij daglicht en gebruik uw gezond verstand. Alle caches hebben een lage moeilijkheidsgraad en een (over)duidelijke hint. Komt u niet uit een multi of kunt u een cache niet vinden? Haal dan geen rare toeren uit, maar vraag ons om een extra aanwijzing. Wij willen graag dat onze caches gevonden worden en doen echt niet moeilijk over het geven van een extra hint of een ander duwtje in de rug.

Veel plezier met de haventoer. En vergeet bovenal niet te genieten van de prachtige uitzichten!

Rotterdam is de nummer 1 zeehaven van Europa (de nummer 7 van de wereld) en dankt haar leidende positie aan de uitstekende bereikbaarheid via zee, aan de intermodale verbindingen en aan de 180.000 mensen die in het haven- en industriegebied werkzaam zijn. Hoewel de haven niet meer de grootste ter wereld is, heeft zij wel de ambitie om de beste, slimste en meest duurzame te zijn.

In 2017 zijn 29.646 zeeschepen en 105.000 binnenvaartschepen de haven binnengekomen. De overslag van droog en nat bulkgoed, containers en breakbulk (stukgoed) bedroeg opgeteld 467,4 miljoen ton. In de eerste 6 maanden van 2018 was dat 232,8 miljoen ton. Meer feiten en cijfers over de haven vindt u hier.


Maeslantkering

De Maeslantkering is een in 1997 in gebruik genomen stormvloedkering op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. De kering maakt deel uit van de Europoortkering, het laatste onderdeel van de Deltawerken. De bouw begon in 1991 en op 10 mei 1997 werd de waterkering door koningin Beatrix officieel in gebruik gesteld. Op deze dag werd de kering om 16.30 uur voor het eerst gesloten. De kosten van het project bedroegen ongeveer 1 miljard gulden, ofwel 450 miljoen euro.

In de oorspronkelijke Deltaplannen was geen afsluiting opgenomen van de Westerschelde en de Nieuwe Waterweg, dit om de havens van Antwerpen en Rotterdam toegankelijk te houden. In plaats daarvan zouden dijken worden aangelegd. Halverwege de jaren 1980 bleek echter dat de geplande dijken langs de Nieuwe Waterweg niet hoog genoeg waren om het dichtbevolkte gebied van Zuid-Holland Zuid te beschermen. Het aanleggen van verhoogde dijken zou een bijzonder kostbare zaak worden. Niet alleen vanwege de kosten van de aanleg zelf maar vooral vanwege het feit dat grote strekkingen van de te verzwaren dijken in stedelijke gebieden liggen. Voor de verzwaringswerken zou een strook vrijgemaakt moeten worden ten koste van bestaande bebouwing en infrastructuur. Daarom werd gezocht naar een alternatief, een beweegbare kering. In de Theems was al eerder een beweegbare kering gebouwd, maar de kering in de Nieuwe Waterweg moest een veel grotere opening hebben. In 1987 werd het besluit genomen een beweegbare kering aan te leggen.

De kering bestaat uit twee enorme deuren. De deuren zijn eigenlijk twee drijvende pontons die leeg naar hun plaats kunnen worden gebracht. Hier aangekomen laat men de deuren vol water lopen, zodat massieve barrières ontstaan. Als de kering weer open moet gaan, worden de deuren leeggepompt en worden ze naar buiten bewogen. Hier varen de deuren aan beide zijden weer in een soort droogdok met deur. De deur gaat dicht en het droogdok wordt leeggepompt. Zo worden de deuren dus droog bewaard, dit om corrosietechnische redenen.


Watersnoodramp

Een computersysteem, Beslis en Ondersteunend Systeem (BOS) genaamd, beslist automatisch of de kering bij dreigend hoogwater gesloten moet worden. Dit gebeurt als de waterstand in Rotterdam boven de 3 meter NAP of in Dordrecht 2,90 meter boven NAP dreigt te komen. Bijzonder is dat het computersysteem de kering volledig zelfstandig sluit, ook wanneer er geen personeel aanwezig is. Naast de Maeslantkering bestuurt het BOS ook de Hartelkering bij Spijkenisse. Omdat de keringen automatisch sluiten, zonder tussenkomst van mensen, worden hoge eisen aan het BOS gesteld. Dit is dubbel redundant uitgevoerd om uitvallen zo veel mogelijk te voorkomen. In het geval dat de computer volledig dienst weigert kan het bedieningspersoneel alsnog de beslissing nemen om de kering te sluiten. De deuren (cirkelsegmenten van 22 meter hoog en 210 meter groot, die op het water drijven omdat ze hol zijn van binnen), draaien vervolgens naar elkaar toe. Op het moment dat ze elkaar (bijna) raken, stromen ze vol met water zodat ze afzinken naar de bodem en de Nieuwe Waterweg vrijwel volledig wordt afgesloten. Om te voorkomen dat de deuren beschadigen blijft er een kleine opening (ca. 80 cm) tussen de deuren, maar hier kan slechts weinig water doorheen stromen.


Uitleg Maeslantkering

Als de Maeslantkering gesloten wordt, zal Rotterdam beschermd worden tegen een hoge waterstand. Echter, een sluiting heeft ook tot gevolg dat een van de drukste waterwegen van Nederland volledig wordt afgesloten voor scheepvaart. Het spreekt vanzelf dat een sluiting niet zomaar kan plaatsvinden, maar dat er een scala van procedures aan voorafgaat. Het BOS berekent constant het verwachte waterniveau in de Nieuwe Waterweg. Wordt er een waterstand voorspeld van meer dan 2,60 meter boven NAP in Rotterdam, dan gaat het systeem automatisch over tot de voorbereidende werkzaamheden voor een sluiting. Dit hoeft niet te betekenen dat de Maeslantkering werkelijk sluit. Deze moet gesloten zijn wanneer het peil van 3,00 NAP is bereikt. Het systeem blijft het waterniveau berekenen en als er geen veranderingen in positieve zin plaatsvinden, dan wordt uiterlijk 6 uur voor de daadwerkelijke sluiting het Haven Coördinatie Centrum gewaarschuwd. Zij bereiden zich voor om aan schepen het bericht af te geven dat het zeer waarschijnlijk is dat binnen een bepaalde tijd de waterweg wordt afgesloten. Vier uur voor sluiting wordt dit bericht daadwerkelijk aan de schepen gemeld. Twee uur van tevoren wordt al het scheepvaartverkeer gestremd, om te zorgen dat de waterweg volledig vrij is om de deuren te laten afzinken. Een half uur voor sluiting wordt het waterniveau in de dokken waarin de deuren liggen, op gelijk niveau gebracht met het waterniveau in de Nieuwe Waterweg. De daadwerkelijke duur van het volstromen van de dokken is 6,5 minuten. In het stormseizoen zijn de dokken zelfs constant gevuld. Wanneer de sluitingsprocedure in werking treedt, worden de deuren uit de dokken de Nieuwe Waterweg in gevaren, totdat ze boven de plaats van afzinken liggen. Dit kost een half uur. Direct daarna worden de deuren afgezonken, wat 2 uur duurt. Dat dit afzinken zo lang duurt komt doordat de deuren gecontroleerd moeten zinken. Tijdens het zakken ontstaat er namelijk een stroomversnelling onder de deuren. Deze waterstroming wordt gebruikt om de zogenoemde drempel waarop de deuren uiteindelijk moeten rusten, schoon te spoelen, zodat de deuren niet vast komen te zitten in de sedimentlaag op de drempel.

Om de Maeslantkering te testen, wordt deze elk jaar bij de start van het stormseizoen (eind september/begin oktober) een keer gesloten. Dit heet een functioneringssluiting. Deze proefsluiting is toegankelijk voor het publiek, dat de gebeurtenis kan bijwonen vanaf het terrein rond het Keringhuis. Tijdens de functioneringssluiting is het scheepvaartverkeer naar en van de Nieuwe Waterweg zo'n 12 tot 18 uur gestremd. Verkeer met bestemming of herkomst Maasvlakte, Tweede Maasvlakte, Calandkanaal of Beerkanaal ondervindt geen hinder van de test. Zij passeren immers de Maeslantkering niet.


De Rotterdamse haven

De vragen:

Stapeltel alle antwoorden tot 1 getal.
A = U staat vlak voor een steiger. Hoeveel kilo kan deze dragen?
B = Hoeveel meerpalen met gele kop ziet u hier in het water?
C = Een meter of 70 rechts van u staat aan de waterkant een bord ten behoeve van de scheepvaart. Welk nummer staat aan de voorzijde van dit bord?
D = Midden in het gras bevindt zich een klein blauw object, dat aangeeft dat een metalen object hier in de grond kathodische bescherming krijgt (= corrosiebestrijding). Welk MP-nummer staat op het labeltje?
EF = Verderop staat een zogenaamd zinkerbord, dat aangeeft dat men daar een leiding heeft laten afzinken. EF is de waarde van de letter op dit bord.

U vindt de cache op:
Noord 51° 56. (A+F) (ExC) (F+B)
Oost 004° 09. (F-D) (C+E) (E+F)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
English:
Stack all answers up to 1 digit.
A = You are right in front of a jetty. How many kilograms can it carry?
B = How many mooring posts with yellow heads do you see in the water here?
C = About 70 meters on your right, near the waterside, there is a sign for the benefit of shipping. Which number is on the front?
D = In the middle of the grass, a small blue object indicates that a metal object here gets cathodic protection (= corrosion control). Which MP number is on the label?
EF = Ahead is a so-called sinker board, indicating that a pipe has been sunk here. EF is the value of the letter on this sign.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De cache is geplaatst met toestemming van de eigenaar/beheerder van het terrein, onder voorwaarde dat er geen schade wordt toegebracht aan de omgeving en er geen overlast voor omwonenden veroorzaakt wordt. Wij verzoeken u vriendelijk om deze regels te respecteren.

In de cache is geen ruimte voor trackables en goodies.

Additional Hints (Decrypt)

[Checksum] gjvagvt / gjragl [NL] Zntargvfpu, hvgrvaqr [EN] Zntargvp, raq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)