Skip to content

Struinen op de Beegderheide Multi-cache

This cache has been archived.

quick & flupke: Beeindigen hobby. Het is het tijd om de caches te archiveren, i.v.m problemen met onderhoud
Wij hebben genoten van het bedenken, plaatsen en onderhouden van onze caches.

More
Hidden : 2/24/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



“Struinen” op de Beegderheide
Niet letterlijk struinen, want we moeten in dit gebied wel op de paden blijven natuurlijk!
We wandelen door gebieden met de plaatsnamen (toponiemen):
Bij Piepers in de hei, het Kikkerven, Diependaal, Kunckens busjke, natuurplas de grote en kleine Heelderpeel, het Pompstation, het huisje van Ament en het Beegderven.



Het Beegderven.
(In Horn noemt men dit het Höarderven!). Dit is het meest bekende en grootste ven van de Beegderheide. Na de Tweede Wereldoorlog werd er in gezwommen en in de omgeving gekampeerd door jeugdgroepen uit Roermond. 's Winters wordt er geschaatst.

Diependaal.
Een oude naam die een verlaging in de omgeving aanduidt. Tegenwoordig draagt het 'nieuwe huis' die naam. Vlak langs de Napoleonsweg ligt het oude huis van waaruit men waarschijnlijk rond 1900 is begonnen met een ontginning. Oudere inwoners van Beegden noemen deze plek ook wel: 'Bij Hobus in de hei'.

Kunckens busjke.
Een bosje dat eigendom was van een familie Kuncken uit Heel. Voorheen was het een akker met voederbieten.



Het Kikkerven.
Een totaal verland ven, dat vroeger werd gebruikt als drenkplaats voor het vee van Hobus. Waar nu bos ligt, lagen voorheen weilanden en akkers met aardappelen, rogge en voederbieten.

Bij Piepers in de hei.
Deze had aanvankelijk de grond in pacht van de Gemeente Beegden, die hem in 1931, 85 aren verkocht. Hierop bouwde hij het nu nog bestaande huis, zodat hij dicht bij zijn ontginning kon wonen. Hij opende er tevens een café en legde een schietbaan aan voor handboogschieten.

Het huisje van Ament.
Dit huisje, het 'Zonnehuis' geheten, was een zomerverblijf van een tandarts uit Roermond. Deze liet het in de dertiger jaren bouwen door een aannemer uit Baexem.



Het pompstation.
Dit waterpompstation werd in 1958 in werkinggesteld. Er werd drinkwater opgepompt. Dit werd gedistribueerd naar de omliggende dorpen. Vóór die tijd werd men voorzien van drinkwater door pompen die verspreid stonden in het dorp. Of men had een eigen pomp aan huis. Tegenover het pompstation liggen in het bos nog de bedden waarin het water van het station werd ontijzerd en gefilterd totdat in 1971 een filtergebouw werd geopend.

Rabatten.
Onderweg op deze wandeling passeer je ter hoogte van de Heelderpeel en achter het pompstation rabatbossen. Dit zijn langwerpige ophogingen die gelegen zijn tussen greppels. De grond die uit de greppels afkomstig is wordt gebruikt om het rabat mee op te hogen. De methode wordt in de bosbouw toegepast om droge stroken te verkrijgen waarop dan de bomen geplant worden. De greppels dienen ter ontwatering. Rabatten zijn maar enkele meters breed doch kunnen tientallen meters lang zijn. Er liggen dan ook meestal vele greppels naast elkaar in een op rabatten aangelegd bos. Het is niet precies bekend wanneer bosbouw op rabatten voor het eerst is toegepast, maar in 1799 werd de methode reeds vermeld. Bosbouw op rabatten is niet aan een bepaalde boomsoort gebonden maar is geschikt voor uiteenlopende bomen zoals naaldbomen, eikenhakhout of populieren. Rabatten worden soms als boomgaard of griend gebruikt. Rabatten werden aangelegd op zeer natte, moerasachtige bodems maar ook op wat drogere grond. Tijdens de economische crisis in de jaren 30 van de 20e eeuw werden werklozen ingezet om de rabatten aan te leggen in het kader van ontginningsprojecten.

De wandeling: 7.2 km
Vanaf de parkeerplaats ga je naar WP1. Hier en op de volgende waypoints vind je de aanwijzing voor het volgende waypoint, bij het laatste waypoint krijg je een laatste aanwijzing. Dit is de verstopplaats van de cache. De wandeling is zo gemaakt dat de route voornamelijk over smalle bospaadjes loopt. De aanwijzingen staan aan het begin van deze paadjes en zijn NOOIT verder dan 2,5m verwijderd van het pad.
Als je nu op de kompas- of via de off-road route het pad volgt, zou je bij het volgende waypoint moeten komen.
Het pad kan van de kompas of koers afwijken.


Additional Hints (No hints available.)