Skip to content

DRH#15 - Chemiehaven (haven 4213) Multi-cache

This cache has been archived.

Dulkie68: Na 3 jaar komt er een einde aan de DRH-serie. Wij hebben ervan genoten, u hopelijk ook. Dank voor de vele favo's en de positieve logs! De cache is inmiddels fysiek verwijderd.

More
Hidden : 9/10/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Aankondiging per 04-07-2021: de DRH-serie zal in september 2021 gearchiveerd worden.

Welkom in De Rotterdamse Haven!

De DRH-trail brengt u op verrassende plekjes in de grootste zeehaven van Europa, waar altijd bedrijvigheid heerst en waar altijd wat te zien is. Vanwege de afstanden en bijbehorend cache-onderhoud hebben we de serie beperkt tot de zuidwestkant van het havengebied, ruwweg van de Maasmond tot aan de Beneluxtunnel. Reken echter op meer dan 250 kilometer rijden om alle 27 caches uit de serie te vinden. Op de logrol van iedere cache staat een bonusgetal vermeld.
In DRH#27 - Bonus staat een overzicht met een link naar alle listings.

Uiteraard bevindt iedere cache zich op openbaar terrein, maar het kan soms best lastig zijn om de exacte locatie te vinden. In iedere titel staat daarom een havennummer vermeld. Volg de witte borden met de havennummers langs de weg. Deze brengen u zo dicht mogelijk bij de cache. Parkeer daarna op de aangewezen parkeercoördinaten. Deze liggen altijd dichtbij WP1 of bij de cache. In alle listings staat bij P1 een extra navigatieaanwijzing.

De haven is geen plek om rare dingen te doen. Er rijdt beveiliging rond en op sommige plekken kan een algeheel rookverbod gelden. Denk altijd aan uw veiligheid en die van anderen. Overal wordt gewerkt met zwaar materieel, dus wees alert en let goed op de verbodsborden ter plaatse. Bezoek de caches alleen bij daglicht en gebruik uw gezond verstand. Alle caches hebben een lage moeilijkheidsgraad en een (over)duidelijke hint. Komt u niet uit een multi of kunt u een cache niet vinden? Haal dan geen rare toeren uit, maar vraag ons om een extra aanwijzing. Wij willen graag dat onze caches gevonden worden en doen echt niet moeilijk over het geven van een extra hint of een ander duwtje in de rug.

Veel plezier met de haventoer. En vergeet bovenal niet te genieten van de prachtige uitzichten!

Rotterdam is de nummer 1 zeehaven van Europa (de nummer 7 van de wereld) en dankt haar leidende positie aan de uitstekende bereikbaarheid via zee, aan de intermodale verbindingen en aan de 180.000 mensen die in het haven- en industriegebied werkzaam zijn. Hoewel de haven niet meer de grootste ter wereld is, heeft zij wel de ambitie om de beste, slimste en meest duurzame te zijn.

In 2017 zijn 29.646 zeeschepen en 105.000 binnenvaartschepen de haven binnengekomen. De overslag van droog en nat bulkgoed, containers en breakbulk (stukgoed) bedroeg opgeteld 467,4 miljoen ton. In de eerste 6 maanden van 2018 was dat 232,8 miljoen ton. Meer feiten en cijfers over de haven vindt u hier.


De Chemiehaven

De Chemiehaven is een van de oudste havens van het Botlekgebied, met een omvang van 22 hectare. Het is de thuishaven van een zeer grote en bekende chloorproducent en daarom kan het hier wat typisch ruiken. In de jaren zestig en zeventig is de Chemiehaven ernstig vervuild geraakt. In 2002 en 2003 is het gehele gebied gesaneerd.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de haven de gang naar het westen. Rotterdam was altijd dé doorvoerhaven van Duitsland geweest, maar Nederland wilde niet langer afhankelijk zijn van haar buurland. Dus moest het zelf industrie gaan ontwikkelen, die de goederenstromen aan de haven konden binden. In 1947 werden de eerste plannen voor de Botlek ontworpen. Nadat twee grote huurders waren binnengehaald, een Amerikaans chemicaliënbedrijf en een Rotterdamse scheepsbouwer, kon het Havenbedrijf haar plannen realiseren. Tussen 1954 en 1957 werd de Botlek met de Welplaathaven, de Chemiehaven en de Sint-Laurenshaven aangelegd en de Derde Petroleumhaven uitgebreid. Dit had ingrijpende gevolgen, want de Welplaat en het oostelijke deel van het eiland Rozenburg werden vergraven tot industriegebied.

De belangstelling voor de Botlek bleek in de tweede helft van de jaren vijftig zo groot, dat het oppervlakte te klein werd en het Havenbedrijf opnieuw wilde uitbreiden. In 1956 volgde toestemming voor het Plan Europoort, waarbij de rest van het eiland Rozenburg werd vergraven tot havengebied. Er kwamen nieuwe waterwegen: het Calandkanaal als toegangsweg naar de Europoort en het Hartelkanaal voor de binnenvaartschepen. Eind 1960 voer de eerste olietanker de Europoort binnen. In de jaren zestig werd een laatste stuk van de Europoort in ontwikkeling gebracht. Dit betekende het einde van het natuurmonument De Beer, een uitgestrekt duingebied en uniek vogelreservaat op de westpunt van Rozenburg. Als gevolg van de havenuitbreidingen verdwenen twee dorpen van de kaart: de inwoners van Blankenburg ontvingen in november 1960 een brief waarin de gemeente Rotterdam aankondigde dat zij zouden worden onteigend. Protest hiertegen was in die tijd nog ondenkbaar en in november 1965 werd het laatste huis afgebroken. Nieuwesluis verdween vanwege de aanleg van het Hartelkanaal. De ruim driehonderd inwoners moesten elders een nieuw bestaan opbouwen. De huizen werden gesloopt en het gebied opgespoten met een vijf meter dikke laag zand.

De vraag naar bedrijfsterrein bleef groot en het havenbedrijf besloot uit te wijken naar buitengaats gebied. Vooruitstekend in de Noordzee werd eind jaren zestig de Maasvlakte aangelegd door een ringdijk aan te leggen en het binnendijkse gebied met zand uit de Noordzee op te spuiten. In 1973 meerden de eerste schepen aan. Na bijna vijf jaar opspuiten en bouwen werd op 22 mei 2013 Maasvlakte 2 officieel in gebruik genomen, een uitbreiding van nog eens 2.000 hectare, waarmee de haven 20% groter werd. De totale oppervlakte van de Rotterdamse haven bedraagt daarmee 12.000 hectare


De Rotterdamse haven

De opdracht:


Ga naar de coördinaten bovenaan de listing, loop naar het westen en bestudeer de verkeersborden die u onderweg tegenkomt. Omdat elk bord bedoeld is voor de scheepvaart, staat de voorkant van u afgewend. Noteer onderweg in welke volgorde van oost naar west u de hieronder gegeven beschrijvingen tegenkomt.
Als voorbeeld geven we u er eentje cadeau: het eerste bord voldoet aan de omschrijving "Een wit pijlvormig bord met het getal "85" erop", dus B=1. Loop nu door en noteer wat u als tweede, derde, enz. tegenkomt. U hoeft niet verder te lopen dan de laatste loopbrug.

A = Een wit pijlvormig bord met daarop het getal "30".
B = Een wit pijlvormig bord met daarop het getal "85".
C = Een wit pijlvormig bord met daarop het getal "50".
D = Een geel rechthoekig onderbord met daarop het getal "4210".
E = Een bijna vierkant wit bord met daarop het getal "21".
F = Een wit pijlvormig bord met daarop het getal "25".
G = Een wit rechthoekig onderbord met daarop het woord "Leeg".
H = Een geel rechthoekig onderbord met daarop het getal "4213".
I = Een wit pijlvormig bord met daarop het getal "55".
J = Een wit rechthoekig onderbord met daarop de tekst "Langer dan 80m".


U vindt de cache op:
Noord 51° 52. (A-J) (H-E) (F-C)
Oost 004° 16. (I-B) (D+B) (G-J)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
English:

Go to the coordinates at the top of the listing and walk to the west. The idea is to study the traffic signs that you encounter along the way. Because these are shipping signs, the front is turned away from you. On your way from east to west, note in which order you encounter the below given descriptions.
As an example we will give you one for free: the first sign you come across meets the description "A white arrow-shaped sign with the number "85" on it", so B = 1. Now walk on and note which sign you see as second, third, etc. You don't have to go further than the last walkway.

A = A white arrow-shaped sign with the number "30" on it.
B = A white arrow-shaped sign with the number "85".
C = A white arrow-shaped sign with the number "50".
D = A yellow rectangular supplementary sign with the number "4210".
E = An almost square white sign with the number "21".
F = A white arrow-shaped sign with the number "25".
G = A white rectangular supplementary sign with the word "Leeg".
H = A yellow rectangular supplementary sign with the number "4213".
I = A white arrow-shaped sign with the number "55".
J = A white rectangular supplementary sign with the text "Langer dan 80m".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De cache is geplaatst met toestemming van de eigenaar/beheerder van het terrein, onder voorwaarde dat er geen schade wordt toegebracht aan de omgeving en er geen overlast voor omwonenden veroorzaakt wordt. Wij verzoeken u vriendelijk om deze regels te respecteren.

In de cache is geen ruimte voor trackables en goodies.

Additional Hints (Decrypt)

[NL] Ynnt, tebra [EN] Ybj, terragbc [Stop de cache svp niet te diep terug. De kans op ontdekking is hier vrij klein. Het is dus niet erg als de dop van de cache een beetje zichtbaar is. Bedankt!]

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)