Skip to content

Hoogmoed Mystery Cache

Hidden : 10/9/2013
Difficulty:
5 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Hoogmoed

De plaats van het vraagteken is niet noodzakelijkerwijs de plaats van de cache, maar kan dat wel zijn. Lees de listing goed en dan is het vinden van de cache niet moeilijk. Het loggen daarentegen misschien wel. De cache ligt namelijk redelijk hoog. Enige moed is dus wel vereist.

Een T5 was ooit voor velen letterlijk een onbereikbaar doel. Maar tegenwoordig blijken steeds meer mensen te beschikken over katapulten, vele meters touw en allerhande rappeldevices. Daarmee is het loggen van een T5 bijna net zo eenvoudig geworden als de zoveelste koker van een powertrail. Techniek is niet meer noodzakelijk. Gewoon simpelweg optrekken. Tijd dus om terug te gaan naar de basis. Zonder katapulten en andere hulpmiddelen die het klimmen in bomen zo eenvoudig maken. Tijd voor techniek, inzicht en (geest) kracht. En niet te vergeten, durf. Tijd ook voor een touw dat slechts nodig is als je echt valt… En waarom zou je vallen als er slechts 17 meter afstand is tussen jou en die felbegeerde cache die boven je smeekt om te worden gelogd ? Tijd voor sportklimmen!

Sportklimmen

Bij sportklimmen wordt door middel van natuurlijke of kunstgrepen een bepaalde route op een wand geklommen, die een internationale moeilijkheidswaardering heeft gekregen. Internationaal gold lange tijd de UIAA-schaal van Welzenbach als dé norm. Deze schaal loopt van I t/m XI en wordt nu nog vooral in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gebruikt. De meest gangbare schaal voor de moeilijkheidsgraad is echter de Franse. Deze loopt van 1 t/m 9. 1 is het gemakkelijkst, 9 het moeilijkst. Door middel van de toevoeging van een letter en een + of – kan nog extra onderscheid worden gemaakt. 9c+ is vooralsnog het zwaarst. De grepen van een specifieke route hebben vaak dezelfde kleur. Sportklimmen in Nederland vindt doorgaans noodgedwongen plaats indoor, in een klimhal. In de klimhal zijn wanden en routes te vinden van verschillende moeilijkheidsgraad. Hoe hoger en steiler de wand, hoe moeilijker een route. Extra lastig is het als de wand een zogenaamde “overhang” heeft. Dan hang je namelijk in meer of mindere mate naar achter en is de zwaartekracht opeens letterlijk voelbaar.



De indoorwand bestaat meestal uit houten platen met symmetrische gaten. In die gaten kunnen op eenvoudige wijze met stalen bouten grepen worden geschroefd. Dat gebeurt door “routebouwers”, vaak ervaren klimmers. De route krijgt een voorlopige moeilijkheidswaardering en wordt na een bepaalde tijd geëvalueerd aan de hand van opmerkingen in een speciaal logboek (!). Daarna krijgt de nieuwe route zijn definitieve waardering.

De klimmer is via een klimgordel gezekerd aan de wand of aan een zekeraar beneden, door middel van een dynamisch touw (met rek) dat de klap moet opvangen als hij “uit de wand” valt. Een val aan een statisch touw (zonder rek) is al vanaf enkele meters dodelijk, maar dat geldt niet voor een dynamisch touw. Een statisch touw wordt doorgaans gebruikt bij speleologie of bij het boomklimmen, omdat statisch touw niet rekt en daardoor gemakkelijker klimt.

Boulderen

Boulderen (spreek uit: bolderen) is een aparte discipline binnen het sportklimmen. De routes zijn vaak maximaal 4 meter hoog en worden ongezekerd geklommen. Onder de routes liggen meestal dikke matrassen zoals die ook worden gebruikt bij het hoogspringen.



De cache

Deze cache ligt in één van de indoor klimmenhallen die ons land rijk is. In die klimhal is op vijf plaatsen bovenaan een route een markering aangebracht met daarop aanwijzingen die naar het volgende deel van de route leiden. Sommige markeringen bevatten ook aanwijzingen om het slot te openen op de eindlocatie. Raadplegen van de listing kan zonodig via het ter plaats aanwezige gratis wifi (wachtwoord: mnetwork). In de routes zit een opbouw. Route 1 bevindt zich op de boulderwand, route 2 en 3 op de 7-meter wand, route 4 op de 12-meter wand en route 5 op de 17-meter wand. Na het volbrengen van deze vijf routes kun je beginnen aan de laatste klim, waar je de eindcache vindt. De totale route is ruim 64 meter lang, maar hij is dus te klimmen in fasen. De maximale hoogte is “slechts” 17 meter.

Aan het einde van iedere route is steeds een aanwijzing in een bepaalde kleur te vinden die leidt naar het begin van de volgende route. Die plaats is gerelateerd aan het nummer van het touw onderaan die route. De aanwijzingen zijn gecodeerd om te voorkomen dat niet-cachers de aanwijzingen al dan niet bewust vinden en daarmee ook het slot kunnen openen.

Om de routes uitdagend te houden worden deze door de klimhal regelmatig gewijzigd. Dat betekent dat cache op bepaalde momenten eenvoudiger te vinden is dan op andere. Althans, wanneer de officiële route gebruikt die onderaan het touw staat aangegeven. Maar naast iedere moeilijke route zit doorgaans ook een eenvoudigere. Als je (een deel van) die route gebruikt kom je er ook.

Codering touw

De codering van het touw (het deel van de aanwijzing voor /) en van het slot (het deel van de aanwijzing na /) is als volgt.

htt

Het touwnummer is soms te vinden op de kaartjes onderaan de routes. De kaartjes zien er als volgt uit (check zonodig ook de speciale klim app “Toplogger”).


Somme routes hebben echter geen nummer. Dan zul je gewoon moeten tellen vanaf het begin, of het eind van alle touwen. Of vanaf een touw dat wel een nummer heeft…


Route 1: boulderwand (2e verdieping)

Deze route begint bij de boulderwand. Sinds de opening van boulderhal Rijnboulder (een stukje verderop) wordt de boulderwand nog slechts gebruikt voor trainingsdoeleinden van de jeugdselectie. Aparte routes zijn er niet meer. Improviseren dus. Het einde van de “route” is in ieder geval gemarkeerd met een aantal speciale grepen. Voor een beetje geocacher niet te missen. (Kun je onverhoopt toch niets vinden, zoek dan verder op de plaatsen waarop je op het eerste gezicht geen zicht hebt …) . Daar vind je ook de eerste aanwijzing (code) die leidt naar de plaats waar de volgende route begint. Die aanwijzing zou er uit kunnen zien als volgt (of net iets anders).

Let op! De eerste aanwijzing is door de klimhal tijdelijk verwijderd. Mocht je de cache gaan doen laat mij dat dan even vooraf weten, bij voorkeur per telefoon of whatsapp. Ik zal je dan het antwoord van stage 1 sturen – na ontvangst van een foto op die plaats).


Route 2: 7-meter wand (2e verdieping)

Deze route begint ergens op de 7-meter wand. Hier vind je bovenaan de route de plaats waar de volgende route begint. Je vindt hier ook een deel van de code van het slot op de eindlocatie. Die aanwijzing zou er uit kunnen zien als volgt.

Let op! Toplogger wijkt hier af van de nummering op het kaartje. Als je uitgaat van Toplogger moet je om die reden het getal 2 optellen bij de gevonden uitkomst (dus bijvoorbeeld: 8 wordt 10).

Route 3: 7-meter wand (2e verdieping)

Deze route begint ergens op de 7-meter wand. Hier vind je bovenaan de route de plaats waar de volgende route begint. Je vindt hier ook een deel van de code van het slot op de eindlocatie. Die aanwijzing zou er uit kunnen zien als volgt.

Route 4: 12-meter wand (1e verdieping)

Deze route begint ergens op de 12 meter wand. Hier vind je bovenaan de route de plaats waar de volgende route begint. Je vindt hier ook een deel van de code van het slot op de eindlocatie. Die aanwijzing zou uit kunnen zien als volgt.


Route 5: 17-meter wand (begane grond)

Deze route begint ergens op de 17 meter wand. Hier vind je bovenaan de route de plaats waar de laatste route begint. Je vindt hier ook een deel van de code van het slot op de eindlocatie. Je vindt hier de volgorde van de cijfers van deze code. Die aanwijzing zou er uit kunnen zien als volgt.



Het slot van de final

Het is gebleken dat een cijferslot per onbedoeld eenvoudig kan worden gereset, zeker als je op 17 meter hoogte klem tegen een wand in een kleine ruimte de cijfers moet verdraaien. Het cijferslot is daarom voorlopig vervangen door slot met sleutel. De sleutel is verstopt. Om de plaats van de sleutel te vinden dient de gevonden code te worden ingevoerd in de checker onderaan de listing. Vervolgens verschijnt de locatie van de sleutel.

Vul in de checker de gevonden code (in het groene deel) in als volgt (de nummers in het groene deel verwijzen naar de 4 nummers van de gevonden code).







De routes

Natuurlijk kun je alle kleuren grepen en daarmee de routes door elkaar klimmen. Maar veel leuker is het en veel meer voldoening geeft het om de officiële routes die oplopen van 3 tot 5b te volgen (één kleur) en zo daadwerkelijk je grenzen te verleggen. En vanaf een bepaalde moeilijkheidsgraad, afhankelijk van je ervaring, wordt het echt lastig. Dan is “simpel optrekken” in de zoveelste T5 boom er niet meer bij. En als je later dan weer eens aan een statisch touw hangt, ergens in zo’n boom, zul je waarschijnlijk verzuchten “kon ik maar weer even echt klimmen.” .

De cache is van het type small en zoals gezegd voorzien van een slot, om te voorkomen dat hij toevallig wordt gevonden en geopend. En hoewel hij op 17 meter hoogte ligt is dat op deze locatie is dat niet denkbeeldig. Om het slot te openen moet je de andere routes allemaal hebben gedaan. Onthoud de kleur en de codes van aanwijzing en de codes van de aanwijzing voor het openen van het slot. In de container zit een groene waterdichte container die het logboek bevat. Als je cache ziet, snap je waarom daarvoor is gekozen. Uit veiligheidsoogpunt zijn alle onderdelen van de cache vastgemaakt om te voorkomen dat deze naar beneden vallen. Het mag duidelijk zijn dat deze cache slechts kan worden gelogd als “found” na het tekenen van het logboek. Indien dat niet gebeurt zal de digitale log worden verwijderd. Er kunnen coins (en kleine TB’s) in de cache worden achtergelaten, maar pas op dat ze niet naar beneden vallen.



Uitrusting en ervaring

Deze cache ligt in een indoor klimhal in Arnhem en is slechts bereikbaar gedurende de openingstijden van die klimhal, zoals hierna genoemd. Controleer vooraf altijd of die tijdstippen nog kloppen. De klimhal heeft een toegangsprijs. Als je beschikt over een eigen gordel, klimschoenen en zekeringsmateriaal heb je verder niets nodig. Ervaring met “voorklimmen” is niet nodig omdat er ook een “toprope” hangt. Ontbrekend materiaal kan ter plaatse worden gehuurd. Hetzelfde geldt voor het volgen van (introductie) cursussen.

Zorg dat je gaat klimmen in aanwezigheid van een ervaren klimmer die jou kan zekeren (hij/zij/onbepaald moet beschikken over een klimvaardigheidsbewijs van de NKBV. Dat is een door de klimhal gestelde voorwaarde. Let wel, die persoon kan dan niet zelf klimmen tenzij een andere ervaren klimmer hem weer zekert. Als ik zelf aanwezig ben kan ik je zonodig helpen. Neem dan wel even tijdig contact op. Is deze cache te doen zonder sportklimervaring ? Dat hangt er van af hoe snel je je de techniek eigen kunt maken. Eenvoudig is deze cache zeker niet. Maar het is dan ook niet voor niets een T5 / D5.

Waarom ligt deze cache eigenlijk in een klimhal ? Omdat het slechts mogelijk is een cache als deze te plaatsen in een veilige, gecontroleerde omgeving. En veiligheid staat altijd voorop. Ik ben dan ook blij dat de klimhal deze cache op haar terrein accepteert. Dat biedt ons cachers namelijk de mogelijkheid eens letterlijk buiten de gebaande paden te treden. Omdat er professioneel toezicht is, de materialen voortdurend worden gecontroleerd op veiligheid en iedere klimmer ook nog eens wordt verzekerd (volgens mij) is gratis toegang geen optie. Voor het bedrag dat je betaalt kun je echter wel de hele dag sportief bezig zijn. Nog even voor de goede orde. Afgezien van een eigen klimgordel, karabinier, zekeringsapparaat en klimschoenen is eigen materiaal niet toegestaan. Dus geen katapult en geen eigen touw. Respecteer de regels van de klimhal zodat deze cache niet voortijdig hoeft te verdwijnen.

Korting voor cachers

De normale toegangsprijs bedraagt per dag voor volwassenen € 13,50 en voor kinderen tot en met 7 jaar € 7,50. Kinderen tot en met 17 jaar betalen € 9,50. Voor studenten en NKBV-leden geldt een korting. Voor dat bedrag kun je gedurende de openingstijden een hele dag klimmen en tevens gebruik maken van de ter plaatse aanwezige fitness-apparaten en een soort van stoomsauna. De toegangsprijs is exclusief de eventuele huur van een klimgordel (€ 5,00) klimschoenen (€ 5,00) karabinier (€ 4,00) en gri-gri (€ 5,00). Met de klimhal is afgesproken dat cachers die alleen de cache willen loggen een eenmalige korting op de entreeprijs krijgen van 50%. Tenzij je student bent of NKBV-lid, want dan is de prijs nog lager. Houd er echter rekening mee dat nieuw personeel mogelijk niet altijd op de hoogte is van deze afspraak.

De meest recente openingstijden zijn als volgt. Maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 23.00, zaterdag van 09.00 tot 18.00 en zondag van 09.00 tot 20.00. Klimmen kan tot 30 minuten voor sluitingstijd. Controleer zonodig zelf de openingstijden en let op eventuele feestdagen.

Let op! Vanwege Covid-19 gelden er tijdelijk extra maatregelen, waaronder een maximaal aantal mensen per vloer. Daarom moet je vooraf reserveren. Check vooraf de website van de klimhal.



Aansprakelijkheid

Zoals gebruikelijk is iedere aansprakelijkheid met betrekking tot schade die het gevolg is van het plaatsen en loggen van deze cache uitgesloten. Je moet zelf beoordelen of je in staat bent deze cache te loggen. Klimmen is en blijft een activiteit die niet zonder risico is. Ook al is er hier een toprope aanwezig.

Happy caching !

Marrakesj

(Met dank aan de klimhal voor het verlenen van toestemming voor het plaatsen van deze cache en voor de verleende korting en aan Peter Schoenveter voor de hulp bij het onderhoud. ).



Additional Hints (Decrypt)

1. Uvag ebhgr 1: mbrxg ra tvw mhyg ivaqra. 2. Uvag ebhgr 2: u-cebsvry. 3. Uvag ebhgr 3: qnx. 4. Uvag ebhgr 4: cebsvry obira wr. 5. Uvag ebhgr 5: qnx. 6. Uvag svany: purpxre. 7. Ory zvw ibbe ireqrer baqrefgrhavat mbabqvt bc 06-53963530.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)