Skip to content

Kruispuntdorp de Purmer. Multi-Cache

Hidden : 5/24/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een hele korte multi door het kleine dorpskern.

- Let op met oversteken!
- Let op bij de benzinepomp, auto's rijden nog wel eens hard het terrein daar op.
- Door de koster en dominee is toestemming gegeven het terrein van de kerk te betreden.

Let OP

M.i.v. 11 augustus 2016 is omschrijving van waypoint 2 aangepast.
Eindcoördinaat is niet gewijzigd


Let OP

M.i.v. 24 augustus 2015 is omschrijving van waypoint 2 en de eindberekening aangepast.
Eindcoördinaat is niet gewijzigd


Kruispuntdorp de Purmer

Purmerbuurt is een kruispuntdorp in de polder Purmer aan de rand van de stad Purmerend. Het dorp ligt aan het kruispunt van de Westerweg en Purmerenderweg. De plaats loopt licht de stad Purmerend in. Formeel wordt het gerekend onder de plaats Purmerend maar het behoort niet tot de stad, het valt ook buiten de wijken van de stad. De bewoners worden tot het buitengebied van de gemeente gerekend. Men zou het een buurtschap kunnen noemen maar men (zoals de provincie) rekent het nog steeds als een dorp. Het dorp heeft een eigen kerk, de Purmerkerk. Purmerbuurt is omringd door Sportvelden en het Purmerbos.

De Purmerkerk
De oude Purmerkerk
De oude Purmerkerk werd gebouwd in 1864/1865 waarbij de kerk in Sloten als voorbeeld werd genomen. De bouw kostte bijna 29.000 gulden. In 1959 brandde de kerk af en stortte het grootste gedeelte van de kerk in. Er werd besloten de nog overeind staande muren en de overgebleven resten van de toren te slopen.
Op maandag 22 juni 1959 even over twaalf uur werd de Purmerkerk door een felle uitslaande brand verwoest. De kerk had net een flinke opknapbeurt gekregen. De stukadoors van de fa. De Koning waren bezig de steigers af te breken en stoffeerder Debets moest nog enkele gordijnen ophangen. De werknemers van loodgieterbedrijf Wekker uit Purmerend deden nog wat werkzaamheden aan het dak en waren gaan schaften. Bij het werk is mogelijk een vonk overgesprongen en die veroorzaakte de brand onder het dak bij de toren. Een hevige wind zorgde er voor dat het al gauw een enorme vlammenzee werd. Er was geen blussen aan, zeker met de beperkte middelen die de vrijwillige brandweer toen nog maar had. Er was nog geen ladderwagen en de brandweerlieden moesten de bomen in klimmen om hoog te kunnen spuiten. De toren met uurwerk en luidklok stortte in en een ruïne bleef slechts over. De banken en de preekstoel gingen in vlammen op. De schade werd getaxeerd op f 107.000,--.<>

De huidige Purmerkerk
De huidige Purmerkerk is een in 1960/1961 gebouwde kerk als vervanging voor de in 1959 afgebrande Purmerkerk. De architect was Berend Tobia Boeyinga. Het gebouw is in de vorm van een Grieks kruis gebouwd en heeft uitsparingen in de kubusvormen. De onderkant van de kerk bestaat uit rode bakstenen en de bovenkant is wit gepleisterd. Op de linkerkant van het gebouw is het Christusmonogram afgebeeld, een X (de Griekse letter Chi) en een P (de Griekse letter Rho), dat ook boven de kansel te vinden is. De kleine toren boven op de kerk is met koper beslagen. Aan de binnenkant is het dak blauw-wit geschilderd. De kerk heeft een eikenhouten interieur. Verder is er een nevengebouw aan de kerk gebouwd waarin zich onder andere een keuken bevindt. Naast de kerk staat de pastorie die de brand van 1959 heeft overleefd. Sinds 1865 wonen hier predikanten. Eerst van de oude (afgebrande) Purmerkerk en later van de huidige Purmerkerk.

Monument Purmerkerkplein
Na de oorlog is door het kerkbestuur in samenwerking met Purmerbelang een monument opgericht ter nagedachtenis van de gevallen in de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar wordt rondom het monument de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden en kransen gelegd. Na afloop is er een korte herdenkingsdienst in de kerk.

Tijdens WO II was er in de Purmer de ondergrondse KP actief. De KP vond onderdak bij bakker Aberkrom aan de Kerkbuurt en boer Kloker aan de Westerweg. Wapendroppings vonden plaats op het land van Aagt en Anton Ham aan de Westerweg en springstoffen en wapens lagen verborgen onder de preekstoel en banken van de Purmerkerk.
De KP bestond ongeveer uit 20 personen. Egbert(Bert) Snijders was de leider.
Hij werd op 6 februari 1945 met een andere KP-er Klaas de Boer in Purmerend opgepakt en een week later in Haarlem gefusilleerd.
Er was veel verraad in Purmerend. Het verzet kreeg flinke deuken, maar bleef met allerlei acties doorgaan tot het bittere einde. De KP werd medio februari 1945 omgevormd met o.a. de OD(Ordedienst) tot de Gewestelijke Sabotage afdeling (GSA). Vlak voor de bevrijding, 3 mei 1945, was er nog een gewapend treffen op de boerderij ‘Groenewoud’ van Piet Kloker aan de Westerweg. Daar zaten ook KP’ers en deze konden gelukkig wegkomen via de Groeneweg.
Piet Kloker werd zwaar mishandeld, gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Gelukkig kwam kort daarop de bevrijding.

Onder water
In 1799 toen de Engelsen en Russen Noord-Holland binnen vielen werd een gedeelte van de Purmer, het meest oostelijke deel, geïnundeerd. Dit is de enige maal dat het water weer in de polder is teruggekeerd. In 1675 bezweek de Waterlandsedijk bij Scharwoude. In 1717 overstroomde het gebied van Waterland tot over geheel noordelijk Nederland. In 1825 werd de Purmer weer ernstig bedreigd en de watersnood van 1916 ligt velen nog in het geheugen. Maar de Purmer bleef steeds gespaard.

Het purmerwapen
Er is een volksverhaal over een zeemeermin die in de Purmer werd gevangen, het gebeurde in de grasmaand van 1403 na het verschijnen van een staartster. Door storm en onweer werd de zeemeermin vanuit de Zuiderzee in de Purmer geslagen en boerenmeiden uit Edam vonden haar. De zeemeermin en boerenmeiden zijn te zien in het wapen van Purmerend.

Purmerwapencafé
Naast de kerk was er vroeger een café. Dit is nu benzinepomp Zeilemaker.

Purmertje Pieters
In 1624 werd het eerste kind geboren in de Purmer. Met de toepasselijke naam Purmertje Pieters.

Leeghwatermonument
De Purmer is in 1622 door Jan Adriaanszoon Leeghwater leeg gemalen. Voor hem is een monument met een bankje opgericht. Een heerlijk plekje om eens even bij het kruispunt de Purmer te aanschouwen.


En dan nu de Multi:
Nadat je geparkeerd hebt op N52°29.754 E004°59.018 of N52°29.825 E004°59.071, loop je naar WP1.

WP 1 N52°29.769 E004°59.070: Wat is het huisnummer van de Pastorie? =A

WP2 N52°29.777 E004°59.102: In welk jaar is de huidige kerk in gebruik genomen? 3e cijfer = B

WP3N52°29.777 E004°59.143: Bij hoeveel pompen kan hier getankt worden? = C

WP4N52°29.798 E004°59.105: In welk jaar werd de plaquette op het Leeghwatermonument aangeboden? =D

Bereken het eindcoördinaat.

N52° 29.((A+1):7) (B) (C-1)

E 004° 59.(D-1878)



Additional Hints (Decrypt)

Ryrxgevfpu enfgre bc rra 'chg'. Qna mvg wr jnez!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)