Skip to content

Avontuurlijk Beekdal Multi-cache

Hidden : 11/14/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Avontuurlijk Beekdal




Deze wandeling van ongeveer 12km voert langs beekdalen, meanders, landerijen, hoeves, ruïnes, lost places, uitzichtpunten en een kasteel. Een avontuurlijke tocht met hier en daar, afhankelijk van het seizoen en weer, een leuke uitdaging. Onderweg zijn vier bonus caches te loggen.


Deze multi is is voor iedereen die eens een wat langere tocht wil maken (gemiddeld 4 uur). De wandeling gaat over verschillende soorten paden maar veelal langs water. In de zomer kan soms het gras wat hoog staan en kan er een brandnetel in de weg hangen. Soms loop je kilometers door veelkleurige bloemen. Er gaat een gedeelte door het begrazingsgebied van schotse hooglanders en soms ook paarden. Dit gedeelte kan vermeden worden. Een klein deel is soms ook in gebruik voor schapen. Alles bij elkaar een avontuurlijke tocht met op het einde nog wat klimwerk. Hints voor de locatie van de bonussen staan op de bonus cache pagina's. Wij adviseren om in de wintermaanden voor 12.00 uur te starten. Kijk eens door de foto's die gemaakt zijn tijdens deze wandeling..

Picknick tafels zijn beschikbaar bij WP6, WP7, WP12(bankje) en WP19.

De Ruïne van Seldensate
Seldensate is vermoedelijk ontstaan in de 14e eeuw. Aanzet was de oprichting van de Gewatse hoeve rond het jaar 1300, nabij een doorwaadbare plaats (gewad) in de rivier de Aa in Middelrode. Het speelhuis werd rond 1440 gebouwd als uitbreiding van de Gewatse Hoeve. In de loop der tijd groeide het speelhuis uit tot een omgracht kasteeltje, met daarbij een duifhuis, een kapel en een brouwerij. De geschiedenis van Seldensate houdt direct verband met de ontwikkeling van de nabijgelegen stad 's-Hertogenbosch. Het kasteeltje vormde een buitenverblijf voor rijke bewoners van de stad 's-Hertogenbosch die de stank van de stad in de zomermaanden ontvluchtten. Nadat een groot deel van de katholieke adel na de Tachtigjarige Oorlog de Meijerij verliet, raakte het landgoed gestaag in verval. Na zestig jaar leegstand kwam Seldensate rond 1830 in bezit van de Bossche lakmoesfabrikantJan Cornelus Bosch. Na zijn overlijden liet zijn zoon Valerius het gebouw in 1890 afbreken. De gracht werd grotendeels gedempt. De entree bleef echter gehandhaafd. Op de oude fundamenten herrees een wit herenhuis met een stompe toren en witte zandlopers op groene luiken. Het kasteeltje was voorzien van een eigen waterleiding, centrale verwarming, elektrische verlichting, tennisbaan en ijskelder, die onder een hoge zandheuvel lag. Na het overlijden van Bosch erfde zijn dochter Constantia rond 1909 het landgoed. Vanwege echtscheiding werd haar gewezen echtgenoot, jonkheer Christiaan Laman Trip, vruchtgebruiker. Door gebrek aan financiële middelen kon hij het kasteel niet meer bewonen. Het kasteeltje is vanaf 1920 niet meer bewoond en in de jaren daarna snel in verval geraakt. Dit werd veroorzaakt door achterstallig onderhoud en ook door oorlogsschade gedurende de Tweede Wereldoorlog. Tevens was er sprake van verzakking door een dalende grondwaterstand, als gevolg van de kanalisatie van de nabijgelegen rivier de Aa in de jaren 30. In 1973 kocht de gemeente Berlicum het 10 hectare grote landgoed aan voor f 287.000,-. Het kasteeltje was al gesloopt in 1961, maar de duiventoren en het poortgebouw konden nog juist gered worden. Tussen 1976 en 1980 werden het poortgebouw en de duiventoren gerestaureerd. Tevens werd de gracht rondom het voormalige speelhuis hergraven en het omliggende park begaanbaar gemaakt. Het poortgebouw wordt thans gebruikt als werk- en vergaderruimte van de Vereniging van Bijenhouders St. Ambrosius.

Kasteel Heeswijk
Reeds in het jaar 1080 ontstond er een voorloper van het huidige kasteel, een zogenaamde motte-burcht. In de loop van de middeleeuwen werd de motte (kasteelheuvel) afgevlakt en werd op de plaats van de burcht een kasteel gebouwd. Kasteel Heeswijk heeft meerdere malen een rol gespeeld in de geschiedenis. Het lukte Prins Maurits rond 1600 tot twee maal toe niet om het kasteel in te nemen. Zijn halfbroer Frederik Hendrik slaagde daar in 1629 wel in, zodat hij vervolgens 's-Hertogenbosch kon belegeren. In 1672 was de Zonnekoning Lodewijk XIV de ongenode gast op Kasteel Heeswijk tijdens zijn strijd tegen de Republiek. Op het eind van de 18e eeuw gebruikte Pichegru, generaal van de Franse Revolutie onder leiding van Napoleon, het kasteel nog als hoofdkwartier. In 1835 kocht gouverneur André baron van den Bogaerde van Terbrugge het in verval geraakte kasteel en startte meteen een grootse verbouwing. Zijn uitgebreide collectie schilderijen, middeleeuwse beelden, kunstvoorwerpen en curiosa werd door zijn zoons, de jonkers Louis en Donat, voortgezet en was op afspraak te bezichtigen. Ten behoeve van dit 'museum' werd het kasteel uitgebreid met onder andere de Wapenzaal en de IJzertoren. In 1900 werd een groot deel van de collectie geveild. n 1974 stierf Willem Van den Bogaerde van Terbrugge. Zijn weduwe, Albertine Van den Bogaerde van Terbrugge, riep in 1976 de Stichting Kasteel Heeswijk in het leven. Sinds 1987 is deze stichting volledig eigenaar van het kasteel. Er zijn nu geen adellijke bewoners meer aanwezig. Het kasteel werd in 2005 voor het laatst gerestaureerd. Het huidige kasteelmuseum geeft een beeld van de woonsituatie en de verzameltraditie uit het midden van de 19e eeuw. De Wapenzaal van het kasteel doet dienst als officiële trouwlocatie van de gemeente Bernheze.

De watermolen van Middelrode
Op oude kaarten van Middelrode is hij nog te zien: watermolen Ten Steen, bijna op de grens met Heeswijk en niet ver van het kasteel aldaar. Nu op de plek van Bonus #3! Hij is ingetekend iets stroomafwaarts van de plaats waar de Leigraaf oorspronkelijk uitstroomde in de Aa. Hij moet gebouwd zijn in 1344, heel strategisch tussen Heeswijk en Middelrode in. De hertog van Brabant verplichtte de inwoners van beide dorpen hun graan hier te laten malen. De zware molenstenen werden aangedreven door een rad dat op zijn beurt ronddraaide door het Aawater. In de loop van de 19e eeuw zag men bij de rijksoverheid in, dat de watermolens op de Aa en de Dommel de waterbeheersing van deze rivieren bemoeilijkten. De meeste molens zouden moeten verdwijnen. In 1819 kon het Rijk molen Ten Steen opkopen, zodat hij gesloopt kon worden. Het complex staat nog wel afgebeeld op het minuutplan van het kadaster van 1832.


Avontuurlijk Beekdal BONUS #1 - De vergeten kasteelpoort GC4R83A
Avontuurlijk Beekdal BONUS #2 - Slingerende bospaadjes GC4R83M
Avontuurlijk Beekdal BONUS #3 - Lost Place watermolen Ten Steen GC4RAG4
Avontuurlijk Beekdal BONUS #4 - De Jungle van Seldensate GC4R841


Heeft u genoten van Avontuurlijk Beekdal? Bekijk dan ook eens: Het Groene Woud GC801W9

Additional Hints (Decrypt)

Pnpur: Va qr obbz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)