Skip to content

Reiger en Ooievaarsplas Multi-cache

This cache has been archived.

Langzaam: route is niet meer zoals bedoeld. Tijd voor wat anders

More
Hidden : 7/2/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Reigers en Ooievaarplas



De tocht

De cache is goed te lopen maar vooral bedoeld als fietscache. Het voert je door de prachtige natuur aan beide zijde van de snelweg A6. Let wel het eerste stukje zal je dan met de fiets aan de hand over een stukje grasland moeten doen tenzij je natuurlijk met een ATB of mountainbike gaat. De lengte van dit rondje is ongeveer 12km en je kan na 1/4 en 3/4 van de tocht een stop maken bij het wegrestaurant Haye voor een verfrissing. Overigens met wat geluk vind je daar ook nog een bonus puntje. Maar ook op diverse andere plekken kan je heerlijk rustig genieten in de vrije natuur.

Reigersplas

De Reigersplas is ontstaan door het winnen van zand voor de aanleg van de A6. De Reigerplas is omgeven met bos, struweel en ruigte en heeft vooral een recreatieve functie. Rondom het water, dat in trek is bij verschillende watervogels, komen diverse soorten zangvogels vogels. Ook de visarend wordt hier af en toe waargenomen evenals de Vos en Ree. De Reigerplas is gegraven om zand te winnen voor de A6. De plas wordt omringd door ruigtevegetatie met vlierstruweel. Het aangrenzende bos en struikgewas zijn aangeplant en bestaan vooral uit wilg, vlier en populier. Er komen vogels voor als rietgors, grasmus, braamsluiper, kneu en putter. Het water is kennelijk aantrekkelijk voor de visarend, want die wordt af en toe waargenomen.
De Reigerplas heeft vooral een recreatieve functie en is bedoeld voor rustige waterrecreatie. Er zijn aanlegsteigers, een botenhelling en een zandstrandje (op dit strandje mogen geen honden komen). De plas is ook varend te bereiken vanaf de Lage Vaart. Een fietspad en fietsbrug zorgen ervoor dat tijdens een wandel- of fietstocht een bezoek kan worden gebracht aan het nabijgelegen wegrestaurant.

De Ooievaarplas

De Ooievaarplas bestaat uit water, omgeven door rietkragen, ruigten en wilgenbos. Het gebied is rijk aan vogels. Op de resten van een oude zanddepot groeien bijzondere plantensoorten.
In de Ooievaarplas is zand gewonnen voor de A6. Het gebied bestaat uit water met daaromheen rietkragen, ruigten en vlier- en wilgenstruweel. Aan de noordoostzijde ligt een natuurbos. De begroeiing is kenmerkend voor een nog jong gebied. Naast pioniersoorten groeien hier bijzondere planten als fraai duizendguldenkruid en gewone agrimonie.
De gevarieerde begroeiing is voor veel vogels reden zich in dit gebied te vestigen. Oeverzwaluwen scheren over het wateroppervlak en bouwen hun nesten in een speciaal voor hen aangelegde kunstwand. Soms komt de visarend op bezoek en in de winter gebruiken aalscholvers de oudere wilgen langs de rand van de plas als slaapplaats.
Vlakbij het Hajé restaurant staat een kunstnest, geschikt voor ooievaars. Deze kunnen zich hier vanuit Natuurpark Lelystad vestigen.
Vanaf restaurant Hajé langs de A6 is de Ooievaarsplas te bereiken via het fietspad. Wandelend over het fietspad is het waterrijke natuurgebied goed te bekijken. Een uitkijkheuvel bij het restaurant biedt een goed uitzicht over een groot deel van het gebied, met een verrekijker of telescoop kan vanaf deze plaats goed naar vogels worden gekeken.

De cache

Het startpunt ligt aan een soort van parkeerrotonde die vooraf wordt gegaan door een smalle weg die afgesloten lijkt te zijn met twee betonnen pijpen. Je mag deze gerust passeren de meeste auto's passen hier gemakkelijk tussendoor. Vanaf hier begint de tocht naar wp1 over een smalle doorgang richting het strandje.

Ga naar het bord Reigersplas op N52 25.335 - E005 24.462 tel daarvan het aantal verbodsborden rechtonderop. Dit geeft je A. Loop of fiets nu verder in de richting van
N52 25.342 - E5 24.597
je komt hier bij een steiger. Tel hiervan het aantal palen onder het eerste gedeelte voor dat je naar links of rechts op de steiger kan. Deze onevenwaarde geeft je B. Geniet wel nog even van de prachtige omgeving.
Weldra zijn we op het fietspad en kunnen we "Langzaam" naar het volgende punt fietsen
op N52 25.514 - E5 25.226. Hier vind je een aantal palen zoek de paal met de 2 blauwe bordjes en neem van het onderste blauwe bordje de letterwaarde van de grote letter links op het bordje. Dit is C.
Bordje is weg Letter is A
We vervolgen ons tocht naar N52 25.751 - E5 24.972 je komt komt hier aan bij een brug.de vraag is: welke kleur heeft deze brug; D = ??

  • Bruin D = 9
  • Blauw/geel D=0
  • Rood D =7

We gaan verder richting Haye, maar voordat je hier een stop zou kunnen maken om iets te nuttigen of andere belangrijke dingen stoppen we even bij een richting aanwijzer. De richting aanwijzer kan je vinden op N52 25.949 - E5 25.444 Hier zoeken we het verschil in afstand tussen Harderwijk en Zeewolde. De gevonden waarde geeft je E. Je staat ook vlakbij een uitkijkpunt. Klim gerust even de heuvel op en je hebt hier een prachtig uitzicht, een bankje is voor je geplaatst bovenop de heuvel.
Na dit uitzicht en rustpunt vervolgen we onze tocht in de richting van N52 26.157 - E5 25.862 ook hier vind je weer een uitzichtpunt met een bankje en tafel. De vraag hier is als je zit op het bankje in welke richting kijk je dan?? F = ??bankje verdwenen F=2

  • NW = F1
  • ZW = F2
  • ZO = F3
  • NO = F4

De reis gaat verder naar N52 25.951 - E5 26.115 hier staat een mooi informatie paneel, we zoeken hier op de waarde voor G die kan je krijgen door Wilgenbos op te zoeken. We gaan nu even een stukje de open vlakte op. gezien de overheersende windrichtingen zou je meestal de wind grotendeels mee moeten hebben. Bij het hek op N52 26.220 - E5 26.767 hangt een bord van Zuiderzeeland hoeveel verbodsborden voor dieren kan je hier vinden? De gevonden waarde geeft je H.helaas ook deze is weg H=2 (uiteraard) Een stukje verder zie je aan je rechterzijde zie je een kunstwerk geheten Tong van Lucifer, dit is een reeds langer bestaande cache.
Cache is niet meer en kunstwerk (tijdelijk) verdwenen. Fiets verder onder de A6 door tot je aan de T-splitsing komt op N52 26.681 -
E5 26.183
je slaat hier links af. Maar neem even de tijd om hier een klein stukje recht door te fietsen. Je komt dan uit bij een voor velen onbekend kunstwerk. Het is een kunstwerk dat in staat is om de waterweg tussen Oost en Zuid Flevoland af te sluiten. In geval van een dijkdoorbraak van één van de gebieden laten ze hier de schuif zakken om te zorgen dat niet beide gebieden onder water te laten lopen.
Vervolg na dit uitstapje je tocht naarN52 26.169 - E5 25.169 op dit punt kom je aan je linkerhand een afslag tegen. Ook hier kan je even een tussenstop maken om wat te drinken en/of eten. Je passeert hier ook een uitkijkpunt. Het geeft je informatie over de bossen hier. Dit is namelijk een bos dat geoogst wordt om Energie mee op te wekken. Als we verder gaan in de richting van N52 26.139 - E5 25.109 daar zoeken we een bord. Op dit bord zitten een aantal Aalscholvers in een boom. Dit aantal geeft je I.. Ga verder naar N52 25.962 - E5 24.715 en sla hier links af het fietspad op. Vanaf hier kom je op weer bekend terrein, aangezien je hier ook op de heenreis hebt gefietst. Aangezien je alle gegevens hebt kun je nu de cache uitrekenen. Als je een klein stukje door fietst kom je weer bij de brug uit met een picknicktafel, hier zou je je sommetje kunnen maken.

Om de cache te vinden dien je de gevonden gegevens in te vullen:

N 52 G . F B E

E 005 H I . (A-F) D C

Deze cache ligt hier met de Vriendelijke medewerking van
Het flevolandschap Telnr. 0320-286111

 

 

 

 

Additional Hints (Decrypt)

avrg bc qr tebaq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)