Skip to content

Stormpolder Vloedbos EarthCache

Hidden : 9/18/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


LET OP....
Honden aan de lijn tussen 1 maart en 1 juli,
in verband met het broedseizoen. Oude code is vervallen (G4F2012).





Een griend met historie

In het uiterste zuidwestelijke puntje van de Krimpenerwaard ligt op een eiland, ingeklemd tussen de Hollandsche IJssel, de Nieuwe Maas en de Sliksloot, Stormpolder. Stormpolder is een buurtschap in de gemeente Krimpen aan den IJssel dat grotendeels als industriegebied dienst doet, maar waar ook het 9 ha. grote stormpoldervloedbos te vinden is. Het is één van de laatste stukken Nederlands getijdengebied, en daarom van grote waarde. Eén van de weinige plekken waar je kan rondlopen in het 'Nederland' van rond de jaartelling. Want zo zag dit gebied eruit, voordat de mens zich intensief met het landschap ging bemoeien!

Bij het begin van onze jaartelling maakten de Nieuwe Maas, de Hollandsche IJssel en de Lek deel uit van dynamische getijdenlandschappen met uitgestrekte vloedbossen, riet- en biezenvelden. Het vloedbos ontstond door de vorming van slib, aangevoerd door opgerukt zeewater. Het slib groeide al snel vol met riet en wilgen. Het Stormpoldervloedbos is dan ook eeuwenlang door de mens gebruikt als hakgriend. Later werd er ook klei en riet gewonnen. Klei voor de talrijke steenfabrieken in de omgeving (Hitland in Capelle aan den IJssel) en riet, veelal gebruikt voor rietmatten. Aan de griendcultuur kwam in 1945 een eind en het griendengebied raakte verwaarloosd doordat het hakken van het wilgenhout achterwege bleef.

Oprukkende industrieën, stadsuitbreiding, moderne scheepvaart en niet te vergeten de Deltawerken hadden een drastische afname tot gevolg van de getijdengebieden van de Hollandse Delta. Eb en vloed werden sterk verminderd en daarmee verdwenen ook vrijwel alle vloedbossen. Dit gold niet voor het vloedbos in Stormpolder. Hier was de afname van het getij slechts gering, waardoor dit gebied uitgroeide tot een natuurlijk wilgenvloedbos.

Omdat het één van de laatste stukken Nederlands getijdengebied is, en daarom van grote waarde, is besloten de natuurontwikkeling in het Stormpoldervloedbos door herinrichting definitief veilig te stellen en het gebied terug te geven aan de rivier. Een proces van jaren:



Doordat de omringende kade bij de herinrichting op natuurvriendelijke wijze is hersteld en er geulen zijn aangelegd, kunnen de getijdenstromen weer in het hele gebied doordringen. Hiermee is de oorspronkelijke hakgriend omgezet in een vloedbos. Met de herinrichting levert het Zuid-Hollands Landschap een belangrijke bijdrage aan de terugkeer van groene, natuurlijke rivieren in de Rijndelta. Door de bijzondere kenmerken van het getijdenbos, komt er bijzondere flora en fauna voor. Daarnaast is een klein gedeelte ingericht als griend om te laten zien hoe dit gebied er in vroeger tijden uitzag. Als zoetwatergetijdengebied is het Stormpoldervloedbos uniek in Nederland.

Het gebiedje langs de hoofdgeul, de 'Krimpense Biesbosch', is gemeentelijk eigendom waarin de gemeente Krimpen aan den IJssel een openbaar natuurwandelpad heeft laten aanleggen. Vanaf het oeverpad is het boeiende schouwspel van krachtige eb en vloedstromen door de 'Krimpense Biesbosch' bijzonder goed te beleven.

De rest van het bos, het Vloedbos, is in beheer van het Zuid-Hollands Landschap. Door het Vloedbos loopt De Spindotterroute. Een gemarkeerde wandelroute van 2 km (start aan de Van der Giesenweg). Als u bij het paaltje het strandje op loopt, kunt u Ridderkerk zien.




Om deze cache te loggen dient U een bericht met de antwoorden te mailen:
  1. Hoe hoog stond het water in 1988?
    (N51° 54.378 E04° 35.075)

    (Dit is tevens een Waymark - WMK81B)

  2. Welke code staat hier op het paaltje?
    (het is de rechterpaal van de doorgang naar een strandje)
    (N51° 54.277 E04° 35.200)


Als de antwoorden goed zijn, dan hoor je niets. Zijn ze fout dan krijg je bericht.
If the answers right, it's oke to find the EC. If wrong, we contact you.



Het zou leuk zijn als u bij uw log een mooie foto plaatst van uw bezoek aan het Stormpoldervloedbos. Zo ontstaat een mooie impressie van dit gebied door de jaargetijden heen.




Vóór u op pad gaat:
Houdt U de getijdentabel in de gaten om te voorkomen dat u natte voeten krijgt! (Laarzen zijn sowieso wel aan te raden). Het verschil tussen eb en vloed is zo'n één à anderhalve meter en bij hoog water (vloed) verdwijnen enkele paden geheel onder water... Een paar keer per jaar komt het water zelfs zo hoog dat het bruggetje naar het natuurwandelpad onder water komt te staan. Zie hier de info: GETIJDEN. Voor als je deze even meelogd, op de achterkant van het infobord bij de ingang staat ook de getijdentabel. Bekijk deze eerst even, voordat u voor verrassingen komt te staan.
Mijn dank gaat uit naar de mensen van het Zuid-Hollands Landschap (ZHL).
Zie ook: Z.H.L. Stormpoldervloedbos.





Je mag van de onderstaande Banner gebruik maken.



< img src="https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/aee392b6-a78f-4647-b8bd-5e95dacc269e.jpg" >

Additional Hints (No hints available.)