Skip to content

Festung IJmuiden-Mammut Gerät W.N.63a Multi-cache

This cache has been archived.

Dolende-Ridder: Wegens gewijzigde omstandigheen wordt deze cache m.i.v. 17-02-2021 gearchiveerd. !!!

More
Hidden : 1/7/2014
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is mijn derde cache in de serie: "Festung IJmuiden". Deze Multi brengt je naar de voormalige Duitse radarstelling op het Vuurbaakduin in Wijk aan Zee. Het duinterrein is hier vrij sterk geaccidenteerd en je loopt over een zandpad. De afstand vanaf het beginpunt tot aan de cache is 2 km

b>Let op! Per 09/06/2020 is het tel.nr gewijzigd!!bij wp1

Deze radarstelling was een onderdeel van de Festung IJmuiden, aangeduid als W.N.63a (WiederstandNest 63a). Er stonden hier, naar mate de oorlog duurde, diverse radarsystemen opgesteld.

Binnen de Festung IJmuiden bevonden zich meer dan 60 wiederstandsnesten. Wiederstandsnesten waren naast deze radarstelling onder andere de aan de zeereep opgestelde batterijen met scheepsgeschut, het Forteiland in de havenmond van IJmuiden met zeer zware bewapening, vijf zware luchtdoelbatterijen die rondom de Festung stonden opgesteld en verder waren wiederstandnesten te vinden in de buurt van tankmuren, tankgrachten, wegafsluitingen (walzkörpersperre) en spoorwegafsluitingen met zware hekken (z.g. rollböcke). De Festung IJmuiden besloeg een oppervlakte van ruim 20 km2.


Het meest indrukwekkende radar in deze W.N.63a was het reusachtige ‘Mammut Gerät’, vrij vertaald als ‘Groot Apparaat’. Het enorme radarscherm van ruim 20 meter breed en 13 meter hoog stond bovenop een speciaal hiervoor ontworpen bunker van het type V143. Op het dak van deze bunker stonden drie betonnen pijlers waarop het radarscherm was geplaatst. Het enorme radarscherm bovenop dit hoge duin zorgde ervoor dat het geheel van verre was te zien.
Enkele jaren lang was dit het aanzicht van Wijk aan Zee, met links boven op het duin het grote scherm
van de Mammutradar en de observatietoren. Rechts van de toren staan de andere radars opgesteld.

De huidige situatie. Het witte huis links en de hoekwoning rechts zijn nog herkenbaar. De observatietoren
gaat tegenwoordig schuil achter de bomen. Na de oorlog werd op een aantal bunkers hotel het Hoge Duin gebouwd (rechtsboven).

De Mammut (codenaam Cäsar) had een bereik tot 300 kilometer maar een nadeel was dat het radarscherm vast stond opgesteld. Door deze vaste opstelling had dit type radar een beperkt bereik.

Een veelvuldig gebouwd type radar dat zich vrij kon bewegen was de Würzburg Riese. Dit type radar had een schotel met een diameter van 7,5 meter en had een bereik tot 60 km. Dit type radar stond opgesteld op een betonnen sokkel en kon 360 graden draaien, maar dit draaien ging vrij traag. Een ander vrijbewegend type radar was de Freya. Het Freya radar draaide sneller, maar deze had als nadeel dat het slechts een bereik had tot 20 km en niet heel nauwkeurig was. Door een combinatiegebruik konden de diverse elkaar aanvullen en werden doeltreffender in gebruik.
Deze foto is net na de oorlog gemaakt. Naast de observatietoren de Freya radar en de Würzburg Riese.
Van de laatste is de schotel inmiddels verwijderd


  RADARSSYSTEMEN GEBOUWD IN W.N.63a
  Mammut FuMO 52, codenaam Cäsar, bereik tot 300 km
  Würzburg Riese, FuMO 214, bereik tot 60 km
  Freya, FuMO 1, bereik tot 20 km
  Renner 1, FuMO 11, bereik tot 70 km




Deze foto is ook net na de oorlog gemaakt. Dit is de Renner 1 waarvan
de schotel flink is beschadigd


Voor de manschappen werden er twee St bunkers gebouwd in W.N.63a een type 621 en een type M 151. De aanduiding St stond voor Ständig. Hiermee werden bombestendige bunkers aangeduid. De Mammutbunker was ook een Ständige bunker en de aanduiding St staat nu nog bij de ingang aangegeven. Bij een luchtaanval op de stelling, waar het er heftig aan toe kon gaan, konden de militairen in één opslag zien waar de ingang van zo'n bunker zich bevond en waar zij een veilig heenkomen konden vinden.



De manschappenbunker M 151 ligt vlak naast de V 143 radarbunker (aan de noordkant hiervan). Je ziet nu alleen nog de linker- en rechter voorkant van deze bunker. Het middengedeelte van deze grote bunker ligt volledig onder het zand.

Iets verder naar het noorden, nabij het klaphek, ligt een Küver 451a onderkomen. De smalle sleuf waar je van boven af in kijkt en voor een groot gedeelte vol zit met zand, diende voor lichtinval van twee vensters van het bakstenen dagverblijf dat zich daar bevind. Achter het dagverblijf ligt een bombestendige slaapruimte. Het smalle bakstenen muurtje dat naar voren steekt, is de nu vol met zand liggende stenen trap waarmee men de bunker kon betreden. Rechts naast de trap lagen iets kleiner ruimten die dezelfde functie hadden als de grotere ruimten. In de grote ruimten was plaats voor 12 manschappen, in de kleinere ruimten was plaats voor twee officieren of onderofficieren. Links aan de zijkant van de bunker zie je een gemetseld rond gat met aan de wand van de bunker kleine stalen traptreden. Dit was de ontsnappingskoker voor het geval de ingang bij de stenen trap was geblokkeerd.

Ten noorden van het radarcomplex (aan de andere kant van de strandopgang) lag het W.N.63. Hier bevond zich een commandobunker van het type M 152 en drie manschappenbunkers van het type M 151. Op de commandobunker en twee van de manschappenbunkers is na de oorlog hotel Het Hoge Duin gebouwd.


De coördinaten op de bovenkant van de pagina zijn van de plek waar de eerste vraag moet worden beantwoord.

Vanaf de gratis parkeerplaats steek je de weg over naar de ingang van het Noord-Hollands Duinreservaat. (Vuurbaakduin). De beheerder van dit gebied is het PWN. De toegang is vrij en honden mogen mee, mits aangelijnd. Er lopen grote grazers vrij rond, passeer op ruime afstand en val de dieren niet lastig!

Het pad dat je gaat volgen is het Nico Snijders pad, vernoemd naar de in 2007 overleden boswachter Nico Snijders. Een man die zeer betrokken was bij dit gebied.

Volg de blauwe pijltjes die op de routepaaltjes zijn aangebracht. Bij het klaphekje aangekomen volg je de aanduiding Radarbunker

WP1: N 52 29.354 E 004 35.470 Tel de cijfers van het telefoonnummer bij elkaar op. Antw. = A

WP2: N 52 29.388 E 004 35.385 Je gaat even van de route af en het hoge duin op waar de luchtdoelbatterij Duneberg stond. De bunker waar je voor staat is het enige wat zichtbaar is van de luchtdoel batterij, de rest ligt onder het zand. (tel het viercijferige bunkernummer wat je hier ziet bij elkaar op) . Antw. = B

WP3: N 52 29.338 E 004 35.302 Op dit routepaaltje is een letter aangebracht, de letterwaarde is. Antw. = C

WP4: N 52 29.361 E 004 35.235 De totale muuroppervlakte van de toren. Antw. = D

WP5: N 52 29.396 E 004 35.174 Op dit routepaaltje is een letter aangebracht, de letterwaarde is. Antw. = E

Op weg naar WP6 kom je langs een manschappenbunker van het type M 151 die hoorde bij het W.N.64, een geschutsstelling waarvan de twee geschutsbunkers zijn gesloopt en de andere manschappenbunker waarschijnlijk onder het zand is verdwenen.

WP6: N 52 29.427 E 004 35.136 Op dit routepaaltje is een letter aangebracht, de letterwaarde is.Antw. = F

WP7: N 52 29.526 E 004 35.244 Bij de kluver 451a bunker zoek je het originele viercijferige Duitse bunkernummer en tel de cijfers bij elkaar op. Antw. = G

WP8: N 52 29.469 E 004 35.281 Vermenigvuldig de breedte van de bunker met het aantal betonnen sokkels waar het radarscherm op heeft gestaan. Antw. = H


De cache bevindt zich op: N 52 29.(A-24)   (BxC)-116)   (D:E)-8)
E 004 35.(G:5)-2)   (F:3)   (H:10)

De cache bestaat uit een ingegraven houten bakje met deksel waarin een munitiekistje is aangebracht. Het geheel bevindt zich aan de oppervlakte en is afgedekt met wat gras en takjes. Ga dus a.u.b niet overal graven maar tik met een stok tot je het geluid van hout hoort. Dek s.v.p. de cache weer goed af na het loggen. Toestemming voor het plaatsen van de cache is verleend door het PWN bij name van Jos Rotteveel-de Graaf, van de afdeling Natuur en Recreatie . Waarvoor hartelijk dank!

Het kan hier soms druk zijn! Wacht in dat geval tot het rustig is om de cache te loggen.

Veel succes!!!!


< Tip voor de terugweg: Loop terug via het coördinaat N 52 29.406 E 4 35.401. Aan de oostkant van het radarcomplex bevond zich de luchtdoelbatterij Dünenberg. De batterij lag rondom het bovenstaande coödinaat. Hier stonden in vier betonnen beddingen zware luchtdoelkanonnen opgesteld met een kaliber van 10,5 cm. Centraal bevond zich een vuurleidingpost. Verder stonden rondom het geschut 13 woonbunkers, 2 wasruimtes, een machinebunker voor de stroomvoorziening, een toiletgebouw, 3 munitiebunkers, een kolenschuur, een kantine en 8 machinegeweerstellingen. De vier luchtdoelkannonen waren bedoeld voor hoogvliegende vliegtuigen, bijvoorbeeld geallieerde bommenwerpers op weg naar doelen in Duitsland.

Mocht de batterij met laagvliegende vliegtuigen worden aangevallen, dan stonden er twee lichte luchtdoelkanonnen met een kaliber van 2 cm paraat. Een van deze kanonnen stond aan de overkant van de asfaltweg op het Paasduin opgesteld (een trap leidt naar de plek waar dit kanon heeft gestaan). De foto van de het huidige Wijk aan Zee is vanaf deze plek gemaakt.

Van de luchtdoelbatterij zijn de geschutsbeddingen, de vuurleidingpost en alle andere bunkers gesloopt of onder een meters dikke zandlaag verdwenen. Van de batterij is alleen nog een munitiebunker van het type FL 246 overgebleven. Helaas niet te bezoeken, aangezien deze bunker op privégrond is gelegen. Vanaf de plek waar je nu staat is het nog geen 200 meter naar het beginpunt van deze cache.

Bronvermelding: bunkerinfo.nl
Zie de cache ‘Festung IJmuiden’ voor een beschrijving van de Festung, wat de invloed was voor de plaatselijke bevolking, de bezettingsmacht, de gigantische bewapening, de (on)toegankelijkheid en verbaas je wat er in korte tijd aan betonnen vestingwerken in dit kleine stukje Nederland uit de grond zijn gestampt.


Andere caches in deze serie zijn:
Festung IJmuiden
Festung IJmuiden - Flak Batterie Süd-Ost W.N.92
Festung IJmuiden - Festung Kommando W.N.109

Additional Hints (Decrypt)

xabpx ba jbbq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)