Skip to content

From Russia With Love In Best! Mystery Cache

Hidden : 10/1/2012
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Als je op bovenstaande coördinaten gaat zoeken zul je van een koude kermis thuiskomen, hier vind je geen cache!



Hoewel in het uiterste zuiden van Rusland een subtropisch klimaat heerst, associëren we Rusland toch meestal met bontmutsen, bevroren rivieren, sneeuw, toendra’s en strenge vorst.

Kortom met kou. Als hier in Nederland in de winter de temperatuur onder de -10°C daalt hebben we het vaak over een Russische of Siberische kou. De wind waait dan ook vaak uit het oosten.

De associatie van Rusland met koude is terecht. Want in Rusland kan het vreselijk koud zijn. En de kou die ’s winters soms vanuit Rusland naar ons wordt toegevoerd is maar een fractie van wat men in Rusland meemaakt.

Al aan het einde van de 16e eeuw kregen Nederlandse ontdekkingsreizigers met Russische kou te maken. Willem Barentsz en Jacob van Heemskerk trachtten in 1596 een noordelijke route naar de Oost te vinden en kwamen bij het Russische eiland Nova Zembla in augustus met hun schip in het ijs vast te zitten. Om te kunnen overwinteren heeft de bemanning met het hout van het schip op Nova Zembla een huis gebouwd dat nadien bekend werd als Het Behouden Huys.

Pas in juni 1597 kon men met 2 reddingssloepen terug naar de bewoonde wereld keren. Willem Barentsz overleefde deze terugreis niet.

Op welk coördinaat stond het Behouden Huys (volgens WGS84-notatie met graden, minuten en decimale minuten)?

 

A = Aantal minuten (getal voor de punt) noorderbreedte.

B = Aantal decimale minuten (getal achter de punt) noorderbreedte.

C = Aantal minuten (getal voor de punt) oosterlengte.

D = Aantal decimale minuten (getal achter de punt) oosterlengte.

 

behoudenhuys.jpg

 

novazembla.jpg

 

 

Tegenwoordig is er een museum dat onder andere gewijd is aan de mislukte ontdekkingstocht van Willem Barentsz. Het staat op zijn geboorte-eiland.

 

E = Laagste getal (niet cijfer!) van het adres van dit museum.

 


In juni 1812 begon keizer Napoléon Bonaparte, in een poging om heel Europa te veroveren, met het oversteken van de rivier de Memel aan een veldtocht naar Rusland. Hiertoe had hij een leger van bijna 700.000 man op de been gebracht, het Grande Armée. Ongeveer twee maanden dacht Napoléon nodig te hebben om de klus te klaren, maar dat bleek een misvatting.

In plaats van tegenstand te bieden trokken de Russen zich steeds verder terug en pasten de tactiek van de verschroeide aarde toe. De Fransen trokken op tot in Moskou, maar deze stad was leeg, door de Russen zelf voor het grootste gedeelte in brand gestoken en bood dus geen bescherming meer. Ook waren de voedselvoorraden in vlammen opgegaan.

 

 

F = Is het aantal dagen dat Napoléon nodig had om Moskou te bereiken gerekend vanaf de dag waarop de Memel werd overgestoken.

 

grandearmee.jpg


Rusland capituleerde niet. Nauwelijks in staat zich te bevoorraden moest Napoléon zich terugtrekken. De winter viel vroeg in en de Russische cavalerie viel de verzwakte Franse eenheden constant aan zodat deze steeds verder uiteenvielen.

Bij de overtocht van een rivier vond een laatste grote slag tussen de Fransen en de Russen plaats.

Het leger van Napoléon werd bijna de genadeklap toegebracht, maar wist te ontsnappen aan een poging van de Russen om hen in te sluiten. Bij temperaturen tot bijna -40°C trok men zich terug tot in het Oost-Pruisische Koningsbergen. Door ondervoeding en de extreme kou stierven nog vele soldaten zodat van het Grande Armée uiteindelijk maar zo’n 20.000 man waren overgebleven...

overtocht Napoleon Bonaparte.jpg

 

 

G = Is de woordwaarde van de rivier waar Napoléon op zijn terugtocht een belangrijke slag verloor.


De meest extreme temperaturen in Rusland worden in Oost-Siberië gemeten. In de zomer kan het er boven de 30°C worden, terwijl ’s winters de temperatuur regelmatig onder de -70°C uitkomt. Een verschil van meer dan 100 graden!

Twee Russische meetstations strijden om de eer de meeste koude locatie in Rusland te zijn. Afhankelijk van officiële, officieuze of niet-officieuze temperatuurmetingen is ofwel de ene locatie ofwel de andere locatie de koudste van Rusland. Volgens de officiële metingen is er een verschil van 0.1°C tussen de koudste metingen. Om welke twee meetstations gaat het?

 

 

H = Is de woordwaarde van het meetstation met de op één na koudste temperatuurmeting.

 

I = Is de woordwaarde van het meetstation met de koudste temperatuurmeting.

 

J = Het verschil tussen de gemiddelde temperatuur in januari en in augustus bij het meetstation uit vraag H.

 

 

 

koud.jpg

 

koud.jpg


In de Russische wetenschap neemt het klimaat ook een belangrijke plaats in. Al aan het einde van de 19e eeuw ontwikkelde een Russische wetenschapper (wiens grootvader een persoonlijk arts van de tsaar was geweest) een klimaatclassificatiesysteem, dat naar hem is vernoemd en nu nog steeds wordt gebruikt. Deze classificatie deelt de klimaten van de wereld in vijf hoofdgroepen in. Verreweg het grootste gedeelte van Rusland valt in twee van die hoofdgroepen: de landklimaten en de poolklimaten.

klimatoloog.jpg

Wie was deze wetenschapper?

 

K = Het laatste cijfer van het geboortejaar van de wetenschapper.

 

In het noordelijke deel van Rusland, dat is gelegen aan de Noordelijke IJszee, heerst een toendraklimaat, een van de poolklimaten. Met welke letters wordt het toendraklimaat volgens de bovenstaande klimaatclassificatie aangegeven?

 

L = letterwaarde 2e letter – letterwaarde 1e letter toendraklimaat volgens classificatie.

 


Al met al kunnen we concluderen dat de Russische winters bar en ijskoud zijn en daarin is het voor de gewone Rus soms moeilijk om te overleven. Vraag het maar aan Pjotr, Sonja, Igor of Natasja. Als dat nog zou kunnen...


De coördinaten brengen je in de buurt van de cache:

N 51° (A+L).(B+F+H+J+Natasja +Pjotr)’

E 005° (C+K).(D-(E+G+I+Sonja+Igor))’


Voer vervolgens deze projectie uit vanaf de gevonden coördinaten: 25 meter richting 142° true north.


N.B. Indien van toepassing geldt voor de antwoorden dat de Nederlandse Wikipedia leidend is.

Check hier je antwoord:

Additional Hints (Decrypt)

[puzzel] trra jbbeqjnneqr ovw qr ivre Ehffra [cache] renpugre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)