Skip to content

Kalla Krigets Kronoberg - HC Lugnet Traditional Geocache

Hidden : 8/10/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geocaching i Kalla Krigets fotspår.


HC Lugnet

Här, i direkt anslutning till Hovdinge gamla skola uppfördes 1970 en skyddad ledningsplats benämnd Lugnet som utgjorde HC för Ljungby och Markaryds CFO.
Bunkern är i två våningar med ytterväggar av betong och är i sin helhet förlagd under jord. Anläggningen ska stå emot fullträffar från artilleri och flygbomber, ge skydd mot luftstötsvåg från kärnvapen samt skydd mot radioaktiva, biologiska och kemiska stridsmedel.
Inne i anläggningen finns en stor ordersal, kryptorum, kök, matsal samt mängder med kommunikationsutrustning.
Undervåningen var mer av en servicevåning med sovrum, hygien-, förråds- och driftsutrymmen. Totalt fanns här sängplatser för ungefär 45 personer. Kraftaggregatet kunde hålla igång anläggningen i upp till en månad utan extern el. Anläggningen hade egen djupborrad brunn.
Idag är anläggningen såld till en privatperson som byggt om övervåningen till pub och festlokal. Cachen är placerad på andra sidan gatan från bunkern sett. .



Civilförsvar

Krig och större katastrofer medför stora påfrestningar på samhällsstrukturen och för att undvika kollaps och anarki krävs god planering i fredstid. År 1987 inträdde en organisation där varje kommun ansvarade för sin egen beredskap. Kommunerna var i sin tur indelade i olika Civilförsvarsområden, CFO. I Kronobergs län fanns följande CFO:
Växjö CFO (Växjö, Alvesta, Uppvidinge och Lessebo kommun).
Älmhults CFO (Älmhults och Tingsryd kommun)
Ljungby CFO (Ljungby och Markaryds kommun)

För att säkerställa ledningsfunktionen inom ett CFO uppfördes skyddade anläggningar som snabbt kunde tas i bruk vid en kris eller krigssituation.
Inom varje CFO fanns en huvudcentral (HC) och minst en distriktcentral (DC). I Kronobergs län uppfördes inga HC eller DC i bergrum utan de byggdes i fullträffsäkra bunkrar eller förstärkta källarutrymmen.


Kalla Krigets Kronoberg

Från andra världskrigets slut till början av 1990 talet pågick det så kallade Kalla Kriget. Sverige hade under perioden en enorm beredskap för att skapa ett så framgångsrikt motstånd som möjligt vid ett eventuellt krigsutbrott. Allt var planerat in i minsta detalj.
Försvarets huvudinriktning var att fördröja eller slå en fiende så kust och gränsnära som möjligt och i denna plan var Kronobergs län ett nav för hela södra Sverige, centralt beläget med goda kommunikationer i alla riktningar.
Vid ett fientligt anfall mot något av kustlänen var Kronobergs huvuduppgift att svara för underhåll och reorganisation åt stridande förband. Därför anlades i länet omfattande förråd med fordon, bränsle, ammunition, sjukvårdmateriel med mera..
Länet mobiliserade två infanteribrigader om 5000 man vardera samt fyra flygbaser.

Den här cacheserien tar besökaren till plaster som var av stor betydelse under kalla kriget, men som idag är avvecklade eller inhyser civil verksamhet.
Cacherna är överlag enkla att hitta och enkla i sitt utförande. 
Serien är utlagd av uetp i samråd med Samuel Palmblad på Smålands Museum.

Additional Hints (No hints available.)