Skip to content

Scouting Nanne Zwiep - De Vlam Traditional Geocache

Hidden : 6/5/2018
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze cache is de eerste uit een reeks die gewijd is aan de Enschedese Scoutinggroep Nanne Zwiep. De cache ligt dichtbij de locatie waar het eerste eigen clubgebouw van de groep heeft gestaan. Dat houten clubgebouw moest in 1988 wijken voor de aanleg van de snelweg A35. De cache is op de dag af 30 jaar later geplaatst. De exacte locatie van het clubgebouw ligt binnen de aansluiting van de Zuiderval op de A35 en is niet toegankelijk. Daarom is een plek gekozen van waaruit je die locatie (min of meer) kunt zien. De afstand van de cache tot de plek waar het clubgebouw heeft gestaan is circa 70 meter.

Omdat Souting uitdagende activiteiten biedt, is deze cache ook als uitdaging bedoeld. Het is dus geen gemakkelijke oppikker, tenzij je geluk hebt en direct op de juiste plek kijkt. Brandnetels of bramen hoef je niet te trotseren, wel wat prikkels.

Let op!
Benader de cache met respect voor de natuur!

Scouting Nanne Zwiep
Scouting Nanne Zwiep is nu één van de zes scoutinggroepen in Enschede. De groep is opgericht op 1 mei 1945, precies een maand na de bevrijding van Enschede. Sindsdien draagt de groep de naam van dominee Nanne Zwiep. De groep heeft in 2018 zo'n 160 leden.

Dominee Nanne Zwiep
Nanne Zwiep was sinds 1929 als predikant verbonden aan de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede. Hij werd vooral bekend door zijn ‘kanselboodschap’ van 19 april 1942, waarin hij zich uitsprak tegen het nationaalsocialisme, de rechteloosheid van de Joden en het ingrijpen van de NSB in het christelijk verenigingswerk. De volgende dag werd hij gearresteerd. Na ruim vijf maanden van gevangenschap en verhoor in Arnhem en Amersfoort werd hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Dachau. Daar overleed hij twee maanden later door uitputting en ondervoeding, op 24 november 1942.

Een zwervend bestaan
In de eerste 25 jaar na haar oprichting heeft de groep langs verschillende locaties in de stad gezworven. Een lokaal achter de Oosterkerk, de kantine van Menko en de zolder van de schuur van hopman De Bree aan de Brinkstraat zijn enkele daarvan. Pas op zaterdag 31 mei 1969 betrok de groep haar eerste eigen clubgebouw. Dat stond in de buurt van de Buurserstraat (later Hazelaarstraat), achter de grote bergingsvijver bij Boswinkel-Oost. Het clubgebouw stond naast een mooi stuk bos. Daarin had tot begin jaren '80 ook de (toen opgeheven) Martin Luther King-groep een kleine blokhut staan.

Op de foto zie je de oude blokhut vanaf het fietspad langs de grote bergingsvijver (westzijde)

Clubgebouw De Vlam
Op 31 mei 1969 wordt het eerste eigen clubgebouw van toen nog de "Nanne Zwiep groep XVIII" officieel geopend, in aanwezigheid van de weduwe en dochter van dominee Nanne Zwiep. Het gebouw krijgt de naam 'De Vlam'. Het houten gebouw is er één van een serie uit een project van de gemeente Enschede om het jeugdwerk te stimuleren. De bouwkosten waren 40.000 gulden, waarbij de gemeente 15.000 gulden heeft bijgedragen en de rest door de groepsstichting werd opgebracht. Volgens een begroting voor het nieuwe clubgebouw heeft de groep op dat moment 74 jeugdleden (toen nog alleen jongens). Ook heeft de groep dan twee welpenhordes, voor het eerst in haar bestaan. Dat duurt echter niet zo lang, want in de loop van de jaren '70 zakt het ledental geleidelijk tot onder de 40 personen, met alleen een welpenhorde en een verkennerstroep. Dat blijft zo tot medio jaren '80. Pas kort voor de verhuizing naar het nieuwe clubgebouw komt het ledental weer in de lift. In 1987 starten in het oude gebouw zelfs nog 2 nieuwe speltakken: de bevers en de rowans & sherpa's.

Op deze foto uit 1985 zie je een typisch plaatje van het openen bij de vlaggenmast naast het oude clubgebouw. In die tijd was het gebruikelijk om alleen de Nederlandse vlag te hijsen. De vlaggenmast is na een opknapbeurt in 1993 bij het nieuwe clubgebouw geplaatst. Achter de verkenners kijk je langs de grote bergingsvijver in de richting van Tuindorp Broekheurne. Op de plek van de vijver ligt nu de A35 en de aansluiting op de Zuiderval. Links zie je nog de bosrand van het bos waar nu de cache ligt. Het deel van het bos wat je op de foto ziet is nu verdwenen voor de afrit van de A35.

Het gebouw bestond uit 2 grote lokalen van 8 bij 11 meter, een grote hal, een keuken/leiderskamer, een toiletgroep en 2 grote ingebouwde kasten. Kenmerkend waren de grote ramen. In de jaren '70 werd het gebouw getroffen door een brand aan de achterzijde. Daarbij liepen de welpenkast en de naastgelegen keuken schade op, maar bleef het houten gebouw gelukkig verder gespaard. De door de brand aangetaste balken waren in de welpenkast altijd nog zichtbaar.

Al in de jaren '70 werd duidelijk dat het clubgebouw precies in het geplande tracé van de A35 stond. De kans was groot dat het gebouw op termijn voor die nieuwe snelweg zou moeten wijken. In de loop van de jaren '80 worden de plannen steeds concreter. Zodra duidelijk is dat een verhuizing onontkoombaar is, wordt er bijna geen geld meer gestoken in het onderhoud. Dat is steeds duidelijker te zien aan het gebouw. Op het laatst zit werkelijk het hele gebouw rondom onder de graffiti. Ook zakt er af en toe iemand door de steeds slechter wordende vloeren. Al met al wordt het hoog tijd voor een oplossing. Rond 1986 worden de huur en de pacht van de grond opgezegd en wordt duidelijk dat wij de locatie nu echt binnen enkele jaren moeten verlaten. Er volgt een zoektocht naar een nieuwe plek en naar de middelen om een verhuizing te realiseren. Dat blijkt nog niet gemakkelijk. Totdat het project 'Jongeren bouwen voor jongeren' uiteindelijk een fors bedrag toezegt, gevolgd door het Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton en het Fonds Kinderpostzegels. De provincie en gemeente sluiten de rij. Tijdens een speurtocht van de welpen is er een post bij de plek waar nu het nieuwe clubgebouw staat. Die locatie dicht bij de nieuwbouwwijk Helmerhoek lijkt wel geschikt en wordt voorgesteld aan de gemeente. Het blijkt een schot in de roos. Eind 1987 wordt met de bouw van het nieuwe clubgebouw begonnen en begin mei 1988 wordt het opgeleverd.

Op 4 en 5 juni 1988 wordt het oude clubgebouw in één weekend met man en macht gesloopt. De inventaris wordt verhuisd naar het nieuwe clubgebouw aan de Rondemaatweg in Enschede-Zuid (toen nog Usselermarkeweg). Zoveel mogelijk herbruikbare sloopmaterialen worden opgeslagen bij de boerderij Geessink Broak, op dat moment nog een vestiging van de Milieudienst. Zo worden bijvoorbeeld de planken van de buitenmuren, de schrootjes van de binnenmuren, de grote luiken en de balken later hergebruikt in het nieuwe clubgebouw. In het welpenlokaal zijn nu nog steeds de oude wandschilderingen van de jungledieren te zien. Het weekend van 4 en 5 juni is ook het enige moment dat de activiteiten van de groep stop hebben gestaan in verband met de verhuizing. Na een sportdag op 11 juni, vinden op zaterdag 18 juni 1988 de eerste opkomsten in het nieuwe gebouw plaats. Daarvan staan op dat moment alleen nog maar de stenen muren en het dak overeind. Een jaar van bouwen aan de toekomst breekt aan. In de week van de afbraak is het oude clubgebouw op de kop af 19 jaar het thuis van de groep geweest.

De vlam vind je nu nog steeds terug in het groepslogo van Scouting Nanne Zwiep (dat sinds 2006 in gebruik is) en op de groepsvlag. Ook op de badge van het 50-jarig jubileum vind je de vlam terug. In de hal van het clubgebouw hangt nog het naambord van het oude gebouw.

Meer informatie
Meer informatie over Scouting Nanne Zwiep en haar geschiedenis vind je op www.nannezwiep.nl.

Additional Hints (Decrypt)

Avrg bc qr tebaq Orfg ina ovaarahvg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)