Skip to content

Mas de Sebarroja Traditional Cache

This cache has been archived.

Moriarty: Fi

More
Hidden : 1/10/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Moriarty

Mas de Sebarroja

Antic Mas Vilarenc que donà el mateix nom al torrent proper (conegut ara pel Torrent de Sebarroja) i que ja es troba documentat a l'edat mitjana. Després al segle XVII passà a mans de la família Pahissa i fou conegut pel Mas Pahissa. Uns anys després el tenia la família Sebarroja, que donà nom definitiu al mas fins a l'actualitat. Al segle XVIII la pubilla Sebarroja es casà amb un noi de la família Vinyes i el cognom de la nissaga familiar canvià.


Mas de SebarrojaA finals del segle XVIII l'amo era Bartomeu Vinyes i Vintró, àlies Sebarroja, que fou alcalde de Santpedor els anys 1807-08, durant el període de l'inici de la Guerra del Francès. Ell era la màxima autoritat del poble i qui signa tots els documents importants. Curiosament, el seu fill i hereu, Josep Vinyes i Vila, àlies Sebarroja, fou elegit capità de la 4a Companyia de Reserva de Sometents de Santpedor, juntament amb els també santpedorencs Ramon Rovís i Silvestre Sebarroja.


La seva participació en els fets de les dues batalles del Bruc (6 i 14 de juny de 1808) juntament amb la presència del seu fill i hereu, Josep Vinyes (traginer) com a caporal del sometent de Santpedor fan d'aquesta família -pare Tradicionalment, la figura del caporal Josep Vinyes ha estat la que més mèrits i valor militar ha rebut en referència a les batalles del Bruc. Poques coses més en sabem, però sembla que feu la carrera militar i que morí empresonat pels seus ideals absolutistes al penal de Ceuta durant el Trienni Lliberal (1820-22).


Actualment s'està fent una nova reintrepretació -amb més rigor històric- dels fets del Bruc, del Timbaler i de la guerra del francès des de la perspectiva de la vila de Santpedor, i per això està en estudi la genealogia i les activitats vitals i socials dels membres més destacats i participatius de Santpedor en el període de la Guerra del Francès (1808-1814). Tot sembla apuntar a l'existència d'una forta oligarquia local entrellaçada per estrets llaços familiars i de parentiu, que controlava tots els aspectes de poder local, tant econòmics com polítics del moment. Això fa pensar que tots els actes i totes les accions eren acuradament calculades per assolir el fi desitjat, cosa que permetrà donar una anàlisi en profunditat de tots els elements que van interaccionar en aquest rellevant episodi històric a nivell local, fins ara només havia estat interpretat a partir d'actes i accions purament anecdòtics i superflus.

Font: http://www.visitasantpedor.cat


NOTA SOBRE EL CATXÉ

És el meu segon geoamagatall, aquest cop no hi ha pistes.

Recomanacions:

  • No pengeu fotos del catxe, ni del seu amagatall siusplau. Si teniu per costum fer-ne una foto feu-la del logbook sol.
  • Procureu aprofitar el logbook, no és gaire gran.
  • Fixeu-vos molt bé en com l'heu trobat i mireu de deixar-lo ben bé de la mateixa manera, ja que d'això en pot dependre l'experiència de la propera cerca.

Espero que el gaudiu! Sort!


Additional Hints (No hints available.)