Skip to content

Vicious: De klassieken Mystery Cache

This cache has been archived.

AmmoBoks: De cache is helaas verdwenen. De puzzel kan echter nog gewoon gedaan worden. Voor de luiaards onder ons kan de informatie ook ergens anders gevonden worden.

More
Hidden : 2/6/2018
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Een kleine serie van drie puzzeltjes met een bonus. Met het idee om dit te doen loop ik al erg lang rond, al langer dan de eerste puzzel die ik uitbracht. Nu is het er dan eindelijk van gekomen, bij tijd en wijle kan ik erg genieten van sommige SID tracks waar ik goede herinneringen aan heb.

SID muziek cultuur

Ongetwijfeld het invloedrijkste stuk hardware in de ontwikkeling van chip muziek was de MOS Technology SID, de geluids-chip van de Commodore 64 (1982). Tegen 1985 begonnen verscheidene programmeurs voor de Commodore 64 zoals Rob Hubbard, David Whittaker en Martin Galway de muzikale mogelijkheden van de SID te verkennen om variërende en interessante videospelmuziek te produceren. Vanwege het ontbreken van voldoende geavanceerde software werden hiervoor meestal machinetaalmonitors gebruikt. Op hetzelfde moment probeerden hobbyisten de muziek uit de spellen te "rippen". De "geripte" muziek werd onder hen op-zichzelf-staand verspreid. Het werd daarna (en nu nog steeds) ook gebruikt als achtergrondmuziek voor crack-intro's en demo's. Later begonnen vele demogroepen hun eigen muziek te produceren in plaats van het uit spellen te halen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chiptune

De klassieken

In de begintijd moesten de programmeurs de mogelijkheden van de SID nog leren ontdekken. Dit deden ze vaak dan ook op basis van klassieke stukken, die redelijk eenvoudig te programmeren waren, maar (helaas) ook vaak eenvoudig klonken. Naar mate de tijd vorderde, nam de kwaliteit en creativiteit toe, zoals al een beetje te horen is in een aantal van onderstaande stukken. Klassieke werken blijken ook heden ten dage nog vaak van invloed te zijn op de muziek, dus het is niet verwonderlijk dat dat ook bij de SID zo was.

Voor dit puzzeltje moeten wat klassieke werken herkend gaan worden. De stukken zijn niet bijzonder moeilijk te herkennen, maar vaak is het: "Wat is dat ook al weer?". Om het niet te ingewikkeld te maken, zal bij elke opgave nog wat informatie gegeven worden.

N.B.:
  • Bij alle opgaven gaat het om informatie zoals te vinden is op de Nederlandse Wikipedia pagina's;
  • Stapeltellen is nergens nodig;
  • Indien er een trema op een letter voorkomt in het antwoord, dan moet de letterwaarde zonder trema genomen worden.
Track Opdracht
X1

Een veel gehoord stuk, met name bij zenders als Classic FM, van een Duitse componist. Het gaat om het Werke-Verzeichnis nummer van dit stuk, waarvan een bewerking bestaat met een, in de ogen van sommigen, controversiële titel.

X2

Een stuk van dezelfde Duitse componist, dit stuk is gecomponeerd voor een orgel. Het gaat hier om de woordwaarde van de titel van het stuk. De toonsoort is niet van belang, het gaat dus om drie woorden.

X3

Een prachtige stuk, waarvan met name het derde gedeelte erg lastig is om te spelen, terwijl het eerste stuk nog wel te doen is. Het gaat hier om de woordwaarde van de volledige naam van deze andere Duitse componist.

X4

Geen Duitse componist dit keer, wel weer een heel bekend stuk. Het gaat om de woordwaarde van de achternaam van deze componist.

Y1

Een wat lastiger te identificeren stuk van een Oostenrijkse componist. Het stuk wordt jaarlijks uitgevoerd en het is bekend dat Johannes Brahms een enorme bewondering had voor dit stuk. Het gaat om de woordwaarde van dit stuk (vijf woorden).

Y2

Wederom een niet Duitse componist. Dit stuk is gecomponeerd als balletmuziek voor een theaterstuk van Shakespeare. Het gaat om de woordwaarde van de achternaam van deze componist.

Y3

Tenslotte dan nog een andere Oostenrijkse componist. Het gaat om het nummer van de symfonie.

Om de cachelocatie te bepalen, moeten de volgende twee formules uitgerekend worden:

X = (X1 * X2) + X3 + X4


Y = ((2 * Y1) + X3)2 + Y2 + Y3



Met dank aan Andre 61 voor het maken van de cachebehuizing en breinie voor het proefpuzzelen.

Additional Hints (No hints available.)