Skip to content

Landgoed de Sprengenberg Multi-cache

Hidden : 12/31/2017
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze natuurwandeling van ca. 7 km laat u het mooiste deel van de Sprengenberg zien, namelijk rondom de Palthetoren. Je loopt door een zeer afwisselend landschap van bos en heide, met prachtige vergezichten en bomenlanen. Wegens de vele grote rhododendrons die je onderweg tegen zult komen kan ik je aanbevelen om deze route in de bloeitijd te lopen. Dat is in de maand mei en juni. Foto's die je onderweg maakt en bij de log plaatst worden altijd heel erg gewaardeerd!!


Waypoint 1 - Startpunt Erve De Pas N 52° 21.230 E 6° 23.013
Vanaf de parkeerplaats kom je bij Erve De Pas. Vanaf hier starten vele wandel- en fietsroutes.
Zoek de schuur met ronde ramen. Noteer het 2e cijfer van het bouwjaar van deze schuur. Dit is waarde A.

Waypoint 2 - Sprengenbergweg N 52° 20.A15 E 6° 23.101
Dit deel van de Sprengenberg is ooit aangelegd als landgoed. De lange bomenlanen zijn daar nog het bewijs van. Deze laan leidt rechtstreeks naar de Palthetoren. Noteer het aantal bordjes met een routepijl. Let op! Deze waarde moet met -1 verminderd worden. Dit is waarde B.

Waypoint 3 - Oud bos N 52° 20.(B+2)01 E 6° 22.8A4
Het Van den Landenbos is één van de weinige bossen die er al was ten tijde van de bouw van de Palthetoren. Het bos moet al vóór 1850 zijn aangeplant op een wat vochtiger deel. Je treft hier ook andere bomen dan dennen, waaronder beuk, douglasspar en fijnspar. Door de varens, die onder de bomen groeien, heeft het bos wel wat weg van een sprookjesbos. Noteer het 3e cijfer op het gele bordje. Dit is waarde C.

Waypoint 4 - Palthetoren N 52° 20.540 E 6° 22.A3(B+C)
Het oorspronkelijke jachtslot is de 8-kantige koepel uit 1898. De toren werd in 1903 ook door Van Wulfften Palthe gebouwd en diende als een sterrenobservatorium. Destijds was er overigens nog maar weinig bos in de wijde omgeving; het was merendeels heide. Vandaar ook dat de windvaan een korhaan is. Later werd het complex verder uitgebouwd tot de huidige grootte. Het gebouw is nog steeds in gebruik en wordt door de nazaten gebruikt als vakantiewoning. Stapeltel het stichtingsjaartal van het landgoed tot 1 cijfer. Dit is waarde D.

Waypoint 5 - Ruigte door runderen N 52° 20.CDB E 6° 23.C23
Ten westen van de Van Heekweg laat Natuurmonumenten Schotse hooglanders in het bos grazen. Met hun gegraas zorgen de runderen ervoor dat de grasgroei tussen de bomen en op de tussenliggende oude bouw- en graslandjes beperkt blijft. Andere planten, waaronder heidestruikjes, krijgen daardoor meer kans. Als je het pad over het veerooster even volgt zie je al snel hoe gevarieerd het bosgebied is geworden door de hooglanders. Noteer het 4e cijfer van de postcode op het bordje. Dit is waarde E.

Waypoint 6 - Heideherstel N 52° 20.E42 E 6° 23.2(C+E)2
De overheid heeft een speciaal beschermingsplan opgesteld voor het korhoen. In aansluiting daarop hebben Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten onlangs het open heidegebied op de Sallandse Heuvelrug uitgebreid tot 1000 hectare. Daarvoor is in totaal zo’n 300 hectare dichtgegroeide heide open gekapt. Om de heide in goede conditie te houden plagt Natuurmonumenten elk jaar op kleine schaal de heide af. Ook worden er geregeld kleine stukje heide afgebrand. Behalve korhoenders profiteren ook allerlei andere dieren van het herstel van de heide. Noteer het 1e cijfer van het jaartal op het bordje van het bankje. Dit is waarde F.

Waypoint 7 - Korhoen N 52° 20.4A7 E 6° 23.(F+C)7B
Vanaf de rand van het bos heb je prachtig zicht over de heide, die zich uitstrekt over de eigenlijke heuvel de Sprengenberg en doorloopt over de Haarlerberg en een flank van de Holterberg. Dit grote heidegebied op de Sallandse Heuvelrug is de laatste plek in Nederland waar het korhoen voorkomt. Ook hier staat de populatie zwaar onder druk. Vandaar ook dat de vogel symbool staat voor de kwetsbaarheid van het gebied. Ga lekker zitten op het bankje tussen de enorme rhododendrons en geniet van het uitzicht. In de rugleuning van het bankje vind je een koperen bordje met daarop een naam. Tel het aantal letters van de voornaam. (Let op, gewoon optellen en niet stapeltellen!) Dit is waarde G.

Waypoint 8 - Tussenpunt N 52° 20.4FG E 6° 23.5C0
Noteer het aantal ronde zwarte onderdelen aan de bank. Let op: aan de onderzijde niet meetellen. Dit is waarde H.

Waypoint 9 - Optionele route naar Uitzichtpunt Palthetoren N 52° 20.(H:2)74 E 6° 23.70E
Vanaf dit punt kan je buiten het broedseizoen een extra ronde (+2 km) lopen naar de traditionele cache Uitzichtpunt Palthetoren. Vanaf daar kan je weer door naar waypoint 10. Als je deze extra ronde overslaat kan je direct door naar waypoint 10. Noteer het aantal planken van het hek. Dit is waarde I.

Waypoint 10 - Tussenpunt N 52° 20.I44 E 6° 23.IF4
Let op! ATB route! Noteer het aantal schroeven waarmee het ATB bordje vastzit. Dit is waarde J. Vanaf hier loop je door een prachtige bomenlaan van grote en oude douglassparren.

Waypoint 11 - Tussenpunt N 52° 20.57B. E 6° 23.(J-C)11
Hoeveel cijfers staan er op het gele deel van het bord? Dit is waarde K.

Waypoint 12 - Badhuisje N 52° 20.GHF E 6° 23.(K-C)44
De eerste bewoners van de Palthetoren gebruikten aan het begin van de 20ste eeuw dit huisje als badhuisje: hier werd de badkleding aangetrokken om daarna via een trapje in de vijver uit te komen. De diepte voor het huisje was destijds de zwemvijver. Het badhuisje werd vanaf ongeveer 1955 einddoel voor een schoolreisje van de kleuters uit Haarle. Kleuterleidsters waren zusters, die op school eerst spannende verhalen vertelden waarin het over heksen ging bij het badhuisje. Sindsdien wordt het badhuisje door mensen uit Haarle nog steeds het "heksenhuisje" genoemd. Noteer de kleur van het badhuisje. Rood = 1, Zwart = 2, Wit = 3. Dit is waarde L. Nadat je het huisje hebt bekeken even teruglopen naar het brede zandpad voordat je verder gaat naar WP13. Loop vanaf hier nog een tiental meters voorbij het bankje en dan rechtsaf, anders mis je de volgende bomenlaan.

Waypoint 13 - Holenbroeders N 52° 20.D0K E 6° 23.(F+L)55
Deze lanen zijn een dynamische woningmarkt. Vooral spechten zijn grootafnemer. De ovale openingen zijn uitgehakt door zwarte spechten, de ronde door bonte spechten. Maar als je een hol ziet, weet je nog niet of er een specht in woont. Doorgaans gebruiken spechten hun nest maar één seizoen. Daarna komt het hol vrij voor een ander; een holenduif bijvoorbeeld, of een uil, een vleermuis of een marter. Noteer de vogelsoort die afgebeeld staat op het bordje op het bankje. Zwaluw = 1, Specht = 2, Korhoen = 3. Dit is waarde M.

Waypoint 14 - Kleurrijke toonkamer N 52° 21.1M7 E 6° 23.CGH
Na een wandeling door de prachtige brede bomenlaan met daaronder rhododendrons kom je bij het laatste waypoint. Keer je bij het einde van de laan om en kijk waar je vandaan kwam!! Zoek het jaartal op het informatiebordje wanneer er werd gestart met de rhododendronkwekerij. Noteer het laatste cijfer van dat jaartal. Dit is waarde N.

Eindcache
De eindcache is te vinden op N 52° FC.FBM E 6° LE.CHN

Additional Hints (Decrypt)

re npugre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)