Skip to content

Fyns Hoved - et kystlandskab i evig forandring. EarthCache

Hidden : 3/1/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

BEMÆRK! Dette er en earthcache - der er ingen fysisk cache på stedet.

BEMÆRK ligeledes at den er udgivet som en cache i serien Blandede Bolcher. I får tilsendt værdien for C, når I har sendt svarene til os.


Fyns Hoved er et godt sted at se på kystlandskabets udformning og at blive klog på, hvordan landet blev skabt, men også hvordan det stadig ændrer sig. Her er nemlig det meste: odder, drag, morænebakker, strandengskyst, strandvoldskyst og klintkyster.

Da den sidste istid sluttede for 11.500 år siden og vores varmetid - Postglacial tiden - startede, begyndte landskabet at ændre sig til det vi kender i dag. Isen smeltede og stenalderhavet opstod. Men samtidig begyndte landet nord for 0-isobasen (linje, der går gennem Danmark - den krydser Fyn fra et sted mellem Svendborg og Nyborg og over til Middelfart) at hæve sig op, således det i dag har hævet sig cirka 150 cm.

På dette tidspunkt var Hindsholm et ørige - feks. lå bakkerne Fyns Hoved, Jøvet, Sabbesborg og Søbjerg som moræneøer i havet. Men selvom Fyn fik sit nuværende udseende i grove træk i forbindelse med landhævningerne, så ændrer kystlinjen sig til stadighed. Bølgerne og strømmene gnaver sig ind i klinterne og fører materialet med sig til roligere farvande, hvor det skaber nyt land i form af odder, strandvolde og drag.

Selve bakken Fyns Hoved er en morænebakke efterladt af gletscherne under Weischelistiden og klinterne består derfor af moræneler, der er en stenet, grusholdig og sandholdig aflejring afsat af gletsjerne. De stejle, nærmest lodrette klinter opstår, når havet eroderer kysten med sine bølger og sin strøm. Når bølgerne hamrer ind på morænebakkens side, slår de bakken i stykker og de mindre partikler optages i vandet, mens de store - som f.eks sten - bliver liggende tilbage på stranden.

Derfor findes der ofte store stakke af sten på strandkanten neden for klinten - sten der egentlig har siddet i klinten, men som er faldet ned efterhånden som den er blevet eroderet. De fleste sten på Fyns Hoved er granit eller gnejs og stammer fra grundfjeldet i Skandinavien - men der ses også finkornede, ensartede bjergarter, der er opstået ved vulkanisme og flint, der er dannet i kridt- og kalklagene i undergrunden.

Når klintkysten eroderes er der to muligheder:

- bølgerne går lige ind på kysten, hvilket vil betyde at materialet vil blive i området.

Der vil i denne situation med tiden dannes et fladere område - et såkaldt abrasionsflak - foran klinten. Flakket vil - sammen med strandens bredde og et evt. faldende havniveau, være med til at sikre, at klinten bliver skånet for de store påvirkninger således at den ikke længere bliver eroderet. Når erosionen stopper vil klinten stille og rolig gro til og man siger at klinten ikke længere er aktiv. Klinten vil ofte stå som en stejl, tilgroet bakke et stykke inde på land.

- eller der kan ske det, at bølgerne går på skrå ind på kysten. Dette vil betyde, at materialet vil blive ført med strømmen op langs kysten og først lægge sig et nyt sted, når vandet igen er roligt. Det er denne proces, der skaber odder, strandvolde og drag og som kan jævne en kystlinje ud.

Strandvoldene består af sten og sand og grus og kræver store bølger for at opstå. Stenene er jo tungere og kræver derfor mere energi for at blive flyttet. Et fint eksempel på en strandvold ses ved Tornen. Her er hele stranden ud mod havet sten og hvis man besøger stedet på den rigtige dag, kan man se at voldene af sten er dannet af flere omgange, idet de ligger parallelt side om side, række på række. Et voldsomt stormvejr vil jævne de enkelte mindre volde ud og skabe en fladere flade.

Når en strandvold vokser ud i havet, dannes der en odde. Når odden vokser ud, vil strøm- og bølgeforholdene ændre sig langs volden og der vil derfor ofte opstå en krumning yderst ude på odden. Når en oddespids er blevet fastforankret og ikke længere flytter sig det store, vil strømforholdene og vanddybden igen ændre sig og ofte ser man en ny odde vokse ud fra strandvolden en tand længere ude. Denne proces kan tydelig ses på Tornen - som ender i en stak odder. Når oddedannelsen krummer som den gør på Tornen, kaldes det en krumodde.

Undertiden kan krumodden nå helt rundt, så der til sidst dannes en egentlig strandsø. Pugesø, som man kører lige forbi, hvis man bruger denne earthcache's p-koordinat er et eksempel på dette.

En odde kan også vokse fra en ø til en anden eller over til fastlandet. Dermed dannes der til sidst et drag. Et eksempel på et drag ses mellem Fyns Hoved og Jøvet. Ja faktisk kører man på draget, hvis man anvender p-koordinatet til denne earthcache.

På læsiden af en strandvold kan der dannes en vig med stille vand, hvor sandet og de lettere materialer har mulighed for at bundfælde sig og dermed opstår der en egentlig strandengskyst. På Fyns Hoved kaldes området bag Tornen for Fællesstrand og er et fint eksempel på en strandengskyst, hvor bevoksningen går helt ned til vandet. Strandengen oversvømmes ind i mellem: er det en stille oversvømmelse aflejres der fint ler og organisk materiale, mens det er sand, der aflejres ved voldsommere oversvømmelser. Derfor vil strandengen, hvis man forsigtigt graver ned i den, være lagdelt med fine og mørke lag og med grove og lyse lag ned igennem.




Bemærk: Dele af området er fredet som fuglereservat og der er ingen adgang er på Mejlø, Enø og Tornen fra 1. april til 15. juli.

Kilder:
Naturen i Danmark bind 5: Geologien af Kaj Sand Jensen & Gunnar Larsen. Gyldendals forlag.
Danmarks geologiske seværdigheder af Ib Marcussen & Troels V. Østergaard. Politikens Forlag.
Geologisk set: Fyn og Øerne af Gunnar Larsen. Geografforlaget, Fyns Amt og Miljøministeriet.
www.historiskatlas.dk


For at logge denne earthcache, skal du rundt på Fyns Hoved og finde svarene på 4 opgaver. Derefter sender du dine svar til os via vores geocachingprofil. Du behøver ikke vente på svar fra os før du logger earthcachen som fundet.

1. Gå til N55 36.975 E010 35.337

Du står her foran en høj, aktiv klint, som er skabt af havets erosion af morænebakken. Morænebakken blev skabt i forbindelse med den sidste istid, hvor en gletscher skubbede en bunke sedimenter sammen til en randmoræne. Her på stedet kan man samtidig se, hvordan de bløde lag har kunne folde sig i bugtede lag.

Du skal nu beskrive klintens udseende og du skal især lægge vægt på de bugtende lags retning, tykkelse og klintens højde og stejlhed. Beskriv ligeledes erosionsmaterialet ved foden af klinten og fortæl, hvorfor du tror, at en høj skrænt eroderes langsommere end en lav skrænt? Fortæl ligeledes, hvor du tror, at resten af materialet er forsvundet hen - kig i den forbindelse f.eks. på bølge- og strømretningen.

2. Fortsæt nu til N55 37.033 E010 35.424 og nyd udsigten ud over Fyns Hoved og Tornen. Tornen har gennem de sidste 100 år gennemgået en stor forandring - som det kan ses på kortene herunder.

Beskriv hvad du tror, der vil ske med Tornen gennem de næste 100 år. Begrund gerne svaret.

Det kunne samtidig være fint med et billed ud over Tornen, men denne opgave er frivillig.

3. Gå videre til N55 36.530 E010 36.059 og beskriv klintens stejle side lige som ved punkt 1. Vurder ligeledes her om klinten er aktiv eller ikke aktiv og vurder, hvor materialerne bliver ført hen, såfremt I mener den er aktiv.

4. Gå til sidst til (man må ikke køre til stedet) N55 36.994 E010 37.267 . Her har I mulighed for at se, hvad havets kræfter kan gøre ved kystens udseende. Horseklint var i 1960'erne en 8 meter høj klint, som siden har lagt materialer til krumodden Tornen.

Vurder hvor høj klinten er i dag kig på stranden foran klinten - dens stejlhed, bølgernes størrelse og på resten af klintens bevoksning og vurder om klinten fortsat vil blive eroderet.





English version. Some of the text is from the english wikipedia.

Hindsholm is a nice place to watch the coastal landscapes and to learn, how the area have been made but also how the landscape still changes. At Hindsholm you will find spits, tombolo, ridges, marsh coast, beach ridge coast and cliff coasts.

About 11500 years ago the Holocene started and the landscape began to change into what we know today. The ice melted and the Stone Age sea arose. At the same time Hindsholm started to elevate and has today risen about 150 cm.

At this time Hindsholm was a group of islands as Fyns Hoved, Jøvet, Sabbesborg and Søbjerg was moraine islands in the sea. But even though Funen acquired its present appearance roughly by the land elevations, the coastline still changes. The waves and currents erode the cliffs and brings the material to calmer waters, where it forms new land in form of spits, sand bars and tombolos.

The cliffs consists of boulder clay, in which there are irregular lenticular masses of more or less stratified sand, gravel or loam. When the cliffs erodes, the larger stones stays on the beach and the smaller parts are being transported to other places.

Therefore, there are often large stacks of rocks on the shore below the cliff. The rocks were originally placed in the cliff, but has fallen down as it has been eroded.

When cliff coast erodes, there are two possibilities:
- The waves hits the coasts straight on, which leaves the material in the same area. This situation often forms a flatter area in front of the cliff. This flat area will, along with the width of the beach and a possible falling sea levels, secure the cliffs from further erosions. When the erosion stops, the cliff will eventually become overgrown and it is said that the cliff is no longer active.

The other possibility is this: the waves are hitting the shore at an angle. Then the material will be carried by the currents up the coast. When the water is calm, the materials will settle. This process creates the spits, the beach ridges and the tombolos and can straighten out the coastline.

A beach ridge is a wave-swept or wave-deposited ridge running parallel to a shoreline. It is commonly composed of sand as well as sediment worked from underlying beach material. The height of a beach ridge is affected by wave size and energy. At the side towards to the sea Tornen has a fine example of a beach ridge.

A spit is a deposition landform found off coasts. At one end, spits connect to a head, and extend into the nose. A spit is a type of bar or beach that develops where a re-entrant occurs, such as at cove's headlands, by the process of longshore drift.

Wave refraction can occur at the end of a spit, carrying sediment around the end to form a hook or recurved spit. Wave refraction in multiple directions will cause a complex spit to form. Tornen is a fine example of a complex spit.

If the spit isn't breached by the sea the spit may become a bar, with both ends joined to land, and form a lagoon behind the bar. The small Pugesø, which you passed on the way to the parkingarea, is an example of this.

If an island lies offshore near where the coast changes direction, and the spit continues to grow until it connects the island to the mainland, it is then called a tombolo. The parking area is situated on a tombolo!!!

As spits grow, the water behind them is sheltered from wind and waves, and a salt marsh is likely to develop. The area behind Tornen is called Fællesstrand and is a fine example of a salt marsh.

Please note: Parts of the area is protected as a bird sanctuary and there is no access on Mejlø, Enø and thorn from 1 April to 15 July.

Kilder:
Naturen i Danmark bind 5: Geologien af Kaj Sand Jensen & Gunnar Larsen. Gyldendals forlag.
Danmarks geologiske seværdigheder af Ib Marcussen & Troels V. Østergaard. Politikens Forlag
Geologisk set: Fyn og Øerne af Gunnar Larsen. Geografforlaget, Fyns Amt og Miljøministeriet. www.historiskatlas.dk


To log this earth cache, you will have to take a walk and find answers to four tasks. Then you have to send your answer to us via our geocachingprofile. You need not wait for a response from us before you sign the earthcache as found.

1. Walk to N55 36.975 E010 35.337

You are standing in front of a tall, active cliff, created by marine erosion. The moraine was created during the last ice age when a glacier pushed a pile of sediments along and formed a lateral moraine. Here on the site you can also see how the soft layer has folded into winding layers.

Here you have to describe how the cliff looks and you should pay particular attention to the orientation of the winding layer and their thickness and the height and steepness of the cliff. You also have to describe the material laying at the base of the cliff and tell why you think that a high cliff erodes slower than a low?
Tell also where you think the rest of the eroded material has gone - a look on the wave and current direction could help you..

2. Continue the walk to N55 37.033 E010 35.424 and enjoy the view over Fynshoved and Tornen. Tornen has over the last 100 years undergone a big change - as can be seen on the maps below.

Describe what you think will happen to Tornen through the next 100 years. Please give reasons for the answer.
It could also be fine with a picture out towards Tornen, but this task is optional.

3. Continue to N55 36.530 E010 36.059 and describe the steep side of the cliff as with WP1. You also have to describe if you think the cliff is active or inactive. If you think it is active, you also have to tell, where you think the materiel are being led.

4. At last you walk to (it is not permitted to drive to this WP)N55 36.994 E010 37.267. Here you have the opportunity to see what the power of the sea can do to the coastal landscape. Horse Klint used to be an 8 meter high cliff in the 1960s but since the sea has eroded it and the materials has formed the curved spit Tornen.
Describe how high the cliff is today, look at the beach in front of the cliff - its steepness, wave size and on the rest of the cliff vegetation and tell us, if you think that the cliff will continue to be eroded.

Additional Hints (No hints available.)