Skip to content

Grenzen van RooJ #01 "Wilbertsputpaal" Multi-cache

Hidden : 5/10/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Met de titel Grenzen van RooJ.... stelt GeoRooJ zich tot doel om het grensgebied van Venray aan u voor te stellen. Wij willen Venray op de kaart plaatsen en u  kennis laten maken met de culturele, historische en geschiedkundige plekjes langs de provinciale en gemeentegrenzen van Venray. De grens "cache" locaties worden in willekeurige volgorde gepubliceerd. Happy Hunting!


Grenzen van RooJ #01

"Wilbertsput Paal"
 

Versie: 2.0 dd: 27-11-2019

LET OP: Formule is igv verplaatsing Final, aangepast!

Grenzen van RooJ #01 is een "Korte multi" van "±1300 mtr" met "2 WP's". Met het volbrengen van Grenzen van RooJ #01, krijg je tevens de  gelegenheid, om kennis te maken met een stukje Landgoed Geijsteren met zijn prachtige bossen en uiteraard de grenspaal "Wilbertsput Paal" met bijbehorende "kapel" en "heilige waterput" Als je hier toch bent is het de moeite waard om een lekker stuk te wandelen. Een bezoek aan de navolgende coördinaten is aan te bevelen:
 
Meanderde Oostrumse beek met bruggetje Ref02: N51 32.769 E6 02.116
De Rosmolen (Watermolen) Ref03: N51 32.591 E6 01.725
De watermolen (toegangspoortje) Ref 04: N51 33.364 E6 02.460


De beschrijving van de grenspalen (GP)
is genomen uit de inspectie van 1736 van een neutrale en onpartijdige commissie, tussen “Het land” van Venray en "Het Land van Cuijk. Tussen haakjes achter de eerste naam is de geschreven naam op de figuratieve kaart van Venray uit 1652 van de cartograaf Jacques Mulier overgenomen. Volgorde GP 12 t/m 1 (Vredepaal t/m  Wilbertsputpaal) deze, tevens historische, nummering sluit aan bij de westgrens van Venray. Bijgevoegd grenskaart van 1820 (Franstalig) Klik op deze link!

Wilbertsput paal (GP#01) (In 1652 Heilige Borne paal “H born”  genaamd P ) Dit is bij de huidige Willibrorduskapel in de Geijsterse bossen. De paal staat daar al vanaf het jaar 1551 en geeft het meest oostelijke punt aan van Venray’s grondgebied aan, rakend aan het Cuijkse land Op ca 1536 meter vanaf de Velmerboom paal is de plaats van de St Wilbertsput paal. Deze grenspaal staat langs / voor de grenskapel bij een waterput en is nog in originele ongekrenkte staat.

  


Willibrorduskapel & Wilbertsput In 1948 is de put en de omgeving aan een ander onderzoek onderworpen. De put bleek gebouwd te zijn in een oude veenpoel met een diameter van 12 meter. Uit stuifmeelonderzoek bleek dat de poel dateerde uit de 4e en 5e eeuw n.Chr. Op een zeker moment heeft men de veenpoel aan drie zijden (westen, noorden en oosten) omgeven door een gracht van ongeveer drie meter breed en 90 centimeter diep. In de 14e eeuw lag deze nog open, maar later stoof eerst de gracht en daarna de poel dicht. Daarna heeft men een ellipsvormige aarden wal van een meter hoog en 75 centimeter breed aangelegd die aan de zuidzijde open was. De wal omvatte een gebied van 6 x 18 meter. Ook de ringwal raakte overstoven en werd er hier een kapel gebouwd. Met de datering van de poel, het voortleven van heidense gebruiken en de connectie met de periode van kerstening, acht men het zeer waarschijnlijk dat het hier gaat om een gekerstende heidense bron. Rond de middeleeuwse kapel zijn er diverse pre-christelijke gebruiken in ere gebleven. De put, van oudsher bekend als de "Heilige borne". Op donderdag (dag van Wodan, god van het huwelijk) trouwden hier de aanzienlijken. In 1713 werd een inwoner van Swolgen veroordeeld om op drie achtereenvolgende donderdagen met een wit laken (doodskleed en kleed van Vrouw Holle) over zijn hoofd naar de Willibrorduskapel te gaan.

          

Gebouw met driezijdige sluiting, steunberen, een westelijke topgevel en een open klokkenspitsje op het dak, XVI, hersteld in 1641, 1770 en 1896, toen er aan de oostzijde een open bidhal werd toegevoegd. Tot de inventaris behoren o.a.: resten van een régence retabel, XVIII A; houten beeldje van de H. Willibrordus, XVII B. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van een anonieme gieter, Anno 1416, diam. 108 cm en een klok van een onbekende gieter, diam. 35 cm. In de dakruiter een klok van P. van Trier en S. Rutgers, Anno 1676, diam. 34 cm

Bereikbaarheid cache locatie: Tussen het fietsknooppunt 46 & 61. Vanaf Campagneweg, naar watermolenstraat en de Sint Wilburtsweg volgen. Of komende vanuit Geijsteren via Sint Wilburtsweg. In de bocht de bordjes Willibrorduskapel volgen.

Parkeer mogelijkheid: Langs de weg of in de berm/gras op coord: N51 33.255 E6 02.278.
Daarna te voet of fiets verder. Het is absoluut verboden om met gemotoriseerd verkeer (zwaarder dan 1.2t) over de houten brug te rijden. Landgoed Geijsteren is een STILTE GEBIED

Over de cache:
- Neem een pen / potlood mee;
-
Respecteer de omgeving waar u zich begeeft.
- Let op dreuzels kan hier erg druk zijn.
- Plaats de cache terug zoals je hem aantreft!
-
Landgoed Geijsteren is een STILTE GEBIED


Opdrachten:

WP1: N51 33.261 E6 02.281

Op het "bruine infobord" staat een 4 cijferig jaartal vermeld.
Bepaal de rijsom "stapeltellen" van het jaartal. Antwoord = A

(rijsom: Een getal via (eventueel herhaald) optellen van de cijfers herleiden tot een getal van 1 cijfer.
Voorbeeld: Het getal 698. Optellen van de cijfers geeft: 23. Optellen van deze cijfers geeft: 5.
Ook wordt hiervoor het begrip 'stapeltellen' gebezigd.)


Op In welke eeuw is het "...plaatje" gedateerd.
Bepaal de rijsom "stapeltellen" van het eeuw "getal". Antwoord = B


WP2: N51 33.139 E6 01.895

Naast de kapel, aan de westkant, op de grond staat een vierkante stenen (paaltje) met op de kopse kant een viertal "letters" gegraveerd. Noteer de letterwaardes, in volgorde van het alfabet zoals ze voorkomen op de steen. Let op! Letterwaarde (A=1, Z=26)  Met ander woorden:

De letter met de laagste letterwaarde = C, de volgende = D, de volgende = E de hoogste = F

Neem de som van C + D + E + F = Antwoord = GH
 

A

B

C

D

E

F

G

H

 

 

 

 

 

 

 

 




Voor de Final, maak een projectie vanaf de grenspaal (REF01):

Graden =  VWX
Afstand =   YZ


Bereken de cache locatie a.d.h.v. de volgende formule:

V = G - H
W = F - C - G
X = A - H - B
Y = A + B
Z = F - D



Deze cache is geplaatst met toestemming en medewerking van:
 Gemeente Venray en Landgoed Geijsteren.

   

Additional Hints (Decrypt)

Erpugf ina cnq. Mvr fcbvyresbgb! Rvxra fgbzcwr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)