Skip to content

Raumerjul 2015/16 Førjulstress Traditional Geocache

This cache has been archived.

SJH83: cachen er forsvunnet og det blir feil å erstatte denne cachen, som var formet som en stor innpakket gave med et pet-rør, derfor arkiveres denne.

More
Hidden : 12/16/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Denne cachen er nærmest en park and grab cache og ble lagt ut som en del av Raumerjul 2015. Så lenge det ikke er mye snø, er det god plass til å parkere der infotavlen står.


Har du noen gang lagt i fra deg noe på biltaket og så oppdaget at du glemte å ta det med deg inn i bilen før du kjørte av sted? Nå i førjulstresset så har CO nå gjort denne tabben. Kanskje du kan hjelpe oss med å finne igjen det vi har mistet?

Dette er ment å være en geocache som skal være enkel å finne. Dette for å unngå slitasje og tydelige spor etter geocacheres leiting etter cachen. Siden denne cachen er lagt ut i et landskapsvernområde så er det ekstra viktig at du leiter og opptrer på en måte som ikke etterlater seg varige spor og skader i naturen her.

Mellom Nordmokorset, Moreppen, Trandum og Sessvollmoen  finner man Aurmoen Landskapsvernområde. Et område som skjuler mange ”skatter”, nå også en geocache. Når du likevel er her, ta deg gjerne tid til å gå en tur innover i området.  Dette naturvernområdet har dødisgroper med tjern og myrer, flygesanddyner, sjeldne plante- og dyrerike-arter. NB! Du kan også finne den giftige planten Selsnepe i dette området. Det er mange stier og veier på kryss og tvers her som ofte brukes til trening av hester. Både travere og ridehester, så pass på hunden din om du har med den. På Flatner vil du finne en flott feltrittbane med litt historisk sus over seg. NM i feltritt ble arrangert her senest i 2015. Rondanestien går igjennom området og du finner spor etter forsvaret som har hatt øvingsområde her. I tillegg vil du kunne få rikelige mengder med flystøy og muligheter til å se fly i lav høyde.

Legg gjerne ut bilder, men ikke bilder av cachen.

ENG: Did you ever leave something on the roof of your car and forget to put it inside the car before driving off? CO has now done this mistake, maybe you can help us find what we've lost?

This cache is supposed to be easy to find in order to prevent visible tracks after geocachers searching. Since this cache is situated in a protected landscape area, it is even more important that you search and act in a manner that doesn't leave visible tracks or damage to the nature. There is room for parking by the information sign as long as there's not much snow.

Aurmoen protected landscape area is situated between Nordmokorset, Moreppen, Trandum and Sessvollmoen. This area has lots of treasures, and now even a geocache. When you're here, take the time to take a walk. This protected area has large kettle holes with ponds and marshes, dunes, rare plants and animals. NB! You can also find the poisonous plant hemlock in this area. There are lots of paths and roads here that often is used for training horses. Both trotters and riding horses, so mind your dog. At Flatner, you'll find an eventing field where the Norwegian Championship were held in 2015. The Rondane path runs through this area, and you'll find remains after the militarys training fields. In addition, you'll have the chance to experience lots of aircraft noise and planes close to the ground.

AURMOEN LANDSKAPSVERNOMRÅDE

Aurmoen Landskapsvernområde ble opprettet 17. desember 1999. Formålet med vernet er å bevare kvartærgeologiske formelementer (iskontakt-skråning,  spylerenner, flyvesanddyner, dødisgroper, grytehullsjøer) og limnologiske forekomster i et landskap der botaniske, zoologiske og kulturhistoriske elementer og fornminner bidrar til å gi området dets særpreg. Området er sentralt for bevaring av grunnvannsforekomstene på Gardermoen. Kvartærgeologisk og limnologisk har området internasjonal verneverdi.

LANDSKAPET I AURMOEN – ET BILDE AV SISTE ISTID

På slutten av siste istid for ca 9500 år siden, lå innlandsisens brefront på høyde med Hauerseter – Gardermoen. PÅ sørsiden nådde havet helt inn til brefronten.  Løsmassene fra breen bygde opp Norges største breranddelta, kalt Gardermosletta. Smeltevann rant langs kanten av isbreen og dannet elvenedskjæringer i løsmassene. Disse spylerennene kan følges fra sør for Aurtjern og helt til RV174. Når breen trakk seg tilbake stod det igjen en markert brattkant i terrenget. Denne iskontaktskråningen er sentral i de sydlige deler av Aurmoen landskapsvernområde og kan følges fra Transjøen og nordover til Melbymyrene.
Kraftige fallvinder fra breen førte til at finkornede sandpartikler i sedimentene ble blåst sammen i store flyvesandfelt. Disse flyvesanddynene kan vi se i nordre deler av verneområdet.
Ved tilbaketrekningen av breen brakk det av store isfjell som ble dekket av sand og grus. Etter hvert som de begravde isfjellene smeltet, ble det dannet store dødisgroper eller grytehull i terrenget. I en sone langs iskontaktskråningen er det tett i tett med dødisgroper og grytehull.

GRYTEHULLSJØENE I AURMOEN LV

I landskapsverneområdet finnes det 12 grytehullsjøer som er enestående nasjonalt og internasjonalt. Den største er Hersjøen og den minste er Vesle Bakketjern. Vannfylte grytehull kan være svært ulike, avhenging av om de har kontakt med grunnvannet. Selv med kort avstand mellom sjøene kan de fysisk-kjemiske forholdene variere sterkt. Dette er igjen avgjørende for de biologiske forholdene i tjernene.

INTERNASJONALT VIKTIG DYRE- OG PLANTELIV

Av fugl er de bl.a registrert hortulan og tornskate, og ved Aurtjern har den sjeldne skogdua hekket. Det er også registrert hekking av dagrovfugler i området. Av sjeldne karplanter kan vi finne selsnepe og flikbrønsle. De døde bjørketrærne vi ser rundt Aurtjern, vokste opp på et tidspunkt da grunnvannet sto lavt, og døde da vannet steg igjen. Aurtjern er muligens den eneste innsjøen i Norge med naturlig oppblomstring av blågrønnalger. Krepsdyrfaunaen i strandsonen i Flatnertjern er relativt rik. Myra nord for Sørmotjern er en konsentrisk høgmyr som viser lang økologisk suksesjon.

Dette er hentet fra Info-tavlen.

Additional Hints (Decrypt)

Irq sbgra ni rv tena / fcehpr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)