Skip to content

Hemelvaarders 7: De bonus Mystery Cache

This cache has been archived.

v(l)indertjes: Helaas, de serie houdt op. Deze werd het laatste jaar enkel nog gevonden door mensen die de cachecoordinaten ergens vandaan kregen en niet de puzzel maakte.

Ga proberen een lab-cache van de serie te maken.

More
Hidden : 1/29/2017
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is het sluitstuk van een serie en ligt in de route van de multi ‘De Hemelvaarders’. In deze serie leer je je plaats te bepalen op het noordelijk halfrond met behulp van de sterren.  Op bovenstaande coordinaten is niks te vinden.


Bij deze cache horen de volgende regels:

  • Spoorlopen is verboden (in Nederland en Belgie)

  • Laat iedereen zelf ontdekken! Geef geen spoilers of hints.

  • Ga zelf op ontdekking ! (D rating bepaald zonder oefenstof: met oefening moet het lukken !)

  • Voor de vindplaats zal je de andere caches 1 t/m 6 moeten vinden en de hints in deze caches als volgt omzetten in het cachecoordinaat.

    N 51o 28.NOP   E 4o 00.QRS

     

    Als je al deze hints gevonden hebt heb je bewezen ook te kunnen navigeren op de sterren. Voor het geocachen maken wij voor onze plaatsbepaling gebruik van GPS. Global positioning system (gps) is de commerciële naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor gebruik door de strijdkrachten van de Verenigde Staten. Het zendgedeelte van het systeem bestaat uit minimaal 24 werkende satellieten (21 + 3 reserve) die in zes vaste banen, in een vaste tijd rond de aarde draaien en elk een eigen signaal uitzenden. Met de ontvangst van minimaal vier van deze satellieten kan een gps-ontvanger zijn positie op aarde bij benadering bepalen ten opzichte van het geodetisch datum WGS 84.

    Met het vinden van de hints kan je nu ook zeker de Grote beer en de poolster aan de hemel vinden. Het begin van verder sterrenkijken. Hieronder wat leuke sterrenbeelden die je op een zwoele zomeravond of juist in een vroege winternacht mooi kunt zien en je leiden naar dubbelsterren, de Melkweg of nevels. In de Multi moet je ook een paar van deze sterrenbeelden in het veld kunnen herkennen.

    1=Zwaan; In de zomer kun je het sterrenbeeld Zwaan hoog aan de hemel zien staan. Het sterrenbeeld heeft ongeveer de vorm van een kruis. Het sterrenbeeld Zwaan staat in de melkweg. Vlak erbij lijkt een heel groot gat in de melkweg te zitten: er hangt daar een gas- en stofwolk vóór de sterren, zodat je die niet kunt zien

    2=Kleine Beer; Het sterrenbeeld Kleine Beer is vooral bekend doordat de Poolster deel uitmaakt van dit sterrenbeeld. De Poolster is niet bekend doordat de ster zo helder is. Nee, die helderheid van de Poolster valt eigenlijk best tegen. Tientallen andere sterren zijn veel helderder.

    3=Noorder Kroon; De Noorderkroon is een klein, maar gemakkelijk te herkennen sterrenbeeld. In het voorjaar en zomer kun je het sterrenbeeld hoog aan de hemel vinden. Het lijkt ook erg veel op een kroon. De helderste ster van dit sterrenbeeld heet Gemma. Dat betekent edelsteen.

    4=Grote Hond; Het sterrenbeeld Grote Hond staat in de winter laag in het zuiden. Het komt jammer genoeg nooit helemaal boven de horizon. Maar het sterrenbeeld valt wel op door de helderste ster die aan de nachtelijke hemel te vinden is: Sirius. Als je de drie «gordelsterren» van het sterrenbeeld Orion naar links verlengt, kom je ongeveer bij Sirius uit. Zoals gezegd is Sirius de helderste ster aan de hemel. Dat komt onder meer doordat Sirius erg dichtbij staat. Op slechts 8,7 lichtjaar van de zon. De geweldige schittering dankt ze ook aan het feit dat ze bijna 40 maal zo sterk is als de Zon.

    De Hondsdagen zijn genoemd naar de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld De Grote Hond. Sirius, ook bekend als de Hondsster, komt in deze weken gelijk met de zon op en is daardoor niet te zien. Vanaf 25 augustus is de ster weer zichtbaar. De periode waarin de hondsdagen vallen, verschilt van jaar tot jaar, maar ligt altijd omstreeks deze tijd. De oude Grieken en Romeinen zagen de Hondsdagen als de periode van de grote hitte. Ook in Nederland is de tijd van de Hondsdagen veelal de warmste van het jaar. Voor de oude Egyptenaren lag het anders. Bij hen vielen de Hondsdagen samen met de jaarlijks terugkerende overstroming van de Nijl.

    5=Cassiopeia; Cassiopeia is een zeer opvallend sterrenbeeld. De vijf belangrijkste sterren van dit sterrenbeeld vormen gezamenlijk de letter W. Cassiopeia is een circompolair sterren beeld. Dat wil zeggen dat het sterrenbeeld in onze streken altijd boven de horizon staat. Er zijn nocturnals waarmee je ook op basis van 1 van de sterren van Cassiopeia de locale tijd kan bepalen.

    6=Orion; Orion is, naast misschien de Grote Beer, het helderste en mooiste sterrenbeeld aan de hemel. In de winter kun je het sterrenbeeld in het zuiden vinden. Het is gemakkelijk te herkennen: het bovenste sterretje (eigenlijk een paar hele kleintjes) is het hoofd. Betelgeuze (dat betekent schouder) en Bellatrix vormen de twee schouders. (Betelgeuze is maar liefst 400 keer zo groot als de zon!). De drie sterren in het midden vormen de gordel van Orion, en als het helder weer is, kun je het zwaard ook nog aan de gordel zien hangen. Rigel vormt één van de knieën van de jager.

    Het bekendste deep-sky object uit Orion is wellicht ook één van de mooiste uit zijn soort. De Orionnevel wordt gevormd door twee objecten die in de Messier lijst M42 en M43 heten en bij heldere winternachten is deze grote nevel zelfs al met het blote oog waar te nemen bij het zwaard van Orion. Deze reusachtige wolk van waterstof wordt door violette straling van de sterren geïoniseerd waardoor deze wolk prachtige kleuren krijgt en deze zijn al mooi te zien met een kleine of middelgrote telescoop.

    7=Lier; Het sterrenbeeld Lier kun je in de zomer ongeveer recht boven je hoofd aan de hemel vinden tussen de Zwaan en Hercules. Het sterrenbeeld is heel klein, en er staat maar één goed zichtbare ster in. Maar die ster is dan ook één van de vijf helderste sterren die we in ons land aan de hemel kunnen zien. Die ster heet Wega. Dat betekent in het Arabisch «de vallende», want de arabieren vonden dat dit sterrenbeeld een adelaar was, die op zijn prooi viel. De Grieken hebben dit sterrenbeeld de Lier genoemd.

    8=Grote Beer. Het sterrenbeeld Grote Beer is wel het bekendste sterren beeld aan de hemel. Het behoort tot de circompolaire sterrenbeelden. Dat betekent dat het een sterrenbeeld is dat altijd boven de horizon te vinden is. In onze streken komt de Grote Beer nooit op en gaat nooit onder. De zeven helderste sterren van de Grote Beer worden wel de steelpan genoemd. Het sterrenbeeld Grote Beer is veel groter dan alleen de steelpan. De pan is dan een stuk van het lichaam van de beer. De steel is zijn staart.

    Voor diegene die de serie met goed gevolg hebben afgerond is een banner beschikbaar: <a href="https://coord.info/GC6ZWND" target="_blank""img src="https://www.mupload.nl/img/5cc2asj1arl.gif">

Additional Hints (No hints available.)