Skip to content

Aerocache - Duits WO1 Vliegveld Kruishoutem Traditional Geocache

This cache has been archived.

HartenDame:
Deze geocache wordt gearchiveerd wegens te lang op inactief staan.

More
Hidden : 1/21/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Bezoek het Belgische Luchtvaarterfgoed

Dit is een oppikker die je brengt naar een interessante site uit WO1. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was deze Zijldegemkouter de locatie van een Duits vliegveld, maar behalve de vlakke uitgestrekte hooggelegen boomloze akker is hiervan weinig nog zichtbaar. Dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de wijde vergezichten over Kruishoutem en zijn deelgemeenten.


WO1 geschiedenis van de site

Het vliegveld van Kruishoutem werd begin augustus 1917 aangelegd. De keuze van de Duitsers viel op de Zijldegemkouter die zich even buiten de dorpskom, op een hoogte tussen veertig en zestig meter, ideaal uitstrekt aan de linkerzijde van de steenweg Kruishoutem - Oudenaarde. Deze landingsplaatsen, waarvan de meeste in de zomer 1917 werden aangelegd, lagen meestal redelijk ver van het front, langs een grote baan en waren niet aangesloten op het spoorwegnet. Het vliegveld van Kruishoutem lag wel vlakbij de berm van de stoomtram die Geraardsbergen met Kruishoutem verbond. Eventueel kon dat vervoermiddel het nodige materiaal ter plaatse brengen.

Een deel van de plaatselijke bevolking werd opgeëist om het vliegveld zo vlug mogelijk in gereedheid te brengen. Nadat het geruimd was, werden de grachten opgevuld met aarde en werd het terrein geëffend. Aldus werd een plein van circa 600m op 600m bekomen. De vliegtuigen hadden plaats genoeg om, pal tegen de wind in, langs alle mogelijke kanten op te stijgen of te landen.

Aan de overzijde van de steenweg Kruishoutem - Oudenaarde stonden een kapel en de houten Kapellemolen. Omdat beide gebouwen het landen en het opstijgen konden belemmeren als de wind uit het zuidwesten waaide, werden ze op bevel van de Duitse bezetter op 18 augustus 1917 gesloopt.


Kapel op de Zijldegemkouter

Op het vliegveld waren vooral toestellen van het “G”-type, de zogenaamde Grossflugzeuge gebaseerd. Omdat die trage toestellen een gemakkelijke prooi waren voor de geallieerde jachttoestellen en het afweergeschut, vlogen ze vooral ’s nachts. De in Kruishoutem gebruikte bommenwerpers zouden A.E.G. G.IV’s geweest zijn. De smaldelen vlogen ook met snelle tweezitters van het “C”-type zoals Roland C.II’s die over dag boven het front werden ingezet.


AEG G.IV Bommenwerper

Roland C2 Jager

Als de vliegtuigen naar de startplaatsen reden, werden ze begeleid door oudere of licht gewonde en herstellende militairen die aan de uiteinden der vleugels meestapten. Bij het opstijgen bleven ze nog even meelopen want zolang de vliegmachine niet genoeg snelheid verworven had en de staart niet van de grond was gegaan, was het zicht van de piloot immers belemmerd door de neus van het toestel. Opgeëiste burgers die op het vliegplein werkten, waren belast met het wegvagen van de wielsporen nadat de vliegtuigen opgestegen of geland waren. Zo konden de sporen niet door overvliegende Britse of Franse piloten of waarnemers gezien worden. Het is trouwens ook om minder op te vallen dat de tenten ten behoeve van de vliegtuigen en het personeel dicht bij de bestaande gebouwen werden opgeslagen.

Tijdens de bevrijdingsdagen verlieten de Duitse vliegtuigen de Zijldegemkouter. Volgens de lokale overlevering zouden de toestellen niet verder geraakt zijn dan de omgeving van Nazareth. Het is een feit dat er op dat moment hevig gevochten werd in de streek tussen Schelde en Leie. De Franse en Amerikaanse troepen drongen de Duitsers terug en werden daarbij gesteund door vliegtuigen van de RAF en van het Franse Luchtleger. De Duitsers hadden hun vroegere vliegvelden in de nabijheid van het front verlaten en de Britse toestellen opereerden nu vanop landingsbanen die binnen onze grenzen gelegen waren. Het vliegveld van Kruishoutem dat redelijk ver van het vroegere front lag, was op het einde oktober, begin november 1918 echter nog in Duitse handen.

Koude Oorlog geschiedenis van de site

Op vrijdag 2 juli 1954, gedurende een formatievlucht op 25.000 voet, vielen de beide straalmotoren van de Gloster “Meteor” F 4 met code EF 14 van de Belgische Luchtmacht uit. Piloot Adjudant-Vlieger Georges D’Hert die te Koksijde, bij de Operational Training Unit zijn opleiding tot jachtpiloot verderzette, kreeg ze niet terug aan de gang en opteerde voor een kraaklanding op de Zijldegemkouter.


Gloster Meteor

Voor meer info, voor meer erfgoed, en met dank aan de volgende bronnen (waaruit we mochten kopiëren):
Bunkergordel.be
HangarFlying.be
Luchtvaartgeschiedenis.be

Huidige site

Van de afgebroken Kapellemolen is vandaag niets meer te zien, behalve de naam van de overliggende weg “Kapelstraat”. Weliswaar, wanneer je op de site bent, begrijp je goed waarom een vliegveld hier ideaal is: redelijk vlak, hoog gelegen en vrij uitgestrekt. De bomen zijn weggehaald om de vliegtuigen vrije toegang te geven. Die zijn nooit meer teruggekeerd.

Naast het historisch karakter van de site, is het ook een mooi uitzichtspunt van waaruit de kerken van Kruishoutem, Wannegem en Lede te zien zijn. Je ziet ook de Schietsjampettersmolen te Wannegem.

Andere caches in deze reeks

Aerocache - Duitse WO2 Radarpost
Aerocache - Duits WO1 Vliegveld Scheldewindeke
Aerocache - Vliegveld Kortrijk-Wevelgem

Instructies

Herstel aub de cache in zijn bedoelde staat: met slotje en strikje, en de kraag naar buiten. Dank.

Additional Hints (No hints available.)