Skip to content

In de schoenen van Balthasar Gerards Multi-cache

Hidden : 9/3/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Jij, Balthasar Gerards

Het is 1584 en vandaag kruip je in de huid van Balthasar Gerards. Je werd in 1557 geboren in Frankrijk en van het protestantisme moet je helemaal niets hebben. Je beschouwt Willem van Oranje als een verrader en er staat een grote beloning op zijn hoofd. Tijd voor actie!

Alle antwoorden van deze multi zijn te vinden tijdens de wandeling. Reken op iets minder dan een uur. Je kunt wellicht sommige antwoorden ook via internet vinden, maar de meeste niet. Hoewel Google your friend is, raden we toch aan alles gewoon te zoeken tijdens de mooie wandeling door het historische centrum van Delft. Tenslotte had je in de 16e eeuw helemaal geen internet!

Voor een paar vragen moet je ook in de hal (het achterste deel bij winkel + garderobe) van museum De Prinsenhof zijn, maar je hoeft niet voorbij de ticketcontrole, dus de vragen zijn te beantwoorden zonder een kaartje te kopen. De hal is open op dinsdag t/m zondag van 11-17 uur.




De opdracht
Vandaag kruip je in de huid van Balthasar Gerards. Je werd in 1557 geboren in Vuillafans bij Besançon in Franche-Comté, een regio in Oost-Frankrijk. Je bent niet moeders mooiste, streng katholiek opgevoed en van het protestantisme moet je helemaal niets hebben. De huidige strijd tussen de katholieken en de protestanten wekt je woede. Je gelooft heilig in de zaak van de katholieke kerk en van koning Filips II van Spanje en beschouwt Willem van Oranje, die nog stadhouder van Franche-Comté was geweest, als een verrader.

Filips II verklaarde Willem van Oranje op 15 maart 1580 vogelvrij: “Wilhelm van Nassau, prince van Orangien, als hooft beroerder ende bederver van tgeheel Christenrijck, ende namentlijck van dese Nederlanden: Waerby een yeghelijck geauctoriseert wordt van hem te beschadigen, offenderen ende uyter weerelt te helpen, met loon ende prys voor den ghenen die des doen, oft daer toe assisteren zullen.”
Het edict bevatte verder nog een pagina's lange opsomming van de wandaden van deze schelm ende verrader - waaronder bigamie, hoogverraad en huichelarij - en de mededeling dat hij voor eeuwig uit de Nederlanden was verbannen. Als extra stimulans zette hij 25.000 goudstukken op het hoofd van de Prins als beloning. Dat klinkt als een aantrekkelijke 'cache'!

Herberg de Diamant is befaamd
om z'n heerlijcke brooden ende geback!

Ga naar “wegpunt1” Herberg de Diamant.

Jij, Balthasar, hoorde van de ban en besluit plichtsgetrouw Willem te vermoorden. Even hoopte je dat je dat niet hoeft te doen, omdat iemand je voor geweest zou zijn. Deze aanslag op Willem van Oranje twee jaar voor jouw bezoek aan Delft, mislukte echter. In welk jaar was deze mislukte aanslag? (antwoord A)

Helaas, nu moet je het toch echt zelf doen. Je checkt in bij herberg De Diamant. Slim als je bent, gebruik je je schuilnaam. Uit hoeveel letters bestaat je schuilnaam? (voor- plus achternaam, antwoord B)

Welke geuzenstad wordt in het zijstraatje genoemd? (letterwaarde eerste letter, antwoord C) (Het bord met daarop 'Brielle' is helaas tijdelijk weggehaald.)




Eén van je twee radslotpistolen

Na het inchecken ga je even lekker bijkomen en neem je een sterke borrel om moed in te drinken. Morgen wacht tenslotte een belangrijke dag. De volgende ochtend verslaap je je bijna en vergeet je haast je twee net gekochte radslotpistolen mee te nemen. Eén voor Willem en één om je aftocht mee te dekken.  

In vlotte pas loop je naar "wegpunt2" Willem.
In het midden van dit fraai aangelegde park voel je de aanwezigheid van de Prins. Je vraagt je af in welk jaar hier een beeld neergezet zal worden ter nagedachtenis aan die schavuit van Oranje. (antwoord D)
Je bibbert bij de gedachte, maar beseft dat je dicht bij de juiste plek aangekomen bent. Bij het verlaten van het park valt het je op dat er twee jaartallen op de entree staan. Vreemd, beide data liggen in de toekomst! (antwoord E , het grootste jaartal).
Enigszins verward loop je verder. Misschien zie je wel spoken. Het zal die stevige borrel van gisteren wel zijn…

Je had je eerder al bij Willems adviseur gepresenteerd als een protestante edelman die uit Frankrijk was gevlucht en in dienst van de prins wilde treden. Om te overtuigen liet je het belangrijke zegel van Mansfeld zien.

Jouw moord op Willem van Oranje

Je meldt je bij "wegpunt3" Prinsenhof.
In de mooie hal kijk je geïnteresseerd om je heen. Het duurt even voordat iemand je aandacht schenkt, en om naast Willem ook de tijd te doden tel je het aantal houten steunpilaren met schuine verstevigingen (antwoord F) en het aantal ramen (antwoord G, tip: G is meer dan 7).

Er komt eindelijk iemand op je af en je geeft aan dat je Willem wilt spreken. Je hoort op de achtergrond Willems vrouw Louise de Coligny bezorgd vragen wie dat ongure type is, maar je vermoedt dat het vast niet over jou gaat. Willem is gezellig aan het lunchen met Rombertus van Uylenburgh en Cornelis van Aerssen, maar komt even later via de trap naar beneden lopen. Je pakt meteen je kans en schiet hem van dichtbij in de borst en in de zij. Hij zakt direct in elkaar. Missie geslaagd!

De forensisch expert bekijkt de kogelgaten

[Tip: Mocht je verder lopen dan de entreehal van de Prinsenhof dan zie je de trap, het wapen en de echte kogelgaten in de muur zitten!]

Je beseft dat je je hiermee niet populair hebt gemaakt en rent naar buiten. Soldaten en bedienden zitten je op de hielen. Je probeert over de stadsmuur te klimmen,

Het Steen

maar voordat je in het water kunt springen, word je helaas opgepakt.






Je wordt gebracht naar "wegpunt4" Het Steen.
Bij dit gebouw staat een bordje van de Alghemeene Neerlandsche Wegweyzers Bond, dus het is snel gevonden. Wat is het laatste cijfer van het getal vóór de schuine streep? (antwoord H)

Je zit vast in de gevangenis van Het Steen

Bij "bottenkraker" hoopte je meer op een chiropractor...


De uit de 13e eeuw stammende stadsgevangenis Het Steen wordt in de volksmond zo genoemd omdat het ten tijde van de bouw het enige stenen gebouw in Delft was. De komende dagen blijken geen pretje te zijn. Je wordt dagenlang verhoord, gemarteld en gefolterd. Vervolgens word je berecht. Het gerecht was van mening dat je ‘ten exempelen van allen anderen seer righoreuselijcken gehestraft [moest] worden’. Ze veroordelen je tot een – ook voor 16e-eeuwse begrippen – uiterst wrede straf: je wordt gevierendeeld.

Het praalgraf van Willem van Oranje

De Nieuwe Kerk

Het lichaam van de Prins wordt in de Nieuwe Kerk bijgezet. Vóór deze kerk staat een beeld van de slechts één jaar oude Hugo, toen nog Hugo de Kleine genoemd. Uit welke stad komt dit beeld? Neem de letterwaarde van de eerste letter. (antwoord J)

Nu snel op zoek naar de beloning van 25.000 goudstukken, voordat je familie er mee vandoor gaat! Het valt niet mee om gevierendeeld op de eindbestemming te komen, maar als je alle vragen goed hebt beantwoord, moet het met enige moeite toch te doen zijn.



De cache is te vinden op N 52° W.X - E 004° Y.Z (formules op 28-8-2017 opnieuw gewijzigd!)

W =

J - C

 

X =

H * (D - E) + F

 

Y =

B * (H / J) - G - H

 

Z =

J * (D - A) - (C + F)

 

Additional Hints (Decrypt)

jvg bc jvg, ynnt (ovw qr fgehvx)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)