Skip to content

OM - Geuzenbos - Multi Multi-cache

This cache has been archived.

Dulkie68: Deze serie is niet helemaal fris meer. Het vele onderhoud van de laatste tijd gaat ons wat opbreken en daarom nemen we afscheid van een paar trails. Dit is er een van. Bedankt voor uw bezoek en de vele positieve reacties!

More
Hidden : 12/11/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Een korte serie van 5 verschillende cachetypes over circa 2,5 km in een natuurgebiedje in het Maasvlaktegebied. U bevindt zich bijna letterlijk onder de rook van de vele nabije fabrieken in het Europoortgebied. Zorg voor stevig schoeisel. De ondergrond kan zanderig zijn en er bevinden zich talloze konijnenholen op en rond de 'paden'. De begroeiing is stekelig en staat veelal kniehoog. In verband met loslopende runderen zijn honden alleen aangelijnd toegestaan. Zorg dat u niet tussen de bomen aan uw linkerhand terechtkomt. Door dit "bos" loopt een MTB-route. Confrontaties tussen wandelaars en nietsvermoedende mountainbikers kunnen voor beide partijen slecht aflopen.

De uitdaging is natuurlijk om de hele serie in één wandeling te doen. Vanwege de diverse cachetypes vergt dit onderweg een behoorlijke administratie. Start de Wherigo op het parkeerterrein en begin vervolgens met WP1 van de multi. Na het beantwoorden van die vragen loopt u richting de letterbox het open veld in. Daarna is het gewoon een kwestie van goed opletten welke cache u als eerste tegenkomt. De volgorde houdt rekening met het rondje dat wij voor ogen hebben, dus heen via het open veld en terug via de grasdijk. U komt vanzelf weer in de buurt van de parkeercoördinaten uit.
De bonus vindt u door de aanwijzingen op de logrollen te noteren. Veel plezier met de wandeling!

Let op: op 10-04-2021 is de cache naar een nieuwe plek verhuisd!

De serie OM - Geuzenbos bestaat (in de juiste startvolgorde) uit de volgende caches:


OM - Geuzenbos - Multi


Welkom bij het Oostvoornse Meer!
Dit brakwatermeer is met recht een pareltje onder de rook van de petrochemische industrie. Op de plaats waar nu het meer ligt, mondde vroeger de Brielse Maas uit in de Noordzee. In 1950 werd een dam in het Brielse Gat aangelegd, waardoor de Brielse Maas werd afgesloten. De plaats van het huidige Oostvoornse Meer kwam hiermee droog te liggen. Door zandwinning, gebruikt om de Maasvlakte op te spuiten, is later een gat met een omvang van zo'n 270 hectare ontstaan: de geboorte van het Oostvoornse Meer. De lengte van het meer bedraagt van oost naar west 2500 meter. De breedte varieert van 400 tot 900 meter. Dat er erg veel zand is gewonnen blijkt voornamelijk uit de diepte: 20 tot 35 meter, met hier en daar putten van meer dan 40 meter! Het is daarom niet vreemd dat het Oostvoornse Meer veel wordt gebruikt om te duiken.

Vanuit het Beerkanaal wordt zout water in het Oostvoornse Meer gepompt, zodat het water langzaam zouter wordt. Hierdoor zal het zicht voor duikers verbeteren en zal er meer specifieke flora en fauna ontstaan. Vroeger lag hier de zandbank Maasdroogen, die in de loop van eeuwen een waar scheepskerkhof was. Daarom zal het Oostvoornse Meer waarschijnlijk meer scheepswrakken herbergen dan tot nu toe zijn ontdekt.
Niet alleen duikers kunnen in het meer hun hart ophalen. Omdat gemotoriseerd verkeer op het water niet is toegestaan is het meer een paradijs voor surfers en vissers. Ook aan andere doelgroepen is gedacht: op diverse plaatsen zijn all terrain bike-routes aangelegd. Er zijn recreatiestrandjes en rondom het gehele meer lopen diverse wandel- en fietspaden.

Oostvoornse Meer

Het Geuzenbos is een van de onverwachte stukken natuur in het Rotterdamse havengebied. Het 29 hectare grote bos ligt tussen twee andere natuurgebieden: het Oostvoornse Meer en het Brielse Meer. In het Geuzenbos vind je indrukwekkende taurossen: runderen die sterk lijken op uitgestorven oerossen. De taurossen grazen niet alleen in het bos maar ook op de leidingstrook. Zij zijn de natuurlijke beheerders van het gebied, al grazend geven ze vorm aan het landschap. Daarbij worden ze geholpen door allerlei kleinere grazers en knagers.

Het Geuzenbos is een jong bos. Alle bomen zijn aangeplant tussen 1985 en 1988. De afgelopen jaren is het bos met de hand uitgedund. De "kapgaten" die hierdoor zijn ontstaan zorgen voor meer openheid in het bos en voor licht op de bodem. Ook de komende jaren wordt het bos verder uitgedund. In combinatie met het knagen en schillen, waar de runderen dol op zijn, wordt het bos hierdoor langzaam maar zeker opener. Bosplanten en jonge bomen en struiken komen dan vanzelf terug, zodat het bos soortrijker wordt met zowel jonge als oudere bomen en struiken. Op zo'n plek voelen allerlei dieren en planten zich thuis.

Grote grazers, zoals wilde runderen en paarden, horen thuis in de natuur. Al grazend zorgen zij voor een halfopen landschap, vol overgangen tussen hoog en laag en daardoor rijk aan planten en dieren. In het Geuzenbos graast de tauros, een rund met een bijzonder verhaal. De tauros lijkt in zo goed als alles op een uitgestorven oerrund. Stichting Taurus werkt al sinds 2008 aan het terugfokken van dit bijzondere dier. Met de huidige technieken op het gebied van DNA-onderzoek kan het oerrund naar verwachting dicht worden benaderd. De taurossen in het Geuzenbos maken deel uit van het fokprogramma van Taurus, dat inmiddels is uitgegroeid tot een Europees project.

Vooral rond de poelen in en bij het Geuzenbos wemelt het in de zomer van de libellen en juffers. Wie goed kijkt, ziet allerlei verschillende soorten voorbij vliegen. Ze gebruiken het achtergebleven hout van gekapte bomen en gevallen takken als uitkijkpost wanneer ze op jacht zijn naar kleine insecten. Vlinders vind je hier in overvloed. Zij komen af op de nectar in de bloemen en kruiden in en rond de kapgaten. Naast de leidingstrook, in het noordwesten van het Geuzenbos, liggen kunstmatige poelen. Ze zijn gegraven en ingericht voor de streng beschermde rugstreeppad. De poelen helpen bij het voortbestaan van de rugstreeppad en stimuleren de voortplanting van dit bijzondere dier.

Taurossen

De vragen:


WP1: Ga naar de coördinaten bovenaan de listing. U vindt hier een informatiebord.
A = Aan het eind van de passage over taurossen worden de opvallende kenmerken van dit rund opgesomd. Hoeveel zijn dat er? De bijzonderheden over de hoorns tellen we als 1.
B = In de alinea 'Allerlei beestjes' wordt verteld welke vlindersoorten hier in het Geuzenbos niet te missen zijn. Hoeveel soorten zijn dat?

WP2: Ga naar N51° 55.394' E004° 06.174'. U vindt hier een fietsingang naar het bos. Zorg dat u niet in de weg staat voor mountainbikers die van links of rechts komen aanrazen.
CD = het totale aantal metalen spijlen waarover mountainbikers moeten rijden om het Geuzenbos te betreden.
E = Loop nu naar het grote informatiebord, zo'n 25 meter ten westen van u. In de eerste alinea staat: 'De taurossen geven al grazend vorm aan het landschap'. Door hoeveel kleinere grazers en knagers worden ze volgens het bord geholpen?

WP3: Ga naar N51° 55.496' E004° 6.046' en ga het klaphek door. Aan de staander van het hek vindt u een rechthoekig informatiebordje.
F = De kuddebeheerder heeft een mobiele telefoon. Welk cijfer komt, net als de nul, driemaal in zijn nummer voor?

U vindt de cache op:
Noord 51° 55. (A+C)(B-F)(A-E)
Oost 004° 05. (B+D)(C+F)(D+C)


De cache is geplaatst met toestemming van de eigenaar/beheerder van het terrein, onder voorwaarde dat er geen schade wordt toegebracht aan de omgeving en de natuur. Het terrein is te betreden tussen zonsopgang en zonsondergang. Houd honden aangelijnd en laat runderen met rust. Houd tenminste 25 meter afstand tot deze dieren en voeder ze niet.

In deze cache is ruimte voor TB’s of goodies.

Heel veel plezier met de cache!
Groeten van team DTSML uit Brielle, bestaande uit: Dulkie68, Theodd1, StefandD (allen bereikbaar via het message center), MisterT. en Lucky'7

Additional Hints (Decrypt)

[Checksum] qevrëagjvagvt / gjragl guerr [Cache] Irryfgnzzvt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)