Skip to content

SalamanderStash "Hands Of Time" Multi-cache

Hidden : 4/7/2018
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


There's nothing you can do, to stop the hands of time; they just keep moving forward on that futuristic climb. They won't stop for anybody and they're never going to wait; these hands cannot be shaken with a bribe to change your fate. Each minute-hour-day goes by and was it all a waste; or did you take advantage of the hours that you faced? What are your dreams, what are your thoughts, what visions do you see? Go after them with all you've got, be all you want to be.
Maria Cintron-Aponte / Pyne

Tijd is het verschijnsel waarbij van een gebeurtenis gezegd kan worden dat deze na een andere gebeurtenis plaatsvindt. Een gebeurtenis vindt plaats op een tijdstip of moment. De tijd wordt wel gezien als een opeenvolging van tijdstippen. Daarnaast kan bepaald worden hoeveel tijd een gebeurtenis na een andere plaatsvindt. Het betreft dan de tijdsduur tussen twee tijdstippen. Tijd is het begrip waarmee deze volgorde en duur worden beschreven. Tijd kan na hoogtebreedte en lengte gezien worden als een vierde dimensie.
Wikipedia

Ditmaal staat deze uitdrukking voor keiharde noodzaak. Volg de wijzers van de klok zoals ze in samenspel imaginair door het landschap draaien. Tijd en ruimte hebben elkaar gevonden. Verlies geen seconde om dit aan den lijve te ondervinden. Voor onze plaatsbepaling gaan we uit van het centrum van de klok (zie: rechts); het punt waar de wijzers aangrijpen. Deze lokatie zal bij alle berekeningen steeds als uitgangspunt worden gebruikt (waar het centrum van de klok zich daadwerkelijk bevindt, kun je straks gaan bepalen)

Hierbij rekening houdende dat :

De Grote Wijzer een lengte heeft van 183 meter van middelpunt naar top.
De Kleijne Wijzer een lengte heeft van 92 meter van middelpunt naar top.
De Seconde Wijzer een lengte heeft van 575 meter van middelpunt naar top.
Het middelpunt van het Cijfer 12 is wat exact ten noorden van het centrum van de klok ligt.
De berekende graden van de wijzerstanden worden afgerond naar hele graden (geen waarden achter de komma).

Vanuit het centrum van de klok draaien de drie wijzers rechtsom (geen belgische exemplaar). Het klok mechanisme is exact toegepast. De secondenwijzer stapt per seconde steeds exact 1 streepje op de secondenschaal verder, de andere wijzers wijzen altijd de exacte positie aan zoals dat op een echte analoge klok ook gebeurd. Bedoelen we half negen en 30 seconden, dan staat de Kleijne Wijzer net iets voorbij het midden tussen de 8 en de 9 op de wijzerplaat. De Grote Wijzer staat precies tussen het 30ste en het 31ste streepje op de secondenschaal en de secondenwijzer staat recht naar beneden op de 6 (is 30 seconden).

Stel je voor dat we de klok stil zetten. We onthouden de exacte stand van de drie wijzers. Vervolgens nemen we de wijzers los, en leggen ze vanaf het centrum van de klok kop aan staart achter elkaar. Het is niet belangrijk met welke wijzer je begint, of in welke volgorde je de drie wijzers achter elkaar legt. Zolang er maar een staart op het centrum van de klok ligt, en de wijzers nog de stand weergeven van het moment van het stilzetten van de klok. De kop van de laatst aangelegde wijzer wijst de plaats aan waar je moet zijn. Links zie je de tijd digitaal genoteerd als 22:45:05. Als je alles goed hebt gedaan, zou de afstand tussen de rode vlag en het einde van de secondenwijzer in het rechterplaatje een afstand opleveren van 577 meter in de richting van 5 graden. Het bijbehorende coördinaat voor deze positie is N52 07.242 E5 23.682 of daar heel erg dicht in de buurt. Zie de onderstaande 2 afbeeldingen.

 

De meeste GPSsen die door geocachers gebruikt worden hebben hier voorzieningen voor. Het is natuurlijk altijd goed om het voorbeeld hierboven op je eigen GPS te oefenen voordat je daadwerkelijk het veld in gaat en de 8 locaties gaat zoeken. De kleijne plaatjes, welke je nodig hebt om het eindcoördinaat te kunnen bepalen, zie je gemakkelijk over het hoofd. Tevens zijn klokken niet zo zeer geschikt om exacte posities in het veld aan te wijzen (GPSsen kunnen dat natuurlijk veel beter), voor de gevallen waar er 'teveel' afwijking ontstaat is er een extra peiling toegevoegd om je dichter bij de goede plek te brengen.

 

Op de plek welke wordt aangewezen door het coördinaat boven aan de pagina staat is een knooppunten bord voor fietsers. Het is knooppunt 95. Vanaf dat punt kun je door 'omgekeerd' te denken het centrum van de klok bepalen, het is hier 18 uur, 43 minuten en 19 seconden. Als je het centrum van de klok hebt kunnen bepalen, kun je vervolgens middels de 8 tijden de overige locaties vinden. Schrijf van elk plaatje het nummer op. Is het doel een ANWB Paddestoel, tel dan van 2 aan elkaar sluitende zijden alle afstanden bij elkaar op en vermenigvuldig de uitkomst met 10. Schrijf van de ANWB paddestoelen ook de nummers op (de waarde voor het '/' teken). Voor controle kun je het gevonden coördinaat van het middelpunt van de klok mailen naar @teamkleijn.nl. Laat N en E weg, ook de punten en de 2 voorloopnullen van het oostcoordinaat. Je houdt een 13cijferig getal over waarvan de eerste de eerste 7 getallen van het (N)oordcoördinaat, en opvolgend de 6 cijfers van het (E) oostcoördinaat. Stuur het geheel als een lang nummer naar @teamkleijn.nl. Je zou uitkomen op iets als 5206NNN523EEE@teamkleijn.nl Doe je dat goed Je weet gelijk of je het 'goede middelpunt van de klok' hebt hebt en je krijgt het coördinaat van een vervelend diertje wat hier in "Den Treek" rondhuist.
 

Nummer Tijd Afwijking Waarde
Plaatje 1 20 meter richting 161 graden _____
Plaatje 2   _____
Plaatje 3   _____
Plaatje 4 23 meter richting 296 graden _____
Paddestoel 5 38 meter richting 310 graden ___,  __________
Paddestoel 6 14 meter richting 253 graden ___,  __________
Plaatje 7 28 meter richting 116 graden _____
Plaatje 8 14 meter richting 303 graden _____

Het maakt in principe niet uit in welke volgorde de locaties bezocht worden, alle waarden zijn benodigd om de tijd van de stash te bepalen. Wil je het liefst geen overbodige meters afleggen bezoek dan de punten van boven naar beneden. Aan het eind is secuur rekenen is nodig. Tel de waarden van alle gevonden plaatjes bij elkaar op. Tel hier ook de uitkomst van de opdrachten van de ANWB paddestoelen op. Tel vervolgens hierbij ook de twee nummers van de ANWB paddestoelen op. Stapeltel de uitkomst naar 1 cijfer. Als dat een drie is, is alles OK, en heb je het goed gedaan. Plaats de drie als zesde cijfer achter de uitgerekende waarde. Is het een andere waarde dan drie, dan is er ergens een fout gemaakt welke eerst opgelost zal moeten worden. Let op! Plaatje 7 dient nog hersteld te worden, om de waarde van Plaatje 7 te bepalen maak je dit sommetje : Plaatje 7 = ((Plaatje1+Plaatje2+Plaatje3) - 519).

Vul de uitkomst in op de bovenste rij van de onderstaande tabel. Tel vervolgens per kolom de waarden van de middelste rij hierbij op. Indien de waarde hoger is dan 9, dan laat je steeds het eerste cijfer weg. De onderste waarde is de tijdcode waar de stash zich bevindt. Hier is verder geen afwijking, je kunt direct naar de plek die de wijzers van de klok zullen aangeven.

U U : M M : S S
_____ _____ : _____ _____ : _____ _____
7 3 : 5 7 : 4 5
_____ _____ : _____ _____ : _____ _____


 

Nu heb je de tijdcode van de stash. Vul de waarde op de onderstaande regel in op de plek waar normaal de tijden van de 8 posities zijn geplaatst. Van daaruit kun je voor de laatste keer de tijd op de virtuele wijzerplaat leggen om zo op de locatie van de stash te komen.
Nummer Tijd Afwijking Waarde
Stash ___ : ___ : ___ 19 meter richting 224 graden Stash

Gaat het andersom denken voor het bepalen van het centrum van de klok niet goed, dan kun je er ook op een andere manier achter komen, Misschien dat de wandeling hierdoor iets anders wordt, maar veel zal het echter niet uitmaken. Kijk goed op het knooppuntenbord en bepaal vervolgens via de knooppunten op dit bord op alternatieve wijze het centrum van de klok :

Noord Oost
  Rechtercijfer van knooppunt in de richting van 350 graden vanaf 'U Staat hier' vlakbij de A28
Rechtercijfer bij 'U staat hier' Rechtercijfer van knooppunt in de richting van 350 graden vanaf 'U Staat hier' vlakbij de A28
Rechtercijfer kruising Langesteeg met Jaagpad Rechtercijfer bij 'U Staat hier'
   
Rechtercijfer van knooppunt in de richting van 350 graden vanaf 'U Staat hier' vlakbij de A28 Rechtercijfer kruising Langesteeg met Jaagpad
Rechtercijfer knooppunt T splitsing Hamersveldse weg met Langesteeg Rechtercijfer tweede knooppunt ten zuiden van 'U staat hier'
. .
Rechtercijfer van knooppunt in de richting van 350 graden vanaf 'U staat hier' vlakbij de A28 Rechtercijfer tweede knooppunt ten zuiden van 'U staat hier'
Rechtercijfer knooppunt op 1,2 km schuin links vanaf 'U staat hier' Rechtercijfer kruising Langesteeg met Jaagpad
Rechtercijfer eerste knooppunt ten zuiden van 'U staat hier' Rechtercijfer eerste knooppunt ten zuiden van 'U staat hier'
 

Deze cache is uit de Salamanderserie, dus met zorg samengesteld. Respecteer de regels van het natuurgebied "Den Treek". Dit is een mooi natuurgebied wat iedereen graag zo willen houden. Jaarlijks maken veel mensen hier wandelingen. De route is ongeveer 6,5 km lang (als je niet teveel misloopt). Als gevorderde of getrainde cacher heb je toch zo'n drie uur nodig om deze cache tot een goed einde te volbrengen. Uiteraard veel succes met deze cache en als je alles tot een goed einde hebt gebracht heb ook jij tijd en ruimte bij elkaar gebracht waarbij je op een andere manier aan het navigeren bent geweest...

Met veel dank aan Zouk Team voor de controles en correcties.
 


 
Op locatie om :
vertrekt weer :

 : Dagen
 

Additional Hints (Decrypt)

Va xyrvwar CIP oruhvmvat nna qr npugremvwqr ina rra obbz bc pn 1,80 zrgre.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)