Skip to content

TOF#7 Tulpentuin Oostelijk Flevoland 2018 Mystery Cache

This cache has been archived.

BMM-geocaching: Dit tulpje is geplukt.

More
Hidden : 3/28/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Tulpentuin Oost Flevoland bestaat dit jaar uit een geo-art van 16 mysteries zonder bonus. Daarnaast zijn er nog een aantal “Tussen de Tulpen” caches, dit zijn Traditionals.

We volgen dit jaar de Tulpenroute Flevoland – Autoroute Lelystad. Deze is van 14 april tot 15 mei bewegwijzerd. Graag in deze periode de aangegeven rijrichting aanhouden.

De route is 49km lang. Voor fietsers hebben we een parkeercoördinaat aangegeven. Eventueel is de route naar wens over het fietspad langs de Larserweg in te korten.

De meeste tulpen zullen bloeien tussen half april en begin mei. Begin mei worden de tulpen gekopt. Het rooien van de bollen zal plaatsvinden vanaf half juni. Er staan dus maar een korte periode bloeiende tulpen langs deze route. De caches zullen volgens de regels min. 3 maanden blijven liggen. Wil je de tulpen in volle bloei zien, kom dan eind april. In de periode daarna gaan alle overige akkerbouwgewassen aan het groeien, die ook hun kleur geven aan de omgeving.

De caches a.u.b. niet loggen na zonsondergang. Dit voorkomt een bezoekje van de politie. Bewoners in dit gebied zijn erg alert op verdachte auto’s en zullen hier melding van doen.

Het thema van Tulpenroute Flevoland 2018 is 100 jaar Zuiderzeewet. Dit jaar vieren we dat het 100 jaar geleden is dat de Zuiderzeewet is vastgesteld. De Zuiderzeewerken hebben ervoor gezorgd dat het Nederland van nu er ingrijpend anders uitziet dan het Nederland van 100 jaar geleden. De woeste Zuiderzee werd bedwongen, de Afsluitdijk en de vorming van nieuw land door de inpoldering van de Wieringermeer, de Noordoostpolder en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn hiervan zichtbare voorbeelden.

De puzzel:




Ingenieur Cornelis Lely promoveert binnen een jaar na indiensttreding bij het Technisch Bureau van Zuiderzeevereniging van assistent naar hoofdingenieur. Onder leiding van Ingenieur Cornelis Lely onderzoekt men de staat van de bodem en de zeestromingen in het gebied. Dit door diverse expedities te ondernemen naar de Zuiderzee en de Waddenzee. De resultaten zijn te lezen in Nota's die door de Zuiderzeevereniging worden gepubliceerd. De Technische Nota bevat het 'Ontwerp tot Afsluiting der Zuiderzee over Wieringen met gedeeltelijke indijking binnen die afsluiting', het zogenaamde Plan-Lely.

Al in 1891 presenteert Ingenieur Cornelis Lely zijn plan dat voorziet in afsluiting van de Zuiderzee door middel van een dijk tussen Noord-Holland en Friesland. Plannen van eerdere waterbouwkundigen zijn vaak om diverse redenen onuitvoerbaar. Lely weet de fundering wel goed te onderzoeken en te verwoorden. Zo ziet hij de betekenis in van een vast staand peil voor de waterhuishouding van het IJsselmeer en van het meer als zoetwaterbuffer. Er wordt in dit plan via sluizen in de afsluitdijk op de Noordzee uitgewaterd. Ook houdt Ingenieur Cornelis Lely rekening met de kleigronden, wat de beste landbouwgrond oplevert.

Het oorspronkelijke Plan-Lely zorgt voor een totale polder-oppervlakte van 232.000 hectare, verdeeld over vier IJsselmeerpolders. Ook grootschalige landaanwinning wordt voor de voorstanders van het Zuiderzeeproject aangevoerd om de uitvoering ervan aantrekkelijk en rendabel te maken. Toch brengt de watersnood van 1916 uiteindelijk de doorslag om Plan-Lely echt te realiseren. Pas in 1918 krijgt het plan een wettelijke status door aannemen van de Zuiderzeewet.



Beste cacher, als er problemen zijn met de cache log dan a.u.b. altijd een Needs Maintenance log.

Als de problemen worden benoemd in een found log, is de kans groot dat wij dit niet opmerken en daardoor geen actie kunnen ondernemen!

Cache problemen:
• Logboek: vochtig, nat, beschimmeld, weg of (bijna) vol.
• Cachebehuizing is beschadigd.
• Cache is duidelijk zonder twijfel 'gemuggled'.

Additional Hints (No hints available.)