Skip to content

Arnborg Anlæg - Finalen Mystery Cache

This cache has been archived.

Uldtotterne: Hermed lukkes cachen, der vist har haft sin tid nu. Tak for besøg og de mange skønne logninger!

More
Hidden : 5/19/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

NB! Cachen ligger ikke her! Løs opgaverne i Arnborg Anlæg #1 og #2 - så er du godt på vej!

Lige her i periferien af Arnborg findes der et dejligt åndehul med skov, søer og å.

Arnborg Anlæg blev etableret i et tæt samarbejde imellem Hedeselskabet og Arnborg Kommune i slutningen af 1940’erne. I anlægget var der oprindeligt festplads og boldbaner, men disse anvendes ikke mere. Dog findes der nu en moderne, indhegnet legeplads for de mindste.

Anlægget er naturbaseret, anlagt på skrænterne ned mod Rind å, med store skovtræer, skovsøer og enge, alt sammen forbundet af et tæt stisystem.

I 1950 afsløredes en mindesten over Chr. Dalgas og hustru i det dengang nyetablerede anlæg i Arnborg. Christian Dalgas er søn af navnkundige Enrico Mylius Dalgas – ham, der ifølge min barnelærdom var kendt for sloganet ”Hvad udad tabes skal indad vindes”.

Men lidt research har vist, at dette faktisk er en sentens, der stammer fra en såkaldt skuemønt præget i anledning af en stor industri- og kunstudstilling i København i sommeren 1872. Teksten var skrevet af digteren H.P. Holst. Den originale tekst lød: ”For hvert et Tab igjen Erstatning findes; Hvad udad tabtes, det maa indad vindes”. At det skulle være Enrico Dalgas, der skulle have 'opfundet' denne sentens, er således en myte, omend den passede fint ind i Hedeselskabets mytologisering af sin oprindelse! Læs evt. mere om sandt og usandt i.f.m. dette emne her: (visit link)

Dog er det uomtvisteligt at Enrico og sønnen Christian Dalgas har haft stor betydning for opdyrkningen af den jyske hede. Christian Dalgas boede på den nærliggende Birkebæk Skovriddergård fra 1885-1933.

Additional Hints (No hints available.)