Skip to content

[BE15] 17 - Fietsrondje Zeijen Bonus Mystery Cache

This cache has been archived.

Team Dito: Helaas, geen tijd om op korte termijn onderhoud aan deze serie te plegen.

Team Dito

More
Hidden : 9/5/2015
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is neergelegd ter gelegenheid van


Fietsen rond het dorp Zeijen
Het Fietsrondje Zeijen is een route door het landschap rond Zeijen. De route is circa 30 km lang en laat landschappelijke en cultuurhistorische bezienswaardigheden zien en geeft informatie over de gevarieerde en fraaie omgeving. Het fietsen van het rondje helpt de fietser om het landschap als het ware 'te lezen'. Ook ontstaat een goed beeld van het agrarisch gebruik van de omgeving van Zeijen. Wij wensen u een boeiende en plezierige fietstocht.

Zeijen
Zeijen is een echt Drents brinkdorp met nog veel Saksische boerderijen. Ten zuiden van het dorp is na 1950 op bescheiden schaal nieuwbouw gepleegd. Het dorp heeft een openbare basisschool, sportvelden, enkele winkels en een horecagelegenheid en is voor de overige voorzieningen aangewezen op Assen of op dorpen in de buurt.
Zeijen ligt op een zandrug (Zeijerrug) en de omgeving kent de karakteristieke indeling met de brinken, de essen, de groenlanden en de velden. Aan beide zijden van de Zeijerrug loopt een beekje. De Grote Masloot in het oosten en de Broekenloop in het westen. In de omgeving zijn een groot aantal cultuurhistorische en archeologische bezienswaardigheden en de natuur- en landschapswaarden rond het dorp zijn groot. In grote delen van het gebied is de landbouw de voornaamste grondgebruiker.

De bonuscache
Onderweg verzamel je informatie voor het vinden van de bonuscache.
De bonus is te vinden op: N 53° AB.CDF E 006° GH.KLM

Toestemming
Deze cache is geplaatst met toestemming van de gemeente Tynaarlo. Waarvoor dank.

Interessante informatie voor onderweg


In de buurt van de parkeerplaats: Aan de brink
Oorspronkelijk lag deze brink aan de rand van het dorp waar de schapen van de boeren 's ochtends bijeenkwamen om door de schaapherder meegenomen te worden naar de heide. Op de brink plantte men eikenbomen om te gebruiken als bouwmaterialen voor de boerderijen. Ook was de brink de ontmoetingsplaats van het dorp.

In de buurt van 01 - Fietsrondje Zeijen: De herberg ' Nieuw Ubbena'
Tot 1850 bestond Ubbena alleen maar uit de herberg 'Nieuw Ubbena'. Op de Franse kaarten van Drenthe uit 1812 komt Ubbena nog niet voor. De noord-zuid lopende route Groningen-De Punt-Vries-Ubbena-Rhee-Assen-Meppel-Zwolle was met de totstandkoming van de postwagendienst Groningen-Amsterdam in de 17e eeuw van landelijke betekenis.
De herberg Nieuw Ubbena was gelegen aan de rijksstraatweg die, als eerste (rijks)straatweg in Drenthe, in 1825 werd verhard.

In de buurt van 02 - Fietsrondje Zeijen: Rhee
Op inititatief van de bewoners van Rhee zijn tegenover de historische 'Picardt Hoeve' een brinkje en enkele kampjes aangelegd. Kampjes zijn kleine akkertjes met houtwallen daar om heen. De historische situatie is zoveel mogelijk benaderd. In november 1643 doet Johan Picardt zijn intrede als predikant van Rolde. Hij komt te wonen op het erve van Rhee. Allereerst is Picardt predikant, maar hij is ook algemeen breed ontwikkeld met kennis op het gebied van geneeskunde en geschiedenis en hij heeft duidelijke opvattingen over mogelijke verbeteringen in de landbouw.
Na de S-bocht ziet u aan uw rechterhand een bosje en vervolgens een houtwal. Voor de houtwal ziet u een zogenaamde boermarkesteen. Ook elders langs de route treft u deze stenen aan. In vorige eeuwe werd met dergelijke stenen de begrenzing van het gebied van een boermarke afgepaald.

In de buurt van 05 - Fietsrondje Zeijen: Schoolpad, monument en Arboretum
Eind negentiende eeuw werd een voetpad van Zeijerveen naar Zeijen aangelegd ten behoeve van kinderen uit Zeijerveen die in Zeijen naar school gingen. De gemeente Assen heeft recent hier een verhard fietspad aan laten leggen.
Aan uw rechterzijde ligt in het bos een verzetsmonument. Een zwarte gedenkplaat dient ter herinnering aan twee verzetsstrijders. Het monument is geadopteerd door de basisschool uit Zeijen.
In het arboretum zijn boomsoorten uit vijf continenten aangeplant; de namen zijn vermeld op informatiebordjes. Een wandelroute verbindt de continenten.

In de buurt van 06 - Fietsrondje Zeijen: Het Zeijerveld
Het Zeijerveld is een gebied van 620 hectare groot. Het werd als woeste grond in 1907 van de Zeijer boeren gekocht door Jacob Theodoor Cremer, president van de Nederlandsche Handelmaatschappij en oud-minister van Koloniën. Cremer liet het gebied in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog in het kader van een werkverschaffingsproject ontginnen. Vanaf de Drentsche Hoofdvaart werd de Asserwijk gegraven voor afwatering en transport. Langs en bij de Asserwijk liet Cremer vijftien boerderijen bouwen, de zogenaamde 'hoeven' en een aantal arbeiderswoningen. De namen op de gevels van deze boerderijen herinneren aan die tijd. De Asserwijk is later verlengd en buigt af naar Zeijen en zorgde ervoor dat ook Zeijen destijds bereikbaar werd per schip. Vandaar dat dat deel door de plaatselijke bevolking de 'Zeijerwiek' wordt genoemd.

Na 07 - Fietsrondje Zeijen: Nieuw Landgoed Zeijerveld
De overheid heeft de afgelopen jaren de ontwikkeling van zogenaamde Nieuwe Landgoederen gestimuleerd. Nieuwe Landgoederen moeten een belangrijke maatschappelijke meerwaarde geven. Naast de ontwikkeling van een bepaalde nieuw bos, wordt ook een positieve bijdrage geleverd aan natuur- en landschapwaarden. Het landgoed moet ook ontsloten zijn voor de wandelaar of de fietser, waarbij de beleving van de directe omgeving een belangrijke rol speelt. Het woonhuis dient een zekere uitstraling en allure te hebben en inpasbaar te zijn in de omgeving.

In de buurt van 09 - Fietsrondje Zeijen: De 'Esch' en Saksische boerderijen
De 'esch' of 'es' was de gemeenschappeljke akker en deze lag van nature hoger dan het aangrenzende dorp Zeijen. De akkers waren gezien de natuurlijke goede drooglegging geschikt voor akkerbouw, zoals rogge. Zij werden intensief gebruikt en de vruchtbaarheid was van groot belang. De mest werd in de zogenaamde potstallen met heideplaggen vermengd en op de es gebracht. Deze vorm van bemesting leidde tot een verdere ophoging van de gronden. De essen worden nu als landschappelijk waardevol aangemerkt en beschermd.
Nog steeds zijn de essen rond Zeijen goede gronden voor de teelt van akkerbouwgewassen.
Aan de westzijde van Zeijen staat de oudste bebouwing met Saksische boerderijen uit de 18e eeuw. De historische structuur van Zeijen is nog goed herkenbaar.

In de buurt van 10 - Fietsrondje Zeijen: De 'Zeijerstrubben' en Verzetsmonument Zeijerstrubben
Aan de rand van de Noordes liggen de Zeijerstrubben. Het was oorspronkelijk een eikenhakhoutbos en diende als gebruiksbos voor het dorp Zeijen. Men liet er schapen en varkens grazen en haalde er hakhout en brandstof vandaan. De leeftijd van de strubben wordt geschat op 1000 jaar. Sinds 1959 zijn de Zeijerstrubben als natuurmonument in beheer bij Staatsbosbeheer. In de kruidlaag onder de eiken, komt, als enige vindplaats in Nederland, een vitale populatie voor van de Zweedse kornoelje. Een afbeelding ervan staat in de het wapen van de voormalige gemeente Vries. In het bos liggen ook enkele prehistorische grafheuvels.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog trok Lourens Touwen (1894-1944) zich het lot van de Joden en andere onderduikers aan en hij was actief betrokken bij het verbergen van Joodse burgers. Daarnaast zat hij in het verzet. Hij werd uiteindelijk gearresteerd en vanuit het verzet werden vertwijfelde pogingen gedaan om Touwen te bevrijden. In het geheim werd hij in 1944 door de achterdeur weggebracht naar Vries waar hij samen met de eerder gearresteerde koerierster Annie Westland (schuilnaam) hier op de heide door de Duitsers werd doodgeschoten. De lichamen werden bij toeval door de jachtopziener gevonden. Het monument is geadopteerd door de basisschool uit Zeijen.

In de buurt van 11 - Fietsrondje Zeijen: Het hunebed Zeijen (D5) en het Noordsche Veld
Een hunebed of dolmen is een steenkamer uit de prehistorie die bestaat uit staande draagstenen en is overdekt door platte dekstenen. Oorspronkelijk werd een groter deel van het hunebed bedekt met zand, de zogenaamde dekheuvel. Wat u ziet is maar een klein deel van het hunebed, de acht zijstenen en de twee sluitstenen liggen voor het grootste gedeelte nog onder de grond.
Het Noordsche Veld is een uit bos, heide en beekdalgraslanden bestaand natuurgebied van Staatsbosbeheer. Het gebied ligt op een rug van keileem en ongeveer 100 hectare van dit gebied is heide. Het is een archeologisch interessant gebied. Er bevindt zich een groot complex van prehistorische akkers, ook wel celtic fields genoemd, een urnenveld en een groot aantal grafheuvels. Deze dragen de naam de Negen Bargies, hoewel er meer te tellen zijn. Door afplaggen en begrazing probeert Staatsbosbeheer de vergrassing van de heide tegen te gaan en in augustus kan men zien dat dit goed lukt.

In de buurt van 14 - Fietsrondje Zeijen: De landbouw
U fietst nu de landbouwenclave ten noorden van Zeijen in, het gebied 'Zeijerlaar' en de 'Zeijermaden'. De ruilverkaveling Vries, afgesloten in 1974, maakte het mogelijk dat zich rond Zeijen relatief grootschalige landbouwbedrijven konden ontwikkelen. De schaalvergroting van de landbouw zet zich nog steeds door. Kleinschalige gezinsbedrijven kunnen niet concurreren op de wereldmarkt. Zij beëindigen hun bedrijf of zoeken naarstig naar een aanvullend inkomen. In 1900 waren er in en rond Zeijen nog circa 40 boerenbedrijven. Anno 2013 zijn er nog drie boeren in Zeijen. Rondom Zeijen zijn er achttien boeren en deze hebben 1909 hectare in gebruik, waarvan 673 hectare is gelegen binnen de boermarke van Zeijen. Een ander veel gehoord woord voor een hectare grond is het woord 'bunder'. Naast melkveehouderij en akkerbouw hebben in dit gebied enkele van deze bedrijven een aanvullend inkomen. Bijvoorbeeld uit natuur en landschap of uit het leveren van energie in de vorm van biogas.

In de buurt van 16 - Fietsrondje Zeijen: Het beekdal
Een beekdal is een lager gelegen gebied in het dekzandgebied waardoor een beek stroomt die zorgt voor de afwatering van het gebied. Deze zogenaamde groengronden of madelanden aan weerszijde van de beek zijn de lagere en vochtige delen rond het dorp Zeijen. Zij dienden in het begin van de vorige eeuw als hooi- en weilanden voor het vee. Die madelanden werden gemeenschappelijk beweid door koeien. De nattere hooilanden werden eens per jaar gemaaid. De talrijke kaveltjes hadden elk hun eigen naam, een zogenaamde 'veldnaam'. De veldnamen riepen allerlei associaties, betekenissen en voorstellingen op. Het waren voor de lokale inwoners herkenbare plekken in het landschap.
De meeste beken zijn in de loop der tijden gekanaliseerd en het waterpeil wordt beheerst met behulp van stuwen. In enkele beekdalen in Drenthe wordt de oorspronkelijke situatie van voor 1900 weer zo veel mogelijk hersteld. In deze gebieden ontwikkelen zich als gevolg van de herstelde ondiepe grondwaterstromen belangrijke natuurwaarden.
Rond Zeijen zijn door de Stichting Zeijerwiek bij de beekovergangen brugleuningen geplaatst. Deze hebben als doel om voor de weggebruiker het beekdal te accentueren en de beleving te vergroten.

Additional Hints (Decrypt)

ubyyr obbz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)