Skip to content

De paalworm Traditional Geocache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

More
Hidden : 9/30/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache, verstopt door het Westfries Genootschap op de Westfriese Omringdijk, behoort tot een serie van tien. De caches sluiten aan bij hoofdstukken uit het kinderboek “Geheimen van de dijk”.  De uitgave van dit boek in 2012 is een initiatief van het Westfries Genootschap in samenwerking met HDC Media b.v.


Geheimen van de dijk.
De Westfriese Omringdijk is 126 kilometer en bestaat al langer dan 750 jaar. De dijk is het eerste provinciale monument van Nederland. Hij omarmt de regio Westfriesland. In al die jaren is er veel gebeurd op en bij die dijk. Spannende, akelige en mooie dingen.....

Image Hosted by ImageShack.us

De paalworm
In november 1731 vaart een klein schuitje langs de zware palenrijen van de dijk nabij vuurtoren De Ven bij Enkhuizen en Andijk. Heren zitten er in, heren die over de dijk beslissen. Ze laten zich langzaam langs de palen roeien en onderzoeken die zorgvuldig, één voor één. Dan kijken ze elkaar eens aan en schudden bedenkelijk het hoofd.

Wat is er toch aan de hand? De palen staan daar dicht naast elkaar, de hele dijk langs, op sommige plaatsen zelfs drie rijen achterelkaar. Het lijkt wel een muur, maar dan van eiken- en grenen palen, ze zijn aan elkaar vastgemaakt met zware dwarsbalken. Ze kunnen tegen een stootje. Het zijn ‘krebbingen’, zij zullen ervoor zorgen dat het vele wier dat er achter ligt veilig en goed blijft zitten. Wier bestaat uit planten die in de zee groeien. De dijk is goed beschermd. De palenrijen breken de kracht van de golven, de mensen kunnen rustig slapen, de zeewering waakt.

Ja, dat denken ze! Er is juist groot gevaar. Heel die reusachtige houten muur is waardeloos! Het werk van eeuwen is totaal vernield! Het lijkt maar zo dat men veilig is! Westfriesland ligt zonder bescherming, open voor het geweld van de zee, de beschermende palenrij is vernield! Hoe zo, vernield?

Een klein beestje, maar enkele centimeters groot, heeft dit mensenwerk in korte tijd totaal aangevreten. Dit kleine wormpje, een weekdier nog wel, met twee kleine boorschelpjes aan de kop, boort een gaatje in de paal. Het dier is met de houten schepen uit de tropen naar ons land gekomen. Het wroet zich verder en verder in het hout en de worm groeit, en daardoor worden ook de openingen in de palen groter. Van buiten is er niet veel van te zien. Daarom denken de Enkhuizers eerst dat het niet zo ernstig is. Ze hebben het mis. De weekdiertjes komen in grote getale! Hier is voor hen voedsel in overvloed, alle dijken zijn immers bekrebd met kilometers lange paalregels. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en vreten ongestoord verder. De dijkheren kijken ernstig. Hier moet onmiddellijk iets gebeuren! Het is immers al november, er kunnen stormen komen, of ijsgang, de winter staat voor de deur!

De storm komt, met Kerstmis. Gelukkig niet zo bijzonder woest, maar na die storm drijven er wel vele afgebroken palen in zee. In de palenmuur van de Westfriese Omringdijk zijn lelijke open gaten geslagen. Wat er nog wel staat heeft als zeewering geen waarde meer, hier moet onmiddellijk iets gebeuren! Maar wat? De een weet het nog beter dan de ander! Ze bedenken iets nieuws. In plaats van de houten palenrijen, willen ze het wier van de dijk beschermen met keien, om de golfslag te breken.

Eerst wordt een proefstuk aangelegd met keien uit Drenthe. Na een storm blijkt dat te voldoen. Duizenden tonnen natuursteen worden daarna met zeilschepen uit de landen rond de Oostzee aangevoerd. De steenzetters, weten de ruwe keien met behulp van een steenbok, een soort heimachine op mankracht, netjes te plaatsen. Bron: P. Kistemaker, Andijk

Spannende verzamelopdracht :
Neem je boek “Geheimen van de dijk” mee naar de cache. Je zult een letter vinden. Zet de letter op de juiste plaats op de kaart in je boek. Verzamel ze allemaal ! Ze vormen een Westfries woord.
Wat betekent het, denk je ?
Als je je complete verzameling kunt laten zien in het Timmermansgildehuis in Hoorn, wacht je daar een leuke verrassing. ( meer daarover lees je op de website www.westfriesgenootschap.nl )

Weet je dit ?
Je kunt de antwoorden bij de volgende vragen op een papier schrijven en bij je boek bewaren.
Je kunt daarvoor hier een vragenblad downloaden van de website van het Westfries Genootschap.

Hoe heet de Westfriese Omringdijk hier ?

Additional Hints (No hints available.)