Skip to content

Mr. Van der Heijdengroeve EarthCache

This cache has been locked, but it is available for viewing.
Hidden : 6/16/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Mr. Van der Heijdengroeve



Deze cache is bereikbaar tussen 9 en 17 uur in de maanden april t.m. september.



De hele aardgeschiedenis is verdeeld in perioden. De allereerste begin meer dan 4,5 miljard jaar geleden en loopt door tot ca. 600 miljoen jaar geleden. In die periode was er, zo ver nu bekend, geen leven op aarde.
Dat verschijn pas daarna en op grond van gevonden overblijfselen daarvan, afzetttingen van gesteenten, gebergte vormingen en dergelijke wordt dat tijdvak ingedeeld in een groot aantal perioden. Deze doen hier niet terzake.
70 Miljoen jaar geleden begon het derde (Tertiair) wat loopt tot het vierde tijdperk (Quartair), ongeveer 2,4 miljoen jaar geleden. In het vierde tijdperk leven wij nu.
Het tertiair wordt weer onderverdeeld in Paleoceen, Eoceen, Oligoceen, Mioceen en Plioceen. In het Mioceen (26 tot 10 miljoen jaar geleden) Was heel West-Europa een grote zee. Met materiaal, aangevoerd door rivieren, werden lagen afgezet. De zee verdween en ook de daarin afgezette lagen. Op sommige plaatsen bleven echter hoogten achter, in Vlaanderen getuigenheuvels genoemd. De Kauter is ook zoiets. Mogelijk was dit zelfs een kuil in zeebodem.
Waarschijnlijk is de kauter bewaard gebleven door de afzetting van ijzerhouden zand. Nadat de zee verdween oxideerde hij ijzer in het zand. Dit verklaart de roodbruine kleu van het zand. De laag zand uit het plioceen, werd in een latere periode bedekt door zand uit een jongere periode.
In 1858 wees huisarts A. Walraven de wetenschappelijke wereld op de unieke grondlagen in Nieuw-Namen. In 1860 kwam de geoloog Staring kijken naar deze unieke groeve. Pas veel later kwam er een publikatie van E. Heimans over de groeven in "De levende natuur".
Tussen 1920 en 1948 wordt de groeve gebruikt voor zandwinning voor de wegenbouw enerzijds en vuilstort anderzijds. In 1930 trekt de groeve de belangstelling van het hoofd der school Cyril van der Heijden. Door zijn toedoen wordt het in ruimere kring bekend dat "het roste zand van de Kauter"toch wel een uniek stuk tertaire afzetting is aan de oppervlakte.
In 1955 kocht Staatsbosbeheer het nog niet afgegraven stuk en in 1978 de afgedekte vuilnisbelt. In 2011 wordt de vuilnisbelt afgegraven en de groeve in volle luister hersteld.

Om te loggen moet je het volgende doen:
A. Plaats, optioneel, een foto van jou bij de groeve.
B. Beantwoordt volgende vragen:
1. Welk mineraal bevatte het zand dat in de groeve werd afgezet in het Plioceen?
2. Het zand in de groeve werd afgedekt door zand uit een volgende periode. Wat was de naam van die periode?
3. Waneer werd er een artikel over de groeve afgedrukt in "De levende natuur"?

Additional Hints (No hints available.)