Skip to content

Kalla Krigets Kronoberg - Flygverkstadsbataljon V Traditional Geocache

Hidden : 8/2/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geocaching i Kalla Krigets fotspår.


Flyverkstadsbataljon Vittaryd

Förutom de reparations och underhållsresurser som var knutna till varje flygbas skulle två särskilda flygverkstadsbataljoner etableras i länet. En i Tingsryd och en i Vittaryd.
Detta var avancerade verkstäder som skulle underhålla flygstridskrafter från hela södra Sverige samt även marinens och arméns flygplansmateriel.
Främst skulle civila verkstadslokaler och industriföretag nyttjas och avtal skrevs med företag och fastighetsägare. Allt var planerat in i minsta detalj. Här i Vittaryd var det Tennecos stora anläggning som skulle nyttjas. Vid cachen kan man ana att gatorna är ovanligt breda för att kunna hantera väldigt stora fordon och transporter.


Kronobergs Flygbaser

Den svenska basfilosofin att sprida sina flygstridskrafter till förberedda krigsbaser, ofta lokaliserade mitt ute i skogen är unik. Bassystemets utbyggnad påbörjades under 1950-talet och spridning och rörlighet var ledord. Genom att använda ordinarie vägsystem för start och landning samt att sprida ut viktiga objekt på ett stort område skyddade man sig från förödande luftangrepp. Genom att dessutom utnyttja ett stort antal alternativa baser försvåras möjligheten för en eventuell fiende att få en överblick av verksamhetens omfattning.

I Kronobergs län fanns det fyra Flygbaser. Varje bas skulle betjänas av en flygbataljon som kunde bestå av cirka 1500 personer. Basen förfogade över egna förråd för ammunition, drivmedel, fordon, reservdelar och övrig utrustning. Dessa förråd kunde ligga långt ifrån själva basen.

Skolor, föreningslokaler, verkstäder och andra civila anläggningar i närheten skulle användas som stabs-, förläggnings-, sjukvårds- och reparationsutrymmen.


Kalla Krigets Kronoberg

Från andra världskrigets slut till början av 1990 talet pågick det så kallade Kalla Kriget. Sverige hade under perioden en enorm beredskap för att skapa ett så framgångsrikt motstånd som möjligt vid ett eventuellt krigsutbrott. Allt var planerat in i minsta detalj.
Försvarets huvudinriktning var att fördröja eller slå en fiende så kust och gränsnära som möjligt och i denna plan var Kronobergs län ett nav för hela södra Sverige, centralt beläget med goda kommunikationer i alla riktningar.
Vid ett fientligt anfall mot något av kustlänen var Kronobergs huvuduppgift att svara för underhåll och reorganisation åt stridande förband. Därför anlades i länet omfattande förråd med fordon, bränsle, ammunition, sjukvårdmateriel med mera..
Länet mobiliserade två infanteribrigader om 5000 man vardera samt fyra flygbaser.

Den här cacheserien tar besökaren till plaster som var av stor betydelse under kalla kriget, men som idag är avvecklade eller inhyser civil verksamhet.
Cacherna är överlag enkla att hitta och enkla i sitt utförande.
Serien är utlagd av uetp i samråd med Samuel Palmblad på Smålands Museum.

Additional Hints (No hints available.)