Skip to content

Vicious: De games Mystery Cache

This cache has been archived.

AmmoBoks: .

More
Hidden : 2/6/2018
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Een kleine serie van drie puzzeltjes met een bonus. Met het idee om dit te doen loop ik al erg lang rond, al langer dan de eerste puzzel die ik uitbracht. Nu is het er dan eindelijk van gekomen, bij tijd en wijle kan ik erg genieten van sommige SID tracks waar ik goede herinneringen aan heb.

SID muziek cultuur

Ongetwijfeld het invloedrijkste stuk hardware in de ontwikkeling van chip muziek was de MOS Technology SID, de geluids-chip van de Commodore 64 (1982). Tegen 1985 begonnen verscheidene programmeurs voor de Commodore 64 zoals Rob Hubbard, David Whittaker en Martin Galway de muzikale mogelijkheden van de SID te verkennen om variërende en interessante videospelmuziek te produceren. Vanwege het ontbreken van voldoende geavanceerde software werden hiervoor meestal machinetaalmonitors gebruikt. Op hetzelfde moment probeerden hobbyisten de muziek uit de spellen te "rippen". De "geripte" muziek werd onder hen op-zichzelf-staand verspreid. Het werd daarna (en nu nog steeds) ook gebruikt als achtergrondmuziek voor crack-intro's en demo's. Later begonnen vele demogroepen hun eigen muziek te produceren in plaats van het uit spellen te halen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chiptune

De games

Wat de SID echt naar een hoger niveau tilde, waren de tunes voor de games. Weliswaar waren sommige nog steeds geïnspireerd door andere muziek (klassiek/pop), de meeste waren geheel eigen creaties. Aangezien goede muziek (en graphics) mede bijdroegen aan het succes van een game, kregen de SID programmeurs ook steeds beter betaald. Mijn persoonlijke voorkeur voor een SID programmeur die met kop en schouders boven de anderen uitstak, was Rob Hubbard. Met zijn eigen coding haalde hij het maximale uit de SID en wist ook nog eens vaak een droevige toon in zijn creaties te stoppen, iets wat erg tot zijn recht kwam met de SID en wat me erg aansprak.

Tot slot dan wat, in mijn ogen, schitterende creaties waar goed de mogelijkheden van de SID te horen zijn. Voor sommigen is dit wellicht een hoog pling-plong gehalte, voor mij is het echt muziek dat gepaard gaat met mooie herinneringen. Deze tunes zullen voor de meeste niet herkenbaar zijn, dus de omschrijving bevat wat meer informatie waarmee de titel van de game achterhaald zou moeten kunnen worden. Tenzij anders aangegeven, zijn alle tunes van de hand van Rob Hubbard.

N.B.:
  • Voor alle titels van de games geldt dat de woordwaarde moet worden genomen;
  • Stapeltellen is hier dus nergens nodig;
  • Nagenoeg alle informatie is te vinden op de Nederlandse of Engelse Wikipedia pagina's.
Track Omschrijving
T1

Vechtspel, uitgebracht in 1985 door System 3. In multiplayer kon je heerlijk je bezoek in elkaar meppen. Het spel begint in Tokio, Japan, om vervolgens via hoofdsteden te eindigen in Caïro, Egypte. De titel bestaat uit twee woorden.

T2

Wederom een vechtspel van System 3, uitgebracht in 1987. Alhoewel vechten zeker onderdeel was van de game, was het eigenlijk ook een soort van adventure, waarbij je de hoofdfiguur Armakuni rond moest laten lopen, onderzoeken en af en toe een puzzel oplossen. Deze tune (van Anthony Lees) geeft een wat onheilspellende sfeer in een wat later level. De titel bestaat uit drie woorden.

T3

Een echte, opzwepende, tune voor een shooter, uitgebracht in 1986 door Firebird Software. Het werd vergeleken met een soortgelijke game: Uridium. De titel van de game was een Amerikaans jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. De titel bestaat uit één woord.

T4

Deze tune werd afgespeeld als het game over was. Een spel waar flink geschoten moest worden. Redelijk vergelijkbaar met een film met een identieke naam, waar de hoofdpersoon (een uit de kluiten gewassen Oostenrijker die later Amerikaan werd en het zelfs tot gouverneur heeft geschopt) in het wilde weg schoot. Uiteraard werd er net zo hard terug geschoten. Zoals het in zo'n film betaamt, raakt de held natuurlijk iedereen en wordt de held natuurlijk niet geraakt. De titel bestaat uit één woord.

T5

Een heerlijke melancholische tune, toch één van mijn favorieten. Dit spel was in 1985 uitgebracht door Mastertronic. Het was een grafische adventure, waar Gimbal gered moest worden. De titel bestaat uit één woord.

T6

Een spel dat niet echt zijn sporen heeft achter gelaten, het hoogtepunt was de tune, wederom onheilspellend/depri. De game is uitgebracht door Alligata Software in 1986 en was een Shoot'em Up. De tune is gemaakt door Ben Daglish en de tune bevat (iets later in de tune) invloeden van War of the Worlds. De titel bestaat uit één woord (vier letters).

T7

Wederom een echte RH tune. De game was een Shoot'em Up uit 1986 uitgegeven door Martech. Alhoewel de game soms twee namen heeft, is het het bekendst geworden onder de naam met slechts één woord (dus niet vier). De tune is geïnspireerd door een Synergy nummer (Ancestors). De titel bestaat uit één woord (vijf letters).

T8

Opzwepende tune, dat erg past bij het Shoot'em Up genre. Dit spel had echter een van rechts naar links scrolling van het beeld in plaats van het gebruikelijke boven naar beneden. De game is uitgebracht in 1987 door Rainbow Arts Software. De tune is gemaakt door Chris Hülsbeck. De game bracht nogal wat gedoe met zich mee, door de gelijkenis van een spel van een concurrent: R-Type. De titel bestaat uit één woord.

De cache kan op de volgende manier berekend worden: N 52 0A.BCD E 004 5E.FGH

ABCD = (5 * (T1 + T2)) - T3 - T4 + 1


EFGH = (T5 * T6) + T4 + T7 + T8



Met dank aan Andre 61 voor het maken van de cachebehuizing en breinie voor het proefpuzzelen.

Additional Hints (No hints available.)