Skip to content

JVDMVM~Nostalgie by Night Multi-cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 11/10/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

VanderMmeer

Deze cache is gemaakt ter gelegenheid van het 12-12-12 Event GC3B1E7.

Een avond waarbij we geozellige cachers bijeen brachten om eens met elkaar een lekker drankje te nuttigen en ervaringen uit te wisselen. Het werd een top-avond.

Uiteraard wordt ook u de mogelijkheid geboden om een korte avondwandeling (circa 2,3 km) te maken in en om het centrum van Zevenaar.

Onderweg zult u een felwitte - , een UV-lamp en enige kennis van uw GPS nodig hebben.

De route is uitgezet met wit-reflecterende punaises/stickers en daar waar u opdrachten uit moet voeren zijn er twee direct boven of naast elkaar aangebracht.

U start bij het Kunstwerk De Zeven Aren dat is gemaakt door Huub Kortekaas.

Vervolgens treft u de eerste reflector aan, in zuidwestelijke richting, op ca 1 mtr hoogte,.

De eerste opdracht voor A
Het gebouw links van u herbergt niet alleen een bioscoop maar ook een R . . . . . . . . t, in de 'naam op de gevel' bevindt zich een volledig woord. Nee, géén anagram, maar . . . . .
Hiervan vragen wij u de cijfersom.

De tweede opdracht voor B
Dit statige gebouw, wat duidelijk boven de rest van de gebouwen uittorent, heeft ingemetselde bloemen boven de deur. Hoeveel bloemen zijn er?

De derde opdracht voor C
Slechts de aanwijzingen: dubbele reflector .... 52 ... UV...u doet de rest!

De vierde opdracht voor D
Hoeveel muntjes zijn er op het object op de hoek afgebeeld? Ga hierna rechtsaf.

De vijfde opdracht voor E
Hoeveel rood-gele/witte luiken ziet u vanaf dit punt?
* * * * Zoek nabij 'LADEN' naar de volgende aanwijzing en hang het item behoedzaam en weer exact zo terug, dan heeft de volgende cacher na u er net zo veel lol aan* * * *

De zesde opdracht
Zoek naar aanwijzingen op 1 meter hoogte, uiterst vermoeiend, vindt deze anders kunt u niet verder.

De zevende opdracht voor F
Na de 6e opdracht hier aangekomen  treft u een bord aan met zes getallen, stapeltel deze tot één cijfer.

De achtste opdracht voor G
Hoe vaak komt de letter 'O' voor op het gele bord in het perkje tegenover nrs 12&14?

De negende opdracht voor H
Achterzijde van het HONDENUITLAATTERREIN geeft u de informatie bij gebruik van de juiste lamp.

De tiende opdracht voor J
U ziet hier een lieflijk tafereel, wij vragen u de letterwaarde van de eerste letter van de titel van het boek met de donkerblauwe rug.

De elfde opdracht voor K
Aan de gevel bij nr 20.....een bekend biermerk......het aantal letters??


  A B C D E F G H J K  

De cache zult u vinden op
N 51
° 55.( A x C x E x H ) + ( K + D - G)     E06° 04.( C x G x J x H )  - ( F x J +C + H )

Ook   overdag   biedt   'Sevenaer'   u   voldoende   om   er   met   veel   plezier   te   vertoeven.

 

De hertog van Kleef gaf al in 1487 stadsrechten aan Zevenaar. Het wapenschild is daarom gedekt door een stedenkroon. Het gemeentewapen is vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad van 19 februari 1958 en aan Zevenaar verleend bij Koninklijk Besluit van 5 mei 1958, nr.8.

De heraldische rechterhelft van het wapen - voor de beschouwer de linkerzijde - vertoont het wapen van Kleef. De heraldische voorstelling van een groene karbonkel geplaatst op een zilveren hartschildje, het geheel op een rood veld.

De andere helft vertoont het wapen dat door de graven van Mark werd gevoerd, namelijk een dwarsbalk die op de wijze van een schaakbord verdeeld is in rode en zilveren ruiten, het geheel op een gouden veld.

De gemeente Zevenaar ligt in het hart van de Liemers. Dit gebied ligt in de driehoek van de Rijn, de zuidelijke IJsseloever en de landsgrens. Van oorsprong kan Gelre worden beschouwd als het gewest waartoe de Liemers behoorde.

In 1382 en 1406 werd het gebied aan het naburige Kleef verpand. Doordat na de laatste keer geen inlossing plaatsvond, bleef de Zwanenburcht in Kleef het bestuurscentrum. Van daaruit werden in 1487 stadsrechten aan Zevenaar verleend. De reden hiervoor was vooral gelegen in de militaire omstandigheden in die tijd. Zevenaar moest een strategisch steunpunt worden aan de grens met het Gelderse gebied. De burcht Sevenaer met zijn omringende bebouwing vormde een tussenstation en een uitvalsbasis voor de hertogen van Kleef.

De verlening van stadsrechten zorgde ervoor dat Zevenaar het monopolie op markten en op de verkoop van brood en bier kreeg. Ook concentreerde de rechtspraak in de Liemers zich in Zevenaar. Het stadsbestuur kon op allerlei goederen accijnzen heffen. Met name die accijnzen drukten zwaar op de financiële positie van de nauwelijks 500 inwoners die Zevenaar toen telde.

In 1793 had Zevenaar nog maar 900 inwoners. Het gezicht van Zevenaar werd in die tijd bepaald door 2 belangrijke huizen: het huis Sevenaer aan de Wittenburgstraat en de in het verleden gesloopte burcht. Kenmerkend voor Zevenaar was ook de omwalling en de gracht, en de vier stadspoorten: de Blekse, Grietse, Didamse en Kerkpoort.

Na de woelingen van de Franse tijd werd Zevenaar op 1 juni 1816 toegevoegd aan het Koninkrijk der Nederlanden. De gemeente Zevenaar telde toen 2564 inwoners, waarvan er 1000 in de stad zelf woonden.

De naam Oud-Zevenaar geeft trouwens al aan hoe we ons de ontstaansvolgorde moeten voorstellen. De Kerkstraat verwijst bijvoorbeeld niet naar de St. Andreaskerk - waarvan de voorganger pas in 1521 parochiekerk werd -, maar was de route naar de "oude kerk", die van Oud-Zevenaar dus.

Tot in de Franse tijd hadden zowel het stads- als het ambtsbestuur en het gericht hun zetel in Zevenaar. Van 1815 tot 1877 was hier een kantongerecht gevestigd. Als grensplaats bood Zevenaar ook emplooi aan een aantal commiezen. De spoorweg Arnhem-Emmerik bracht in 1856 wat leven in de Zevenaarse brouwerij. In 1885 begon een andere maatschappij met de exploitatie van de lijn Zevenaar-Winterswijk. Het duurde nog tot 1907 voor Zevenaar een nijverheid van enige omvang kreeg.

Max von Gimborn vestigde toen zijn inktfabriek in huize De Doelen. In 1920 kwam de Turmac (de huidige BAT) sigarettenfabriek, die werk bood aan veel inwoners en mensen uit de omgeving. Rond 1940 had Zevenaar een redelijke infrastructuur in de vorm van een aantal middenstandszaken, een ziekenhuis en enkele scholen voor voortgezet onderwijs.

In godsdienstig opzicht kan de verdraagzaamheid van de Pruisische overheden worden genoemd. Het protestantisme werd niet opgedrongen. In Zevenaar, Lobith en Wehl bouwden de protestanten hun eigen kerkje. Dit in tegenstelling tot de Gelderse plaatsen, waar katholieken de kerken werden ontnomen. Het processierecht, iets dat in het gewest Gelderland ondenkbaar was, kon in het Kleefse gebied ongestoord worden uitgeoefend en bleef ook na 1816 bestaan.

Verschillende factoren hebben het aanzien van Zevenaar drastisch veranderd: de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, de toegenomen woningbouw en de navenant gegroeide verkeersintensiteit, het slinken van het aantal boerenbedrijven en de uitbreiding van industrie en handel. Al zijn vele monumentale gebouwen verdwenen, de drie oude kerken en kastelen als Halsaf, Camphuysen en Sevenaer sieren gelukkig nog steeds de gemeente. De contouren van het middeleeuwse stadskasteel zijn terug te vinden op de parkeerplaats aan het Masiusplein.

Ondanks de concurrentie van radio en televisie kent de gemeente een intensief verenigingsleven. Daarin zijn ook de oude tradities  vertegenwoordigd, bijvoorbeeld het tot de Middeleeuwen teruggaande schutterswezen.

De Tweede Wereldoorlog bracht Zevenaar grote schade toe. De wederopbouw werd voortvarend aangepakt en nieuwe wijken verrezen in snel tempo rond de oude kern. In 1958 bedroeg het inwonertal van de stad Zevenaar 10.000. Tegenwoordig wonen er meer dan 32.000 mensen in de gemeente Zevenaar, waarvan bijna 25.000 in de stad Zevenaar.

 

Additional Hints (Decrypt)

Baqrejrt: H ubrsg hj mnxynzc anghheyvwx avrg ibbegqheraq nna gr uroora ra/bs va uhvfxnzref (qnne mvggra trra sver-arrqyrf) gr fpuvwara, grafybggr iregbrsg h ah va 'heona nern'. Urg orfgnnaferpug ina qrmr pnpur inyg ra fgnng zrg hj trqent. Rvaqybxngvr: Cevx, cevx, cybx! Fyhvg ra pnzbhsyrre qr pnpur n.h.o. jrre tbrq ovw iregerx.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)