Skip to content

Uitkijktoren Nationaal park "De Meinweg" EarthCache

Hidden : 5/15/2013
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze Earthcache is tot stand gekomen naar aanleiding van de bouw van de langverwachte uitkijktoren op de Meinweg. Op de Meinweg bevinden zich een 3-tal breuklijnen welke verantwoordelijk zijn voor de vanaf de toren goed zichtbare door aardbevingen veroorzaakte hoogteverschillen.

Meinweg kaart


Let op ! Tussen zonsondergang en zonsopgang is het betreden van het Nationaal Park niet toegestaan. Loop enkel over de aangegeven paden. De uitkijktoren is publiekelijk toegankelijk

De cache ligt langs een rolstoel toegankelijk pad met een lengte van ongeveer 2 km. Dit verharde pad begint en eindigt op de parkeerplaats bij Rijstal Venhof.

Parkeren kan op N 51° 09.950' E 006° 05.075

Deze cache is goed te combineren met:
“Over de Waalsberg" en met “Reeweg Toren"

De toren kijkt in oostelijke richting uit over de Waalsberg met hierachter in diezelfde richting de Rolvennen. Het gehele noordelijke deel kijkt uit over de grens met Duitsland die gemarkeerd wordt door de Boschbeek. In het zuiden zijn bij goed weer de windmolens bij het Duitse Heinsberg te zien.

De Meinweg met een oppervlakte van circa 1800 ha. bestaat uit een uniek terrassenlandschap, met steile overgangen tussen de terrassen. Geologisch gezien is dit voor Nederland uiterst bijzonder. De terrassen zijn in de loop van tienduizenden jaren ontstaan door inschuringen van De Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen die door het gebied lopen.
Dwars op de terrassen voeren twee beken, de Boschbeek (noordelijk) en de Roode Beek (zuidelijk) bron en kwelwater af van het bovenste plateau naar de Roer.
De tektonische opbouw van het Meinweg gebied bestaat uit een aantal min of meer zuidoost/noordwest gerichte breukvlakken in de ondergrond. De belangrijkste en de grootste hiervan is de op 200 meter zuidelijker gelegen Peelrandbreuk met een lengte van ongeveer 150 km. Deze loopt vanuit het Duitse Bonn richting het Brabantse Uden. 1.5 km naar het oosten kijkend ligt de kleinere Meinwegbreuk met hierachter op 3.5 km de Zandbergbreuk. Alle drie de breuken die ongeveer 150 miljoen jaar geleden zijn ontstaan, zorgen ervoor dat de aardkorst hier nog regelmatig in beweging is. De Peelrandbreuk fungeert als een katalysator voor de Meinwegbreuk en de Zandbergenbreuk en zorgt ervoor dat de terassen tussen de Meinwegbreuk en de Zandbergbreuk blijven stijgen. Getuige onder andere de aardbeving van 13 april 1992, waarvan het epicentrum in Midden-Limburg lag en zich langs het breukvlak een vrij zware beving voltrok van maar liefst 5.5 op de schaal ven Richter. Ook de recentelijke beving op 20 januari 2013 met 3.1 op de schaal van Richter werd veroorzaakt door de Peelrandbreuk.
Door de continue beweging van de aardkorst zijn er schollen ontstaan. Deze worden van elkaar gescheiden door breuken. De Peelrandbreuk is zo’n breuk en verdeeld de schol Peelhorst van de schol Roerdalslenk. De Peelhorst wordt naar het oosten toe, met een gemiddelde van 2 á 4 mm per jaar, steeds verder omhoog gedrukt. De in het westen gelegen Roerdalslenk wordt steeds meer naar het westen gedrukt.
De totale hoogteverschillen vanaf de Roerdalslenk tot achter de Zandbergbreuk op het hoogste terras variëren daardoor tot 26 mtr +NAP in het westen tot 76 mtr +NAP in het oosten. De terassen tussen de breuken lopen op in stappen variërend van 5 tot 15 meter. Het Meinweggebied is vrijwel geheel oostelijk van de Peelrandbreuk gelegen.

Verder is interessant om te weten dat de heide waarover u uitkijkt in de middeleeuwen is ontstaan door menselijke invloed. Er werd in die tijd meer beroep gedaan op de natuurlijke omgeving. Men hoedde hier het vee, stak er plaggen voor de potstallen en hakte er hout. Hierdoor verdween er echter steeds meer bos en was er op het einde van de 19e eeuw een groot gebied ontstaan met uitgestrekte, door schapen begraasde heidevlakten, afgewisseld met eikenhakhout. Toen het houden van schapen minder rendabel werd, verdwenen niet alleen de schapen, maar ook de heide door gebrek aan begrazing. Na de invoering van de kunstmest begin 20ste eeuw konden de schrale gronden bruikbaar gemaakt worden voor akkerbouw. Ontginning van grote delen van de heide was het gevolg. Daarnaast was er een toenemende vraag naar stuthout voor de mijnen, waardoor grote delen van De Meinweg opnieuw werden ingeplant met voornamelijk de grove den, een boomsoort die goed groeit op arme, zandige bodems. Door ziekten, verdroging en/of brand bleven echter grote stukken heide bewaard. De glooiende heidevelden zijn een goed leefgebied voor de adder. Het is de enige vindplaats van dit reptiel in Limburg. Vandaar dat de adder, het logo is van het Nationaal Park De Meinweg.

Bron: Natuur Historisch blad, Natuurparkregio Meinweg.

LOGGEN:
Het gaat hier om een earthcache welke als doel heeft een educatieve bijdrage te leveren. Dus om deze succesvol te loggen stuur eerst de antwoorden op de vragen naar het profiel van de eigenaar. Wacht vervolgens op het bericht dat de antwoorden correct zijn. Hierna mag de log pas geplaatst worden met indien mogelijk een foto vanaf de toren van jezelf of je GPS. Mocht deze opdracht niet volledig zijn uitgevoerd, wordt de log helaas verwijderd.
Om de kleinere bezoekers ook erbij te betrekken mogen zij ook enkele vragen beantwoorden. Dit is echter niet verplicht.

Vragen voor volwassenen:
1. Wat valt u behalve de beplanting, geologisch gezien op aan de eerste 300 meter in het landschap als u richting het westen kijk?
2. Probeer als u naar het oosten kijkt, te omschrijven hoe dit gebied er over 50.000 jaar geologisch (niet duidend op de beplanting) zou kunnen uitzien als het "huidige proces" zo doorgaat.

Vraag voor de kleine bezoekers (Optioneel):
3. Uit hoeveel delen bestaat de Adder aan de voet van de toren?
4. Hoeveel treden telt de uitkijktoren?
5. Wat is de som van vraag 3 en 4? ?

FTF: LINDAENRAOUL
STF: MIDJOKE
TTF: BIKECOM

Kurze beschreibung in Deutsch:

Der Meinweg mit einer Fläche von rund die 1800 Hektar. besteht aus einer einzigartigen Terrassenlandschaft mit steilen Übergängen zwischen die Terrassen. Geologisch ist dies ganz besondere für die Niederlande. Die Terrassen sind im Laufe von Tausenden von Jahren von einreibungen der Maas und Verschiebungen in der Erdkruste entlang der drei Bruchlinien, die durch die Gegend laufen erstellt. Kreuz auf deie Terrassen führen zwei Bäche, die Boschbachk (nördlichen) und Rothenbach (Süd-) Quelle und Sickerwasser aus dem oberen Plateau des Ruhrgebiets. Die tektonische Struktur des Meinweg Bereich besteht aus einer Anzahl von mehr oder weniger S / NW orientierte Frakturen im Untergrund. Die wichtigste und größte ist 200 Meter weiter südlich Peelrandbreuk mit einer Länge von etwa 150 km. Diese läuft von Bonn, Deutschland, auf nach Brabant Uden. 1,5 km nach dem Osten schaut, der kleinere MeinwegBruch und hirhinter auf 3.5 km der ZandbergBruch. Alle drei Frakturen die vor etwa 150 Millionen Jahren entstanden sind, sorgen dafur, dass die Kruste hier noch regelmäßig in Bewegung ist. Der Peelrandbruch wirkt wie ein Katalysator für den Meinweg Bruch und zandbergBruch und sorgt dafür, dass die Terrassen zwischen dem Meinwegbruch und Zandbergbruch immer weiter steigen. Besonders seit dem Erdbeben vom 13. April 1992. Dessen Epizentrum lag in der Mitte von Limburg und entlang der bruch fand ein ziemlich schweres Erdbeben stadt mit 5,5 auf der Richter-Skala. Das jüngste Erdbeben am 20. Januar 2013 mit 3,1 auf der Richterskala wessen durch die Peelrandbruch wurde verursacht. Durch die kontinuierliche Bewegung der Erdkruste, sindt Erdschollen entschtanden. Diese sind durch Fraktionen getrennt. Das ist so, Peelrandbruch trennt die Peelhorst-Scholle von der Roerdalslenkscholle. Die Peelhorstscholle wird nach dem Osten, mit einem Durchschnitt von 2 bis 4 mm pro Jahr, mehr und mehr weiter nach oben geschoben, . Die westlich Roerdalslenkscholle wird immer weiter nach Westen geschoben. Der höhen unterschied zwichen der Roerdalslenkscholle bis hinter der Zandbergbruch auf der höchsten Terrasse ist so rund die 50 meter. Die Terrassen zwischen den Rissen führen Sie in Schritten von 5 bis 15 Meter nach oben. Das Meinweggebied ist fast ausschließlich östlich der Peelrandbruch gelegen.

Die Fragen:
1. Was zehen Sie außer die Pflanzen, geologisch m westen in den ersten 300 Meter in der Landschaft? (Geologisch: zb. Risse, Höhe, tiefe, wasserquellen uzw..)
2. Versuchen Sie, wenn Sie in den Osten schauen, zu beschreiben, wie dieser Bereich in etwa 50.000 Jahre aussehen würde, wenn der aktuelle Geologisch Prozess wird fortgesetzt.
(Also auch nicht die beflanzung aber Geologisch: zb. Risse, Höhe, tiefe, wasserquellen uzw..) .

Additional Hints (No hints available.)