Skip to content

Tramstation en monumenten van Sprang Traditional Geocache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang inactief staat.

More
Hidden : 10/31/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Sprang-Capelle is een prachtig Brabants dorp met meerdere monumentale boerderijen, een aantal historische kerkgebouwen en een voormalig tramstation.

Er is genoeg parkeermogelijkheid. De vermelde monumenten zijn op loopafstand en de moeite waard om er even bij stil te staan. Pas op voor gluurders. TB's en goodies zijn welkom.


Tramstation Sprang. De plek waar de cache ligt is een historische plaats. Op 17 april 1919 vond tijdens de eerste Algemene Vergadering de oprichting plaats van de eerste boerenleenbank in Sprang, met als werkgebied de kern Sprang en de kern Vrijhoeve-Capelle. De oprichtingsvergadering werd gehouden in café Jan Klis (later genoemd café Tramstation). In de lange periode tot heden kwam het café meerdere malen in andere handen en heette het achtereenvolgens café Van de Zwietering, café Sjaak Doomen, café Frans Huips, café Hof van Holland, eetcafé 't Hof en nu dan borrelrestaurant James. In het verleden was op deze plek dus een tramstation. Er reed een stoomtram richting Waalwijk en richting Tilburg. Zie enkele foto's van historische ansichtkaarten van het tramstation.

Kerkstraat 6, Sprang-Capelle. Monument op 80 meter: Huis onder schilddak met in het rechtergedeelte van de voorgevel uitgekraagde togen boven de vensters. 17e eeuw.

Hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk van Sprang ook wel Grote of St. Nicolaaskerk genoemd op 300 meter. Laatgotische kerk, bestaande uit een driezijdig gesloten koor uit omstreeks 1400, een driezijdig gesloten zuidelijk dwarspand uit het begin van de 15e eeuw, een rechtgesloten noordelijk dwarspand uit het midden van de 15e eeuw; een driebeukig schip waarvan de drie oostelijke traveeën uit dezelfde tijd en van dezelfde stijl zijn als het koor, de drie westelijke traveeën hoger en breder, tot een nieuw bouwplan uit het einde van de 15e eeuw behoren, evenals de westtoren. Bij de aansluiting van koor en noordtransept een vroeg 16e-eeuwse sacristie. Rijk ontwikkelde steunberen aan het laat 15e-eeuwse deel van het schip. De toren, welks zuidwesthoek in 1612 ingestort is en die in 1911 voor het eerst gerestaureerd is, heeft overhoekse steunberen, is rijk met natuursteen versierd en door recht- en spitsboogvormig afgedekte spaarvelden in de vier geledingen bezet. Inwendig achtkante pijlers in het oudste gedeelte van het schip, zuilen in het jongste, houten tongewelven in de sacristie een stergewelf over de benedenruimte, een kruisribgewelf in de verdieping. De restauratie van het gebouw is in 1956 voltooid. Muurschilderingen apostelfiguren op de pijlers, op de oostwand van het zuidtransept: christus op de koude steen onder het kruis, omringd door de lijdenswerktuigen. Tegen de torenwand de tekst van de Tien Geboden geschilderd, in gotische minuskels. Eiken kansel en doophek uit de 17e eeuw. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van A. Petit, 1750, diam. 120 cm, een klok van S. Butendiic, 1475, diam. 83 cm, en een klok, hergoten door Petit en Fritsen, 1948, diam. 104 cm. 16e- en 17e-eeuwse grafzerken. Van oorsprong orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1728 gemaakt door T. Houben uit Ratingen (Duitsland) voor de Waalse Kerk te Dordrecht. Later vermaakt tot orgel met Hoofdwerk en Onderpositief door P.J. Geerkens. In 1869 overgeplaatst naar Sprang. In 1958 gerestaureerd en uitgebreid met een vrij Pedaal dat buiten de bescherming valt.

Bron: https://drimble.nl/monument/sprang-capelle/60163/kerkstraat-34.html

Bron:http://www.heemkundesprangcapelle.nl/nl/voorwerpen/6e%20album.html

Bron: http://www.thuisinbrabant.nl/zoeken?q=tramstation+Sprang

Additional Hints (No hints available.)