Skip to content

Archeologisch Rustpunt Steenland Traditional Geocache

Hidden : 6/8/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het Archeologisch Rustpunt Steenland markeert door middel van een kunstwerk de plaats waar archeologische vondsten zijn gedaan. In 2008 is hier een Romeins villacomplex opgegraven en er zijn niet alleen bewoningsporen gevonden uit de Romeinse tijd, maar ook uit de IJzertijd en Volle Middeleeuwen.

Een grote cirkel met een diameter van 9 meter is belegd met uitgefreesde Cortenstalen delen in diverse diktes. Hierop zijn 3 Cortenstalen zuilen met informatieborden geplaatst. Het geheel stelt een plattegrond voor van de omgeving, met wegenstructuur, met de loop van de Geul, met bebouwde gebieden en bebossing. De ligging van zestien in de omgeving gevonden Romeinse villacomplexen is aangegeven met ronde messing plaatjes. Ter oriëntatie zijn de omliggende gemeentenamen ook weergegeven op rechthoekige messing gegraveerde plaatjes.



Tussen 54 voor en 406 na Christus was Limburg een onderdeel van het Romeinse Rijk. De bloeiperiode was tussen 50 en 250 na Christus. Het Romeinse Rijk was goed georganiseerd op het gebied van rechtspraak, oorlogsvoering, transport, economie, landbouw en architectuur. Romeinse steden in deze streek waren Tongeren, Maastricht, Heerlen en Aken waar onder andere tempels, badhuizen, markten en bestuursgebouwen waren. Een grote straatweg, de Via Belgica, liep vanaf de Kanaalkust via Maastricht naar Heerlen en Keulen. Aan onverharde zijwegen lag een groot aantal Romeinse villa’s, zoals hier bij het villacomplex Steenland. Hier lagen in de Romeinse tijd al twee kruisende wegen. Vanaf deze plaats kon men 1800 jaar geleden diverse villa’s zien liggen. Bij het huidige klooster Ravensbosch lag vermoedelijk een Romeinse tempel.

Een Romeinse villa was een boerenbedrijf met een hoofdgebouw, personeelsverblijven, stallen, schuren en landerijen met een oppervlakte van 50 tot 100 hectare. De eigenaar was soms een veteraan uit het Romeinse leger, soms een rijk geworden lid van de Keltische of Germaanse bevolking. Het hoofdgebouw was meestal luxe uitgevoerd met muurschilderingen, vloerverwarming via ondergrondse buizen en een badgebouw.
Er zijn ruim zestig villa’s in Zuid-Limburg bekend. De villa’s lagen meestal op een flauwe helling met de voorgevel op het zuiden of oosten. Omstreeks 275 na Christus werden de villa’s in een tijd van onrust verlaten. Een eeuw later boden de verlaten gebouwen soms enige tijd onderdak aan Germaanse immigranten. Daarna raakten de plateaus begroeid met bos. Dorpen in de omgeving zoals Nuth, Hulsberg, Schimmert, Wijnandsrade en Arensgenhout zijn pas in de Middeleeuwen ontstaan.

De akkers aan de Diepestraat heten in de volksmond ‘Steenland’ omdat boeren bij het ploegen stuitten op brokken natuursteen. Al in 1882 werden door de Maastrichtse historicus Habets het hoofdgebouw en enkele bijgebouwen opgegraven. Deze villa stamt uit de tweede en derde eeuw na Christus. In 2008 is weer een opgraving verricht waarbij funderingen van twee bijgebouwen zijn aangetroffen, een gedempte waterput en een stuk van de omheining. Naast bouwmateriaal zijn er scherven van aardewerk en resten van metalen werktuigen en sieraden gevonden. Naast het toegangspad ligt een bewerkt blok kwartsiet dat in de waterput ontdekt is en mogelijk als sokkel voor een beeld heeft gediend. Buiten het villacomplex werd de verassende ontdekking gedaan van een grafveld met urnen uit circa 500 voor Christus. Tenslotte is ook op deze plek een middeleeuwse boerderij uit de twaalfde eeuw aangetroffen.

In memoriam. Herdenk op dit rustpunt ook Dirtyfran die deze cache op 15 november 2014 als laatste gevonden heeft tijdens de korte periode dat hij enthousiast geocacher was. Helaas is hij op 25 januari 2015 op 43-jarige leeftijd overleden als gevolg van een hartaanval.

Additional Hints (No hints available.)