Skip to content

|OFZE2017| Harry's farm Traditional Geocache

Hidden : 10/9/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Banner2017

Historie – Het begin

In 1967 kwamen mijn ouders vanuit Borger Compagnie (Gr.) naar de polder om bedrijfsleider te worden van een Staatsbedrijf, ook wel B.I.E.B. bedrijf genoemd (bedrijf in eigen beheer).

In 1984 namen ze het bedrijf over van de Staat. Vanaf 1986 ging ik meehelpen op het bedrijf, nadat ik de MAS (Middelbare Landbouw School) met een goed resultaat gevolgd heb. In 1996 nam ik het bedrijf over van mijn vader. Mijn vader is 81. Op de historie pagina zijn de beginjaren te zien van het bedrijf als BIEB bedrijf.

Zo zag de boerderij erin 1967 uit, toen mijn ouders net in de polder waren.

1967

Vader Geert verteld: de beginjaren
1967: het eerste jaar in Flevoland

In 1967 verhuisden we van Borgercompagnie naar de Elandweg in Swifterbant waar ik als BIEB bedrijfsleider kon beginnen op een akkerbouwbedrijf van 51 ha.

Bij de bedrijfsuitgifte werden jaarlijks een paar boerderijen in Eigen Beheer uitgegeven door Domeinen. Hiermee kregen ze inzicht hoe de toekomstige uitgiften er moesten uitzien o.a. over de grootte van de bedrijfsgebouwen en de financiële resultaten. De bedrijfsleider kon zo veel mogelijk naar eigen inzicht het bouwplan vaststellen en de werktuigen aanschaffen. Dat was voor mij een mooie uitdaging.

De vertegenwoordigers van de diverse mechanisatiebedrijven kwamen langs om machines te verkopen. Ze zochten ons zelf op in Borgercompagnie. Ik ben toen begonnen met twee Ford tractoren een Ford 3000 een Ford 5000 met selectospeedversnelling, inclusief een tractorjas (bescherming om de trekker tegen de koude en regen) en kooiwielen voor ca. 30.000 gulden (13.640 euro).

Aan de schuur en erf hebben we zelf veel gedaan samen met een medewerker, o.a. het vorstvrij maken van de aardappelbewaring en veel straatwerk op het erf. Ook werden er dammen in de tussensloot gelegd om van de ene kavel naar de andere kavel te kunnen komen. Al het zand benodigd voor de bestrating moesten we van een naburig perceel halen waar een zanddepot was opgespoten. Tussendoor moest ook nog het landwerk gebeuren.

In 1967 hadden we een simpel bouwplan met suikerbieten en graan. In september van dat jaar werd onze zoon Harry geboren, de toekomstige opvolger.

Ford

Vader Geert verteld: vroeger en nu

Het landwerk op de kavel is voor dit jaar weer klaar, alhoewel ik niet zo veel meer meewerk is het enigste wat ik doe het uienland en aardappelland direct na het oogsten weer los te woelen om te voorkomen dat er na regen geen water op blijft staan en kan er snel weer wintertarwe of een groenbemester in worden gezaaid.

Tegenwoordig word er veel gewerkt met een GPS systeem en kan er prachtig mooi recht gezaaid en gepoot worden. Wij moesten vroeger alles uitzetten met sjalonstokken en vlaggetjes. Dit was veel werk maar goed voor de conditie. We mochten toen ook nog over de vorst kunstmeststrooien dan hadden we minder insporing. Het gebeurde zelfs wel eens in Februari. De strooibreedte was soms maar 6 of 12 meter.

Met de moderne strooiers gaat men wel tot 24 m of zelfs 48 m en dan ook op GPS besturing. We mochten net zo veel N P K strooien als we wilden. Tegenwoordig is dat allemaal aan regels gebonden,dit wordt geregeld door de Eurotop.
Ook een nieuw hulpmiddel zijn de drones daar kan men mee over de kavel vliegen en de gewassen van bovenaf bekijken, de goede en slechte stukken zijn dan te zien en kan men ze corrigeren.

Veel boeren gaan nu over op biologisch telen, daar spelen de supermarkten natuurlijk ook op in, maar men kan ook bewust gaan telen, als men dat goed doet is er niks mis mee, minder spuiten met de juiste weersomstandigheden en lage doseringen.

Regelmatig kom ik nog even kijken op de boerderij bij Harry en neem dan de gelezen landbouwbladen mee.
Zo blijft een 82 jarige gepensioneerde boer nog een beetje bij de moderne tijd.

 Steyer

Additional Hints (No hints available.)