Skip to content

DRH#22 - De Nieuwe Waterweg (haven 5500) Multi-cache

This cache has been archived.

Dulkie68: Na 3 jaar komt er een einde aan de DRH-serie. Wij hebben ervan genoten, u hopelijk ook. Dank voor de vele favo's en de positieve logs!
De cache is inmiddels fysiek verwijderd.

More
Hidden : 9/10/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Aankondiging per 04-07-2021: de DRH-serie zal in september 2021 gearchiveerd worden.

Tip: als u de DRH-caches op de Landtong bezoekt kunt u het beste beginnen bij DRH#10. Doet u dit niet, dan rijdt u minimaal 10 kilometer extra.

Let op: vanwege een verdwenen informatiebord is de listing op 25-09-2020 aangepast. Er zijn nu twee waypoints en alle vragen zijn vernieuwd. De cache ligt wel nog op de oorspronkelijke positie.

Welkom in De Rotterdamse Haven!

De DRH-trail brengt u op verrassende plekjes in de grootste zeehaven van Europa, waar altijd bedrijvigheid heerst en waar altijd wat te zien is. Vanwege de afstanden en bijbehorend cache-onderhoud hebben we de serie beperkt tot de zuidwestkant van het havengebied, ruwweg van de Maasmond tot aan de Beneluxtunnel. Reken echter op meer dan 250 kilometer rijden om alle 27 caches uit de serie te vinden. Op de logrol van iedere cache staat een bonusgetal vermeld.
In DRH#27 - Bonus staat een overzicht met een link naar alle listings.

Uiteraard bevindt iedere cache zich op openbaar terrein, maar het kan soms best lastig zijn om de exacte locatie te vinden. In iedere titel staat daarom een havennummer vermeld. Volg de witte borden met de havennummers langs de weg. Deze brengen u zo dicht mogelijk bij de cache. Parkeer daarna op de aangewezen parkeercoördinaten. Deze liggen altijd dichtbij WP1 of bij de cache. In alle listings staat bij P1 een extra navigatieaanwijzing.

De haven is geen plek om rare dingen te doen. Er rijdt beveiliging rond en op sommige plekken kan een algeheel rookverbod gelden. Denk altijd aan uw veiligheid en die van anderen. Overal wordt gewerkt met zwaar materieel, dus wees alert en let goed op de verbodsborden ter plaatse. Bezoek de caches alleen bij daglicht en gebruik uw gezond verstand. Alle caches hebben een lage moeilijkheidsgraad en een (over)duidelijke hint. Komt u niet uit een multi of kunt u een cache niet vinden? Haal dan geen rare toeren uit, maar vraag ons om een extra aanwijzing. Wij willen graag dat onze caches gevonden worden en doen echt niet moeilijk over het geven van een extra hint of een ander duwtje in de rug.

Veel plezier met de haventoer. En vergeet bovenal niet te genieten van de prachtige uitzichten!

Rotterdam is de nummer 1 zeehaven van Europa (de nummer 7 van de wereld) en dankt haar leidende positie aan de uitstekende bereikbaarheid via zee, aan de intermodale verbindingen en aan de 180.000 mensen die in het haven- en industriegebied werkzaam zijn. Hoewel de haven niet meer de grootste ter wereld is, heeft zij wel de ambitie om de beste, slimste en meest duurzame te zijn.

In 2017 zijn 29.646 zeeschepen en 105.000 binnenvaartschepen de haven binnengekomen. De overslag van droog en nat bulkgoed, containers en breakbulk (stukgoed) bedroeg opgeteld 467,4 miljoen ton. In de eerste 6 maanden van 2018 was dat 232,8 miljoen ton. Meer feiten en cijfers over de haven vindt u hier.


De Nieuwe Waterweg

Rotterdam was in het midden van de 19e eeuw al een van de grootste havensteden geworden. De toename van het aantal scheepsbewegingen leidde echter tot een capaciteitsprobleem. De delta van de Rijn was bovendien zo vertakt dat het voor de moderne grotere schepen van die tijd steeds moeilijker werd om de haven te bereiken. Op 24 januari 1863 werd daarom een wet aangenomen die het mogelijk maakte om "in het belang van handel en scheepvaart den waterweg van Rotterdam naar zee te verbeteren". Deze verbetering strekte zich uit van "Krimpen" tot "den Hoek van Holland". Waterbouwkundig ingenieur Pieter Caland kreeg de opdracht van de Waterstaatdienst Holland om “de Hoek van Holland” door te steken en de Rijnmonding tot aan zee door te trekken. Eerder waren al in 1731 door Nicolaus Cruquius (1678–1754) ontwerpen voor een doorgraving gemaakt. Caland bedacht echter een andere oplossing, om te voorkomen dat de vaargeul weer dichtslibde. Zijn plan hield meer in dan alleen een simpele doorgraving tot een bepaalde dieptelijn voor de kust.

De waterstaatdienst had geen alternatieven en gaf Caland de opdracht om de doorsteek te maken, zodat de Rotterdamse haven niet in verval raakte. De uitvoering van de werken begonnen op 23 januari 1864 met het buitenwerk op het strand en in de zee. Met de landzijdige doorgraving kon vanwege de nodige onteigeningen pas in 1865 worden begonnen. Het begin van de doorgraving werd plechtig gesymboliseerd toen op 31 oktober 1866 de Prins van Oranje de "eerste" spa ter verbetering van de waterweg van Rotterdam naar zee in de grond stak.

De eerste fase van het werk bestond uit de onteigening van de boerengronden. Het waren percelen gelegen tussen Rozenburg en Hoek van Holland. In de tweede fase werden twee evenwijdige aan elkaar liggende dammen aangelegd. Dit duurde twee jaar. Tijdens het project kwam Caland met het voorstel om de dammen tot 2 km in zee aan te leggen, om de stroming van de Noordzee zo veel mogelijk te breken, zodat er ook minder slib de vaargeul in zou komen. Nadat de aanleg van de dammen was voltooid werd begonnen met de derde fase. Hierbij werd de daadwerkelijke vaargeul gegraven. Deze werkzaamheden begonnen zoals gezegd in 1865. De grote hoeveelheden grond werden op hun beurt weer gebruikt om de dammen en dijken te verstevigen. Als laatste fase werden de dammen die de vaargeul van de zee en de rivier scheidden doorgestoken. De Rijn was grotendeels tijdelijk omgeleid via de Maas, waardoor de oude Rijndelta een dusdanig laag peil had gekregen dat men de damwanden kon doorsteken.
In 1872 was de Nieuwe Waterweg een feit en was Rotterdam gemakkelijk bereikbaar geworden.

Ontwerp Plan Calland, 1857-1863

De vragen: (stapeltellen waar nodig)


Stage 1: (N51°58.230 E004°07.458)
A = Tussen de Landtong en de Splitsingsdam ligt het Breeddiep, dat in 2016 verbreed is. Hoeveel meter breed is deze waterverbinding hiermee geworden?
B = Welk getal in graden Celsius wordt genoemd in de alinea "Nieuwe Energie"? Het minteken mag u vergeten.
C = Op een van de foto's op het paneel ziet u het Reddersmonument. In welk jaar is dit monument geplaatst?
D = Achter u, op een paneel van het restaurantje, staat een maritiem instrument afgebeeld. Welk instrument? Een kompas (D=2), een windmeter (D=4), een marifoon (D=6).
Ga nu naar het uitkijkpunt boven.

Stage 2: (N51°58.000 E004°07.815)
E = Hoeveel vangrails staan er boven?
F = Op de derde vangrail van rechts staat een afbeelding van een maritiem object. Welk object is dat? Een scheepsschroef (F=1), een scheepstros (F=3), een anker (F=5).

U vindt de cache op:
Noord 51° 58. (C-F)(B-E)D
Oost 004° 07. (D+E)(C-F)(A-C)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
English: (stack to 1 digit where applicable)
A = The Breeddiep was widened in 2016 and lies between the Landtong and the Splitsingsdam. How many meters wide is this water connection?
B = What number in degrees Celsius is mentioned in the paragraph "New Energy"? Ignore the minus sign.
C = One of the photos shows the Rescuers Monument. In which year was the monument erected?
D = Which instrument is depicted on a panel of the restaurant behind you?
A compass (D=2), an anemometer (D=4), a VHF (D=6).
Now go up to the lookout point.
E = How many crash barriers do you see up here?
F = On one of the barriers an image of a maritime object is depicted. Which object?
A ship's propeller (F=1), a ship's line (F=3), an anchor (F=5).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Rotterdamse haven

De cache is geplaatst met toestemming van de eigenaar/beheerder van het terrein, onder voorwaarde dat er geen schade wordt toegebracht aan de omgeving en er geen overlast voor omwonenden veroorzaakt wordt. Wij verzoeken u vriendelijk om deze regels te respecteren.

In de cache is geen ruimte voor trackables en goodies.

Additional Hints (Decrypt)

[Checksum] Ivwsraqregvt / guvegl-svir [NL] Mbrx rrefg urg whvfgr cnq anne orarqra. H ivaqg qr pnpur va qr obfwrf, pn 7 zrgre annfg urg cnq. [EN] Ybbx sbe n cngu tbvat qbja. Pnpur vf uvqqra 7 zrgref sebz gur cngu.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)