Skip to content

Op de grens van Groningen en Drenthe Multi-cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang inactief staat.

More
Hidden : 1/1/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De cacheroute is een rondje van ruim 4,5 kilometer en is bedoeld als wandeling. De wandeling kan in 1,5 uur gelopen worden. De wandeling is vrij makkelijk en ook de antwoorden op de vragen zijn goed te beantwoorden. Daarom is deze cache ook geschikt voor kinderen. 


Het Leekstermeer

Het Leekstermeer is het grootste meer van Drenthe. Het meer ligt in de gemeente Noordenveld.Voor de gemeentelijke herindeling van 1990 liep de provinciegrens door het noorden van het meer, daarna is deze grens op de noordelijke oever te komen liggen. Het meer is genoemd naar de nabij gelegen plaats Leek.  Waarschijnlijk heeft het meer een natuurlijke oorsprong en was het ook in de tijd dat het hele gebied nog één groot laagveenmoeras was (tot in de middeleeuwen) al open water. Inmiddels is het meer 335 hectare groot en ongeveer 1 á 1,5 meter diep. Het meer wordt ook wel het Zulthermeer genoemd, naar de streek tussen Nietap en Roden. De naam Zulthe betekent: zout meer. Dit omdat het tot de 16e eeuw in open verbinding stond tot de zee.

 

De Onlanden

Op de Grens van Groningen en Drenthe ligt het 2500 hectare grote waterbergingsgebied. In 2009 kreeg het officieel de naam ‘De Onlanden’. In vroegere tijden was deze 'Kop-van-Drenthe' en het aangrenzende deel van Groningen één groot veenmoeras, echt Onland. Niemand kon er door en ook voor de landbouw was het ongeschikt. Pas in de Middeleeuwen werd begonnen met de eerste pogingen het gebied te ontwateren. Langzaam slaagde men erin het waterpeil omlaag te brengen en stapje voor stapje kon het gebied in gebruik genomen worden. De afgelopen eeuw is het laagveengebied volledig in gebruik geweest als weidegebied. In 2008 is het veenweidegebied terug gegeven aan de natuur. De Drentse beken stromen er weer doorheen en er kan zich opnieuw een moeras ontwikkelen met natuurlijk wisselende waterstanden. Het resultaat van de verandering is al goed te zien. Over een poosje zullen er misschien ook weer Bevers en Otters in De Onlanden voorkomen.

Het Leekstermeer is de spil in de waterhuishouding van De Onlanden.  Het is een laagveengebied, waar van oudsher al het water uit de Drentse Beken zich verzamelde, alvorens door te stromen naar de Waddenzee . Ook is het Leekstermeer een belangrijke pleisterplaats voor watervogels. De brede rietoevers aan de zuid- en oostkant van het meer bieden dekking en goede broedmogelijkheden voor vogels zoals de Bruine Kiekendief, Rietzanger en soms de Roerdomp. In de nazomer slapen er regelmatig honderdduizenden Spreeuwen in de rietkragen.

 

Cnossen Leekstermeer

In het gebied ‘De Onlanden’ en direct gelegen aan het Leekstermeer, ligt Cnossen Leekstermeer. Hier wordt een mooie combinatie aangeboden van vakantie (kamperen/chalets) en recreatie (botenverhuur, zeil- en surflessen, wandelen, fietsen, eten en drinken).  Voor de mogelijkheden aan en op het Leekstermeer, kan gekeken worden op www.cnossenleekstermeer.nl

 

De cache

Een deel van de route van de cache loopt over het terrein van Cnossen. Uiteraard zijn de eigenaren op de hoogte van het bestaan van de cache. Het is de moeite waard om na het lopen van deze multi een hapje of een drankje te nuttigen op het terras (of in de winter binnen, in het Paviljoen). Het uitzicht over het meer is fenomenaal.

Eindcoördinaten van de cache: N 53 AB.CDE // E 006 FG.HIJ

 

Parkeren

Er kan geparkeerd worden op het parkeerterrein nabij Cnossen Leekstermeer.

Coördinaten: N53 10.545 // E 006 25.405

 

Waypoint 1

N53 10.566 // E 006 25.405

Vraag: Hoeveel gele vlakken heeft de slagboom?

Het antwoord is C.

 

Waypoint 2

N53 10.561 // E 006 25.285

Vraag: Hoeveel chalets staan er aan dit pad?

Het antwoord is J.

 

Waypoint 3

N53 10.636 // E 006 25.204

Vraag: Op het kastje staat een nummer. Tel de twee getallen achter de letter ‘K’ op.

             Tel bij de uitkomst nog eens +1 op.   

Het antwoord is H.

 

Waypoint 4

N53 10.712 // E006 24.990

Vraag: Hoeveel planken telt deze bank?

Het antwoord is G.

 

Waypoint 5

N53 10.700 // E006 24.664

Vraag: Welk water loopt parallel aan het pad?

- Leekster Hoofddiep (2)

- Drentsche Aa  (5)

- Hoendiep (8)

 

Het antwoord is I.

 

Waypoint 6

N53 10.594 // E006 24.335

Vraag: Aan de overkant staat een rode paal met een verkeersbord eraan. Pak het laatste cijfer op dit bord.

Het antwoord is B.

 

Waypoint 7

N53 10.071 // E006 24.213

Vraag: Neem het eerste cijfer van het aantal hectare van het bemaald gebied (zie bordje).

Het antwoord is A.

 

Waypoint 8

N53 09.987 // E006 24.720

Vraag: Hoeveel kilometer is het vanaf hier naar Groningen? Neem het eerste getal.

Het antwoord is D.

 

Waypoint 9

N53 10.042 // E006 25.117

Vraag: Neem het laatste cijfer van het artikel waarnaar verwezen wordt.

Het antwoord is E.

 

Waypoint 10

N 53 10.140 // E006 25.523

Vraag: Hoeveel staanders heeft de rugleuning? Neem het laatste cijfer van de uitkomst.

Het antwoord is F.

 

Cache

De coördinaten van de cache zijn: N 53 AB.CDE // E 006 FG.HIJ. Vul de tien antwoorden in. Neem vervolgens de kortste weg – langs het water – naar de cache. Raak niet in de verwarring door de bordjes “verboden toegang – broedgebied”. Het is namelijk toegestaan om dit pad te bewandelen. Houdt wel rekening met de natuur.

 

Bonus

Let op: aan deze multi is een bonuscache gekoppeld. Voor het vinden van deze bonuscache zijn een aantal uitkomsten van deze multi nodig. Bewaar je antwoorden daarom goed. Voorin het logboek is tevens een code genoteerd, welke nodig is voor het openen van een slot. Voor het vinden van deze bonus dient gebruik gemaakt te worden van een bijzonder vervoersmiddel (welke aanwezig is, met slot). Dit vervoersmiddel (en daarmee de cache) is alleen beschikbaar vanaf 1 april tot en met 1 november. De cache is eventueel wel met eigen vervoer te bereiken buiten deze periode (niet bij vorst). Update augustus 2016: de bonuscache is tijdelijk niet beschikbaar

 

!!LET OP! Tonnetje van de cache graag goed dichtdraaien zodat er geen water in kan komen!!!

Additional Hints (No hints available.)