Skip to content

Kagerplassen boottrail 8 Traditional Geocache

This cache has been archived.

Powerrrmoontje: Dit punt in archief omdat er een nieuw punt gemaakt wordt voor Ronde 3

More
Hidden : 8/30/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Maak kennis met de mooie Kagerplassen. Het grootste aaneengesloten plassengebied van Nederland, zonder dat je bruggen en sluizen tegenkomt. Op iedere pagina zullen wij een ander onderwerp over of rondom de Kagerplassen toelichten. De caches zelf zijn eenvoudig te vinden. Bij een trail draait het tenslotte om puntjes en bij deze trail bovenal om genieten!

DE KAGERPLASSEN


De Kagerplassen is het oudste watersportgebied van Nederland. Van hieruit is de watersport in Nederland tot ontwikkeling gekomen. Al in de jaren 1930 kon het er op mooie zomerdagen zeer vol zijn. De Kagerplassen zijn dan ook zeer geschikt voor bijna alle vormen van watersport.

De Kagerplassen vormen een langgerekt stelsel van ondiepe veenplassen dat zich in een ZW-NO richting uitstrekt tussen de Merenwijk in Leiden en de zuidpunt van de Haarlemmermeer.

Van zuidwest naar noordoost liggen er de volgende plassen:

  • t Joppe
  • de Sprietlaeck of Warckerleede
  • Zweiland (de grootste plas)
  • het Norremeer
  • de Eijmerspoel
  • de Dieperpoel (de meest noordelijke plas),
  • de Spijkerboor
  • de Kever (de meest oostelijke grote plas)

Ook de vijf kleine plassen ten oosten en zuiden van de hoofdplassen worden nog tot de Kagerplassen gerekend. Het gaat om:

  • de Sever
  • de Koppoel
  • de Kiekpoel of Kleipoel
  • de veraf gelegen Hanepoel
  • het Vennemeer
Het unieke aan de Kagerplassen is dat je nergens een brug of sluis tegenkomt!

De plassen hebben een gezamenlijke oppervlakte van 250 ha.(excl. 't Joppe). Ze vormen een onderdeel van het boezemstelsel binnen het Hoogheemraadschap van Rijnland en hebben een belangrijke functie bij het bergen en doorvoeren van water. Na de veenontginning zijn de plassen door afkalving en erosie langzaam groter geworden. Ze hebben een gemiddelde diepte van 3,4 m. Het Zweiland is op bepaalde plaatsen 12 à 13 m diep; hier heeft rond 1960 namelijk zandwinning plaatsgevonden. Het waterpeil in de Kagerplassen ligt hoger dan het maaiveld van het omringende polderland.

'T Joppe (93 ha.) is de enige niet-natuurlijke plas. Deze plas ontstond door de behoefte van Leiden aan zand. Reeds in het zogenaamde "Leidse Merenplan" van 1949 ontvouwde Leiden zijn ideeën voor zandafgravingen in de polders ten noorden van de stad en werden al stilzwijgend gronden en boerderijen opgekocht. Het zou evenwel nog zo'n 25 jaar duren: pas midden jaren '70 ontstond 't Joppe door de afgraving van het middelste deel van de Zwanburgerpolder voor zandwinning; de restanten van deze polder werden tot drie eilanden: de grootste daarvan heet nog steeds de Zwanburgerpolder (100 ha); de andere twee eilanden kregen de namen Koudenhoorn en De Strengen. Er vindt nog steeds zandwinning plaats in 't Joppe en deze plas is dan ook veel dieper: gemiddeld 13 m met een maximale diepte van 39 à 42 m. De oevers van 't Joppe zijn zeer steil. Daardoor is er ook een groot ecologisch verschil tussen 't Joppe en de andere plassen. Het watervolume van 't Joppe is even groot als dat van alle andere plassen tezamen (beiden ongeveer 12 miljoen m3). Vanwege al deze omstandigheden wordt 't Joppe niet altijd tot de Kagerplassen gerekend.

De Kagerplassen zijn via de rivier de Zijl verbonden met de Oude Rijn in Leiden.

Kagerplassen

FluisterbootBelangrijk: Het is onmogelijk deze trail te voet, per fiets of wadend te doen. Een enkele cache uit deze trail is wellicht wadend te doen, maar dit is dan wel voor eigen risico! Let erop dat de Kagerplassen op sommige punten erg diep kan zijn!

De trail is bedoeld per boot te doen. Geniet vooral van de mooie omgeving. Een enkele cache is wellicht met een opblaasboot bereikbaar. Ook dit is geheel voor eigen risico! Wij adviseren het gebruik van een stevige en stabiele boot die tegen een stootje kan.

Wij wensen een ieder heel veel plezier met deze trail!


Wil je een bootje huren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Van roeiboot tot luxe sloep. Een voordelige en leuke middenweg is het huren van een fluisterboot.  Dit kan in Rijpwetering bij Stille Wateren b.v. (even googlen) Hier is ook avond- en nachtverhuur mogelijk!

 

Additional Hints (No hints available.)