Skip to content

Lava i Nordre Frogn EarthCache

Hidden : 6/17/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vulkanisme i Frogn
I slutten av karbontiden og gjennom det meste av permtiden var det vulkansk aktivitet i Frogn og omegn. Denne aktiviteten førte til dannelsen av "Oslofeltet", som i dag strekker seg fra Langesund i sør til Brumunddal i nord. Det ble dannet ved at grunnfjellet sprakk opp og smeltemasse (magma) fra flere titalls kilometers dyp i jordskorpen trengte opp i store magmakammer. Disse størknet da de nærmet seg jordoverflaten (på et par kilometers dyp), og vi finner dem i dag igjen som dypbergarter. For eksempel som "Drammens-granitt" (bilde) på Hurum eller som "Nordmarkitt" nord for Oslo. Smeltemasse fylte også sprekker som oppsto under sterke jordskjelv, og den størknet til gangbergarter som skjærer rett gjennom alle andre bergarter. De er sjelden mer enn en meter tykke og består som regel av en mørk, finkornet bergart som kalles diabas. (Eng: Diabase)

Sprekkene førte også store mengder smeltemasse helt opp til jordoverflaten og den strømmet ut som lava av forskjellig slag fra store og små vulkaner. Mer enn 1000 m tykke lag med basalt, rombeporfyr og andre lavatyper dekket Frogn på slutten av den vulkanske perioden. (Kilde: Frogn Bygdebokverk)

Oppgaver/ Questions
For å kunne logge denne, må du gjøre oppgavene under og sende dem til Cache-Owner (CO).
  1. Hvorfor er den sorte diabasen så finkornet sammenlignet med bergarten på utsiden?
    Why does the diabase have much finer grain than the bed rock surrounding it?
  2. Hvor bred anslår du diabasgangen til å være?
    How wide do you estimate the diabase to be?
  3. Hvor lang anslår du diabasgangen (på land) til å være?
    How long do you assume the diabase dike (on shore) to be?
Det er frivillig å laste opp et bilder i loggen
It is optional to upload pictures in the log


Karbontiden
Karbon er en periode i jordens oldtid. Den begynte for ca 360 millioner år siden og sluttet for ca 300 millioner år siden.

Permtiden
Perm er den yngste perioden i jordens oldtid (Paleozoikum), fra ca 300 til 250 millioner år siden.

Diabas på Glennestranda
Ved Glennestranda på Dal i Nordre Frogn kan man se en fin vertikal diabasgang som stammer fra den vulkanske perioden i Frogn.

Diabas er en mørk, hard og finkornet bergart som opptrer i steiltstående, gjennomskjærende ganger eller sjeldnere i såkalte sills (lagganger som følger lagdelingen i en bergart, oftest flattliggende).

Kjemisk og mineralogisk svarer diabas til basalt og gabbro, med hovedmineraler plagioklas og pyroksen (augitt), i mindre mengder kan kvarts, olivin, nefelin eller hypersthen forekomme. Strukturen er ofte ofittisk (også kalt diabasstruktur), dvs. at plagioklaslister danner et nettverk med pyroksen i mellomrommene. Diabasporfyritt har store strøkorn av plagioklas.

Diabasganger opptrer i nær sagt alle geologiske formasjoner. Det norske grunnfjell gjennomsettes på sine steder av et stort antall diabasganger, likeledes er disse meget alminnelige i Oslofeltet. De fleste diabasganger er mindre enn 10 meter tykke, men de kan av og til være meget bredere. Grønnsteinsganger er omvandlede diabaser hvor pyroksenen er gått over til aktinolitt og/eller kloritt. (Kilde: Store norske leksikon)

I perioden da diabasen ble dannet lå Frogn ved ekvator. Bildet til høyre viser hvordan Frogn har vandret over jordkloden gjennom ca 1200 mill. år. Siksak-linjene antyder platekollisjoner og fjellkjede-bygging. Jordas overflate består av seks store kontinentplater som er 30-60 km tykke, og fire store havbunnsplater (ca 5 km tykke) samt en del mindre plater som alle er i bevegelse, med en hastighet på 1-10 mm/år.
For ca 400 mill år siden passerte Frogn ekvator på vei til nåværende posisjon. Vi driver fortsatt nordover, og om ca. 100 mill år vil Frogn ligge der Tromsø ligger i dag.

Bildet under viser en liten del av diabasgangen ved Glennestranda.
The picture below shows a small part of the diabase dike intrusives in the lava feed channels at Glennestranda



Berggrunnen ved Glennestranda
På berggrunnskartet under kan man se at Glennestranda ligger i et område med forkastninger i berggrunnen. Det kan derfor være naturlig å tenke seg at lavaen kan ha strømmet opp i denne sonen. Dette kan man altså se ved Glennestranda. Berggrunnen i området består av glimmergneis med kalksilikater.

Den geologiske tidstabell
På grunnlag av studiet av bergarter over hele verden, og ved hjelp av de forskjellige "geologiske klokkene", har en etter hvert fått satt opp en tidstabell som godtas av de fleste. For å få oversikt over det enorme tidsrom som ligger mellom dannelsen av berggrunnen i Frogn og frem til Kvartærtiden for 2.5 mill år siden, har de viktigste hendelsene blitt satt opp i en tabell som er vist under (Kilde: Frogn Bygdebokverk).



Additional Hints (No hints available.)