Skip to content

Vogelkijkscherm Berltsum Traditional Geocache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang inactief staat.

More
Hidden : 1/7/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vogelkijkscherm Berltsum

Deze cache graag alleen bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang.
Het advies is om laarzen aan te doen de grond kan hier er nat zijn.

Oorsprong en streeknamen
De Blikfaart, onderdeel van de noordelijke Elfstedenvaarroute, was van oorsprong een slenk gelegen in de rond 1100 ingepolderde Middelsee. Na de bedijking van hete Bildt bleven ook kavels natte lage gronden onverpacht. Vooral in het zuidelijke deel lagen deze ‘Boze Blicken’, drassige en slijken gronden, die nog jaren later de Blicken werden genoemd. In 1509 werd de vaart gegraven en vernoemd als Blikfaart. Er zijn nog veel sporen terug te vinden van de toenmalige invloed van het zoute zeewater. It Leech bij Wier is bijvoorbeeld ontstaan na een zee doorbraak van de Middelsee. Streeknamen als Wier en afgegraven terpenland, zoals Cleyn Alserd herinneren aan de terpencultuur die zich uitstrekte langs het Friese waddenzeegebied van Den Helder tot het Deense Esbjerg. Vanaf de 11e eeuw werden de terpen vervangen door omdijkte polders en een stelsel van gegraven sloten voor drooglegging en afwatering. Wat gebleven is zijn de vruchtbare zeeklei en duizenden vogels die in voor- en najaar de natte graslanden bezoeken om er voedsel te halen of te rusten bij hoog water tij van de Waddenzee.

Optimaal weidevogelbeheer
Al in 1995 zijn delen van het gebied ingericht om de bijzondere natuur te versterken. Daarbij wordt vooral gestreefd naar een optimaal weidevogelbeheer met de lokale boeren die de grond pachten voor het weiden van vee en er kruidenrijk hooi oogsten. Door de koppeling van de kleine weidevogelreservaten kan het waterpeil nu worden verhoogd tot in het maaiveld. Dit is gunstig voor de broedende weidevogels zoals slobeend, grutto en kluut. Ook moerasvogels profiteren van de natte omstandigheden, zoals de rietzanger en de roerdomp die ook in het gebied broeden. Buiten het broedseizoen zijn de open wateren een geliefde pleisterplaats voor watervogels. Tijdens trek en overwintering verblijven grote aantallen steltlopers en eenden in of nabij het water. Het open water is een veilige haven voor vogels om uit te rusten. Het Wiersylster Rak is dan ook niet vrij toegankelijk, maar er is een kijkscherm geplaatst, zodat u toch kunt genieten van de bijzonrede vogels die het gebied bezoeken.

Passeerbare stuwen
De Blikken is een nieuw natuurgebied met volop nieuwe kansen voor de natuur. In het project Noordelijke Elfstedenvaarroute zijn waterstuwen passeer baar gemaakt voor vissen. Zo hebben vissen een uitbreiding van hun leef- en paaigebied. Daarvan profiteren ook bijzondere soorten zoals de tiendoornige stekelbaars en bittervoorn. De vissen en amfibieën zijn een belangrijke voedselbron voor volgens zoals de lepelaar en de grote zilverreiger.

Intergraal watersysteem
Voor het hele gebied is bij de inrichting één integraal watersysteem ontwikkeld. Door de inlaat van het boezemwater wordt in het gebied een van NAP -0,50 meter (zomerpeil) opgezet. Hierdoor ontstaat er een afwisseling van vochtige en droge omstandigheden. In het najaar en winter wordt het waterpeil zo verhoogd dat daarbij grote delen onder water komen.

Weidevogelreservaten niet verstoren
De weidevogelreservaten zijn in de broedtijd afgeslopen voor puzlien. Via de vaarroute kunt u het gebied overzien en u bevindt zich hier bij een korte wandelroute naar een vogelkijk scherm. Wij verzoeken u vriendelijk de vogels niet te verstoren of te verontrusten.

Image and video hosting by TinyPic

Op de site van de vogelbescherming kun je doorgeven welke vogels je hebt gezien bij het vogelkijkscherm van Berltsum

Additional Hints (No hints available.)