Skip to content

Rondje Zeewolde 9 X Traditional Geocache

This cache has been archived.

Sneeuwhavik: Deze is ontzettend veel geript en gesloopt en wegens hangjongeren die daar blijkbaar komen. Is het niet verstandig om door te gaan. Zelfs de politie vond het niet zo verstandig om hier een cache te hebben. Heb al een vervangende plaats gevonden 1 kilometer verder. Greetz, Sneeuwhavik

More
Hidden : 7/8/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Rondje Zeewolde 7 x het is een cache wat in de boom hangt op ongeveer 2 meter aan het water met mooi uitzicht op het eiland de Zegge. Je hebt misschien kleine opstapje nodig. Dat was anders maar vanwege dat de cache meerdere keren gesloopt is geweest hangt het hoger. Wees voorzichtig! Je kan je Travelbugs/Trackebles hier laten overnachten. En let ten allertijden op dreuzels!

Zeewolde

Wapen van Zeewolde

Dit woongebied was al veel eerder in gebruik, al eeuwen voordat het drooggelegd werd. In geheel Flevoland hebben meer dan duizend jaar geleden al mensen gewoond, van wie ook voorwerpen zijn teruggevonden. Enkele namen van dorpen en steden komen ook uit deze tijd. Liudger (742-809) was van plan een klooster te stichten, en verwierf in 793 een erfdeel van Liudger, zoon van Hredger "in een bos, dat Seaeuuwald of Suifterbant heet, uitgezonderd de akkers die daar door mijn ouders en eigen mensen ontgonnen zijn." Dit vormde het eerste bezit van het klooster te Werden, waarvan de bouw in 801 gereed kwam.[1] Uit oude bronnen is gebleken dat er in het jaar 790 sprake was van een dorp genaamd Seaewald. In die tijd gaf de hertog van Gelre privileges aan de bewoners van het dorp, ten westen van Harderwijk.[bron?] Door overstromingen in de latere middeleeuwen is dit dorp verzwolgen door de Zuiderzee. Een moderne interpretatie onderscheidt in de dorpsnaam de twee woorden zee en wold (zee/blauw/water en groen/bossen/natuur). De kleuren komen samen met de kleur geel (graan) terug in de vlag van Zeewolde.

De huidige polder zoals we deze nu kennen bestaat sinds 1968, het jaar waarin Zuidelijk Flevoland is drooggelegd. In eerste instantie was het nieuwe dorp Zeewolde gepland tussen Dronten en Lelystad. Later is besloten om het dorp te bouwen op de locatie waar het nu is. Eind jaren '70 vestigden zich de eerste agrariërs en ondernemers in de polder, en kwam er een multifunctioneel gebouw: De Trekker. Nu heet dat gedeelte van Zeewolde 'Bedrijventerrein Trekkersveld'.

In 1981 begon de eerste basisschool, genaamd 't Wold, aan de Dasselaarweg, midden tussen het riet en tegenover een bos, naast het gemeentehuis, de bibliotheek en het politiekantoor. Er liep nog een weg naar de haven, verder was er nog geen Zeewolde. Wel begonnen de eerste activiteiten, zoals het opspuiten van zand.

In 1983 werd begonnen met de eerste gebouwen en woningen van het dorp Zeewolde en in 1984 vestigden de eerste Zeewoldenaren zich. Zeewolde is ontstaan uit een deel van Lelystad en het OL ZIJP. De gemeente Zeewolde werd bij wet ingesteld op 1 januari 1984.[2]

De gemeente Zeewolde had oorspronkelijk als doel om het dorp klein te houden en stelde daarom ook een bepaald aantal inwoners vast, waarbij de gemeente de huisvesting zou stoppen. Hoewel dit aantal (5.000) inmiddels al fors hoger is geworden, heeft Zeewolde nog altijd een ruime opzet en een dorps karakter. Dit is met name terug te zien in de jongste wijk, de Polderwijk. Ook deze wijk is weer ruim van opzet, met veel oog voor natuur. Een bijkomend effect van het gestegen inwonersaantal is dat er meerdere grote(re) winkelketens zijn gevestigd in Zeewolde. Toch is Zeewolde nog altijd een van de dunstbevolkte gemeenten van Nederland.

Strand Zeewolde

Additional Hints (No hints available.)