Skip to content

Rondje Rond Ringdorp Noordgouwe Multi-cache

Hidden : 8/21/2017
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Rondje Rond Ringdorp Noordgouwe

FTF by HEMAE.NL on 24/8/2017


Noordgouwe dateert uit de 15de eeuw en is één van de weinige intacte Ringdorpjes in Nederland. Het telt 750 inwoners en is in zijn geheel als dorpzicht erkend. Je vindt er maar liefst 23 Rijksmonumenten. Deze tocht van 2,5 km over verharde wegen brengt je bij een groot aantal onder hen en laat je ook genieten van de natuur rond Noordgouwe. Neem vooral ook de moeite om de infoborden die je veelvuldig tegenkomt te lezen. Zo leer je meer over dit Ringdorp. Je kan de tocht zowel per fiets als te voet maken.

Alle waypoints zijn zichtbaar vanop de openbare weg, dus er moet geen enkel privéterrein betreden worden. Respecteer de parkeerregels in de kleine dorpskern

Er zijn geen bijzondere tools nodig voor het vinden van de cache, maar wie niet zo goed is in rekenen kan mogelijk een rekenmachine gebruiken. En zelfs dan is een keer hertellen vaak nuttig.

Het lezen van de geschiedenis van Noordgouwe hieronder, kan je onderweg mogelijk helpen. Voor het uithalen van het logrolletje komt een pincet van pas.

Alle verwijzingen zijn naar coördinaten in graden° minuten' seconden"

Tenslotte : voor de fotografen onder ons : dit is een heel fotogeniek rondje, maar let er toch op geen spoilerfoto's in de galerij te plaatsen ! Bedankt !



Geocache - Route

WP1:

51° 41' 36.4" N

3° 56' 22.7" E

Bij dit eerste punt vind je buiten het toeristisch seizoen mogelijk ook een parkeerplaats aan het vakantieparkje. Zoniet vind je ongetwijfeld een plekje op de centrale parking waarvan je de coördinaten bij deze cache vindt, of in één van de nauwe straatjes. Respecteer wel steeds het parkeerreglement !

Naar WP2 :

Zoek het verticale bord dat je de weg wijst naar het vakantiedorp. Bereken het volgende op één kant van het bord

(Het aantal menselijke figuurtjes X het aantal huisjes X het aantal wielen) + 20 = AB

(Het aantal menselijke figuurtjes X het aantal huisjes X het aantal wielen) + 2 = CD

WP2:

51° 41' AB.8" N

3° 56' CD.5" E

Naar WP3 :

Welk huisnummer staat er naast de deur van de "rechtervleugel" van deze "winkel" ?

huisnummer X 3 = EF

huisnummer = GH

WP3:

51° 41' EF.9" N

3° 56' GH.8" E

Naar WP4 :

(Aantal vogels op de informatie X 5) - (minus) 10 = IJ (goed opletten, hertel desnoods een paar keer !) ?

Let op : hier je pad in dezelfde richting voortzetten, niet terugkeren, ook niet als je GPS je vraagt dat te doen.



WP4:

51° 41' 3 I.J " N

3° 55' 56.7 " E

Naar WP5 :

De twee laatste cijfers van het jaar van de eerstesteenlegging = KL

(Cijfers van het jaar van afbraak van het molenrad bij mekaar optellen) X3, OF het cijfer achter de toenmalige vorst x 13 = MN

WP5:

51° 41' 3 K.L" N

3° 56' 0 M.N " E

Naar WP6/Cachelocatie :

De eerste twee cijfers van het bouwjaar optellen bij de laatste twee cijfers van het bouwjaar = OP. Bijvoorbeeld 2017 = 20+17 = 37

Waarden optellen van CD+GH+IJ+KL

Deze waarde = QRS

WP6/Cachelocatie :

51° 41' 3 O.P " N

3° 56' Q R.S " E


Veel succes en plezier tijdens deze mooie tocht !





Over Noordgouwe

Noordgouwe ligt langs de doorgaande weg tussen Zierikzee en Brouwershaven. Het is een echt ringdorp. Vroeger werd in veel dorpen de kerk in het midden gebouwd en de huizen er in ringen omheen.

Tot de 14e eeuw lag er op de plek van het dorp een water, De Gouwe. Die scheidde de eilanden Schouwen, Duiveland en Dreischor van elkaar. De Gouwe verzandde en de noordelijke tak werd ingepolderd. Mede hieraan dankt het dorp zijn naam. Met de bouw werd begonnen eind van de 14de eeuw.

De Driekoningenkerk in het midden van het dorp dateert uit 1462. De kerk is omgracht en ligt wat hoger. De stenen waarmee de kerk deels hersteld is in 1577, komen uit het klooster dat er vlakbij heeft gelegen. Tussen 1434 en 1572 stond het klooster Sion van de orde der Kartuizers waar nu de Kloosterweg door Schuddebeurs loopt.

Rondom de kerk staan oude gasthuizen, klein en wit geschilderd. Ook ambachtslui vonden er een onderkomen en ook vandaag vind je er nog een aantal in de kleine huisjes waarvan er vele Rijksmonument zijn. Ten westen van Noordgouwe lag ooit Huize de Pottere, een 16e eeuws kasteel van Hendrik de Pottere

Van 1763 tot 1952 beschikte het dorp over een houten achtkante korenmolen.

In de 19de eeuw was Noordgouwe één van de centra van de meekrapteelt in Zeeland. Rond 1900 was deze opnieuw bijna volledig verdwenen.

Noordgouwe heeft vanaf 1902 een streekziekenhuis gehad. Toen in 1957 een nieuw ziekenhuis in Zierikzee werd geopend, kwam het gebouw aan de Donkereweg leeg te staan. Door de hoge ligging, bleef Noordgouwe als één van de weinige dorpen droog liggen tijdens de Watersnoodramp in 1953. De rest van het eiland werd zwaar getroffen toen de dijken doorbraken.

Veel van de bezienswaardigheden in het dorp zijn in de loop der jaren niettemin verdwenen. Het vroeger kasteel van het dorp is verbouwd tot boerderij en de houten korenmolen is afgebroken. In het voormalige ziekenhuis van Noordgouwe is tegenwoordig een kuuroord gevestigd.

Noordgouwe is tot de gemeente herindeling in 1961 een eigen gemeente geweest, hierna werd het dorp bij de gemeente Brouwershaven gevoegd. Tegenwoordig maakt het dorp deel uit van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Langzaam maar zeker werd Noordgouwe ook slachtoffer van de kleine kernenproblematiek. De basisschool werd kleiner om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Ambachtslieden en middenstanders konden het hoofd niet boven water houden en verdwenen en de bus stopte minder vaak. Daarvoor was de tramlijn van Zijpe naar Burgh al verdwenen.

Het dorpje leek uit te gaan sterven, maar het aanvankelijke aantal leegstaande huizen werd verkocht, vaak als tweede woning.

Vandaag is Noordgouwe een prachtig, verstild ringdorpje.

Additional Hints (Decrypt)

Xehy (yra) - Xbc

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)