Skip to content

Hvor ørreden gyder # 1 Traditional Cache

This cache has been archived.

TeamSolbakken: CO drager udenlands et par år, så dermed lukkes denne. Tak for alle besøg

More
Hidden : 11/27/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

I november-december vandrer de store bæk- sø- og havørreder op i de små bække for at gyde og dermed føre slægten videre. Ørrederne kræver rent, frisk strømmende vand og grusbund i bækken for at få foretagendet til at lykkes.


 

På grund af hårdhændet vedligeholdelse og udretning af mange bække og åer er de optimale forhold ikke længere tilstede for de gydende ørreder. Bækkene gror til og gruset dækkes af sand fra dræn og nedskredne brinker. De lokale lystfiskerforeninger i og omkring Hobro gør et stort arbejde for at genskabe gode gydeforhold for ørreden, og denne serie cacher vil hen ad vejen bringe interesserede geo-cachere rundt til disse frivillige projekter.

Vi starter ved Gettrup bæk, som i 2003 af Danmarks Tekniske Universitet, Ferskvandsafdelingen AQUA i Silkeborg, blev erklæret tom for ørredyngel. Bækken lå tilsandet og tilgroet hen. De lokale lystfiskere fra Hobro Sportsfiskerforening oplevede svigtende fiskeri efter søørred i Glenstrup sø og projekterede og gennemførte derfor i 2005-06 et projekt i Gettrup bæk hvor 90 kubikmeter sten og grus blev udlagt fra umiddelbart ovenfor Gettrupvej og ud mod søen, samtidigt med at vandløbet blev renset for uønsket plantevækst primært af planten Dueurt. Arbejdet var frivilligt og finansieret gennem fisketegnsmidlerne.


Resultatet var imponerende, - allerede efteråret 2005 blev de første gydegravninger observeret ved Gettrupvej og flere fulgte ned gennem bækken. Ørreden fra søen kunne lide de nye forhold. Det er blevet kontrolfisket over flere omgange og senest ved DTU AQUA’s bestandsanalyse i sommeren 2011 blev der konstateret rekordmange ørredyngel i bækken. Der blev optalt mere end 5 stk yngel pr kvadratmeter hvilket er rekord for hele Skals å systemet for 2011.

Ørredens gydebanker ses fra november til januar-februar som lyse grusdynger i vandløbet. Lyse, fordi ørreden graver i gruset som derved bliver vendt rundt og fremviser sten uden den algebevoksning som normalt er på bunden af vandløbet. Hvis man er ekstra forsigtig og heldig kan man især morgen og aften måske få et glimt af de gydende ørreder på gruset.


GÅ IKKE UD I VANDET, - måske er der æg og yngel i gruset allerede.

Det ville glæde CO meget om loggende geo-cachere ville efterlade en bemærkning om hvorvidt der er tegn på gydegravninger ved cachen. 

 

Additional Hints (No hints available.)