Skip to content

Rondje Vlaanderen : meet&greet in de Denderstreek Event Cache

This cache has been archived.

Geocaching HQ Admin: Thank you for hosting this geocaching event! The date of the event has passed. We automatically archive events after 30 days (60 days for Mega- and Giga-Events). Attendees can still log archived events, log trackables, and share their experiences.

More
Hidden : Sunday, August 20, 2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

We maken een vernieuwde start en proberen regelmatig wat te organiseren. Deze keer in het hart van de Denderstreek. Van 14.00 tot 16.00.

Kennis maken met medecachers, tb's en woodies discoveren en/of ruilen, uiteraard praten over RondjeVlaanderen, alles kan.

Plaats van afspraak: voor "het Melkhuisje".
Bij goed weer uiteraard een drankje op het terras.


Rondje Vlaanderen:

logo (groen)

www.rondjevlaanderen.be

308 gemeente-cachen

5 provincie-bonussen

1 super-bonus

Ga met deze groots opgezette reeks van caches Vlaanderen verkennen op een manier als nooit tevoren.

Bezoek alle Vlaamse gemeenten, van de grote steden tot het kleinste boerendorp …

Bekijk de prachtige cultuur en de adembenemende natuur van Vlaanderen terwijl je de mooiste caches bezoekt. Leer zo ook de 308 cachers die hieraan hebben meegewerkt van hun beste kant kennen.

In elke gemeente van Vlaanderen kan je een cache oppikken die bij deze reeks hoort. In elke cache bevindt zich een code waarmee de provinciebonus kan berekend en gevonden worden.

Wie erin slaagt om alle provinciebonussen te verzamelen, kan uiteindelijk de kers op de taart gaan loggen : De Superbonus!

* Op de website van deze reeks kan je je paswoorden invullen van je reeds gelogde caches. Zo kan je steeds bijhouden hoe ver je staat in de Ronde, maar je krijgt ook (als je alle paswoorden hebt verzameld van alle gemeentes in de provincie) hier de info voor de provinciebonussen.

Stadspark van Aalst

Klikken op bovenstaande panoramafoto leidt je naar een externe pagina met een panoramfoto genomen in de buurt van de ingang (in de winter genomen).

Aan de zuidkant van het stadscentrum van Aalst, op amper 800 meter van het belfort ligt het beschermde park met daarbij aansluitend het natuurgebied Osbroek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een deel van het oorspronkelijke moerassige Osbroek omgetoverd in een echte lusttuin van 15 ha, waarvan 1 ha wateroppervlakte.

Desiré De Wolf

De toenmalige schepen van Openbare Werken, Desiré De Wolf, wilde werk verschaffen aan de mensen van Aalst en ze zo onttrekken aan de opeisingen door de Duitsers. Het werk werd aangevangen op 24 juli 1915 en de laatste boom werd geplant op 29 maart 1916. Niet minder dan 20.000 kubieke meter grond werd voor deze werken vervoerd.

Wel 200 verschillende boomsoorten en 100 verschillende struiksoorten werden aangeplant. Veel ervan werden bezorgd door de toenmalige Duitse stadscommandant, een kasteelheer, die speciale bomen uit zijn domein of elders uit Duitsland liet aanvoeren.

De ontwerper Louis Julien Breydel, was een heel gekend bouwkundig architect, die later ook het plan maakte voor het Astridpark te Aalst en o.a. voor de Kruidtuin te Brussel. De straat naast de hoofdingang werd vernoemd naar schepen De Wolf.

Ballon-en spiegelvijver

In het park herkennen we een gedeelte dat aangelegd is in de geest van de Engelse landschapsparken, nl. het gedeelte met de ronde vijvers of ballonvijvers en een gedeelte met strakkere vorm, elementen die doen denken aan een formelere parkaanleg, nl. het gedeelte met de rechthoekige vijver of spiegelvijver.

Bij het ontwerp werd veel aandacht besteed aan de belevingswaarde voor de wandelaar. De zichten (vista’s) werden telkens zodanig uitgebouwd dat men een gedeelte van de vijver, een bomengroep, een brugje en een heestergroep ziet. Deze vista’s werden geaccentueerd door op de flanken van het gezichtsveld bomen of bomengroepen en heestermassieven uit te werken. Er werd ook veel gebruik gemaakt van wintergroene bomen en heesters om ’s winters ook nog dezelfde visuele gewaarwording te behouden.

Nu, meerdere generaties na de aanleg van het park, wordt werk gemaakt van de noodzakelijke verjonging van het bomen- en struikenbestand. Hierbij streeft men ernaar om het oorspronkelijke ontwerp zo goed mogelijk te respecteren, wat soms leidt tot rigoureuze herstelmaatregelen zoals de heraanleg van de inkomdreef met 30 lindes. Er wordt gebruik gemaakt van een ruim aanbod aan parkplanten die het stadspark op een didactische wijze kunnen verrijken en vooral van soorten die omwille van hun bladvorm, kleur en structuur van bloemen en vruchten een pittoresk karakter scheppen.

Het stadspark van Aalst is een van de meest verzorgde, mooiste, open en gevarieerde parken van Vlaanderen.

Aan de zuidrand van het park ligt een boomgordel als bufferzone, die ons via de sportterreinen naar het resterend gebied van het natuurgebied Osbroek leidt.

Caches in de buurt

Voor wie van iets verder komt zijn er ook diverse caches in het park (geen nieuwe):

O.E.: Rondje in 't Park van Oiljst: Rondje van 5 caches waarvan nr 2 gearciveerd is.
O.E.: Osbroek: Rondje van 6 caches, met bonus, in natuurgebied Osbroek.
Nog diverse losse caches rondom het park en het centrum van Aalst.

Uiteraard mogen we ook de cache RV 3.01 : Aalst niet onvermeld laten.

Iets verder nog enkele rondjes:
Siesegemkouter: Rondje van 6 caches en een bonus door de Siesegemkouter waar heel veel protest kwam omdat hier de laatste grote open kouter wordt opgeofferd voor een industriepark en een crematorium
Gerstjens: Rondje van 6 caches door natuurgebied langs de andere kant van de Dender.
Dit overzichtje is zeker niet limitatief en geeft geen enkel waarde-oordeel over de genoemde caches en rondjes.

Additional Hints (No hints available.)