Skip to content

NAJAARSEKSTER Mystery Cache

Hidden : 9/27/2012
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Najaarsekster.

Nu de herfst begonnen is vond ik het tijd om deze te plaatsen. Het astronomisch bepaalde begin van de herfst is de herfstnachtevening. De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn dan nagenoeg even lang. De meteorologische herfst begint eerder, op één september.

Op de bovenstaande coördinaat ga je de cache niet vinden. In die buurt staat wel een paaltje van één of ander netwerk.




foto ekster


De ekster (Pica pica) en de kraai (Corvus corone) behoren tot de familie van de Corvidae of kraaiachtigen en passen zich snel aan aan allerlei soorten leefgebieden. Dus ook aan onze eigen woonomgeving.
Vroeger heb ik, zoals meerdere jongeren dat deden, misschien wel 5 keer een “uit het nest gevallen” (:)) kraai of ekster grootgebracht. Ik gebruikte daarvoor het thuis voorhanden zijnde kuikenvoer. Met 1 st0kje werd wat voer met water gemengd tot een papje en voor het naar school gaan, rond 8 uur 's morgens, werd de vogel gevoerd. 's Middags, rond vier uur en 's avonds werd dat herhaald. Die vogels groeiden zo goed op en waren tam, dus ze bleven aan huis. Om ze het wegvliegen te beletten werden de vleugels ook wel eens “getopt” of gekortwiekt. Er werd daarvoor geen dierenambulance of 900 gebeld, gewoon een paar knippen met de schaar waren voldoende. Zelf heb ik wel nooit mijn vogels getopt. Ik was van het gedacht dat vogels moeten kunnen vliegen. Het nadeel daarvan was dat ze niet zo heel lang bleven. In het volgende voorjaar konden ze meestal niet weerstaan aan de lokroep van hun soortgenoten en waren ze weg. Ik vond dat wel een beetje jammer, maar het was zo. Eén maal is er wel eentje gebleven tot in het volgende najaar, mijn najaarsekster.

Een kraai is hyperintelligent en tamelijk brutaal. Eentje pikte 00it plagerig in de staart van onze collie en ging dan terug op de 5 betonplaten hoge afsluiting zitten. Hij bootste dan daar geblaf na tot de getergde hond tegen de omheining sprong. De kraai vloog dan een beetje omhoog en landde vervolgens terug op die omheining. 't Was echt wel plagen; 24u later liet de hond zich vangen aan hetzelfde grapje. Ook leek het wel of die kraai de bel hoorde die aangaf dat de school, die maar enkele honderden meters van thuis lag, uit was. De vogel kwam mij dan aan school afhalen en als ik mijn arm zijwaarts strekte landde hij daar op, of op mijn hoofd.

Eksters zijn monogame, territoriale vogels. Als een ekster eenmaal een partner gevonden heeft, vormen ze in principe een paar voor de rest van hun leven. Hun territorium (gemiddeld 5 à 6 hectare groot) zullen ze dan ook niet meer verlaten. Vanaf het najaar trekken de partners steeds meer met elkaar op en zoeken ze gezamenlijk een nestplaats. Oude nesten worden geïnspecteerd en eventueel opnieuw gebruikt. Eksters leggen gewoonlijk vijf à zes eieren (maximaal tien) in april en er wordt per jaar maar 1 nest jongen grootgebracht tenzij een nest vroeg te gronde gaat.



Zoek de coördinaat en vindt in die omgeving de cache, bij het dichtstbijzijnde netwerkpaaltje, achter de dikke boom. Neem schrijfgerief mee om te loggen.
Deze info was in het verleden te vinden bij de foto. Nu niet meer, daarom plaats ik het hier. Eureka? Dat klinkt een beetje als Urraca. Maar zo ver ben je nog niet. “Urraca” staat in mijn Van Goor's Mini pocketsboekje Spaans woordenboek op blz. 362 in de tweede kolom bovenaan als de vertaling van ekster, maar 51 08,900 005 24,561 , als je dat al zou gevonden hebben, is natuurlijk niet de juiste oplossing. Die coördinaat ligt trouwens buiten de 2 mijl vanaf de bogus. Er staat in die buurt wel een bord van De Wielewaal natuurvereniging v.z.w. over de Dommelvallei, maar met de informatie die daar op staat kun je ook niets aanvangen. Op blz. 411 van voorgenoemd boekje staat in de eerste kolom in de derde regel de vertaling van kraai. Het is “corneja”. Ook dat brengt je niets verder. Je zal vanaf het begin moeten beginnen.


Additional Hints (No hints available.)